Kelly Sildaru: tase lubaks olümpiale, vanus mitte

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Kelly Sildaru võtab esialgu sporti kui mängu: kui võidab, on tore, kui ei võida, pole hullu.
Kelly Sildaru võtab esialgu sporti kui mängu: kui võidab, on tore, kui ei võida, pole hullu. Foto: Red Bull

Peagi 12-aastaseks saav Sildaru võidab maailma esikümnesse kuuluvaid vigursuusatajaid, kuid saab tiitlivõistlustel osaleda alles talvel 2017.

Vigursuusataja Kelly Sildaru peaks kuuluma maailma tosina parima pargisõitja sekka, kuid ametlikku kinnitust sellele ei saa, sest tiitlivõistlusteks on ta liiga noor. Isegi juunioride MMil tohib ta kaasa lüüa alles aastal 2017. Niikaua tuleb kogenud rivaale tuuseldada väiksematel jõuproovidel.

Faktid on faktid. Nädalavahetusel võitis kolme nädala pärast 12-aastaseks saav Sildaru Prantsusmaal esikoha ning alistas endast kaks korda vanemad Coline Ballet Bazi ja Dominique Ohaco. Kusjuures suure varuga: punktid vastavalt 91,60, 83,30 ja 80,40.

Vastased polnud mingid külapiigad, vaid tõsised tegijad. Ohaco sai mullusel MMil üheksanda koha, on MK-sarjas praegu kaheksas ja osaleb Sotši olümpial. Ballet Baz tuli aastaselt vigastuspausilt naasnuna nädal tagasi MK-etapil kaheksandaks.

Mis toimub? Kas tõesti on Sildaru parem kui maailma esikümnesse kuuluvad pargisõitjad?

«Nii võib öelda küll,» tõdes Kelly isa Tõnis, kuid otsustas siiski tagasihoidlikuma joone kasuks. «Maailmas peaks ta kuuluma 12, ütleme, 15 parima sekka. Kui vaatame viimast võistlust, mille ta võitis, siis Kelly trikkide pagas ja sõidu tehniline pool oli parem kui konkurentidel. Trikid olid raskemad, see tõigi võidu.»

Oma väiksuse tõttu kaotab Kelly punkte, selgitas isa. «Trassil on tavaliselt kaks trampliini kõrvuti – suur ja väike. Hüppad väiksest, saad punkte vähem, aga suure jaoks napib Kellyl hoogu, ta on liiga kerge. Kellyle on soovitatud isegi raskust juurde panna – tinavöö või midagi säärast –, aga see mõjuks kehale ja liigestele halvasti.»

Niisiis, Sildarul on taset piisavalt, et tiitlivõistlustel kaasa lüüa, kuid vanust paraku mitte. Reeglite järgi peab nii juunioride kui täiskasvanute MMil või MK-sarjas osalemiseks olema vähemalt 15 aastat vana. Niisiis, järgmisel ja ülejärgmisel talvel Sildaru suurele võistluskarussellile veel ei astu.

Tõnis Sildaru arvates pole kiirustamiseks põhjust. «Kelly saab oma ea kohta piisava võistluskoormuse, tal on seitse-kaheksa starti aastas, sellest piisab kogemuste hankimiseks ja närvide tugevdamiseks. Me pole isegi mõelnud, kas tasuks taotleda Rahvusvaheliselt Suusaliidult  eriluba. Arvan, et need kaks vahepealset talve lähevad kiiresti mööda.»

Mis võistlemisse puutub, siis Kelly olla isa sõnul paras närveerija, ent kui rajale läheb, teeb asja kindlalt ja kenasti ära. «Eks ta võta võistlusi praegu kui mängu – tore, kui võidab, kui ei võida, siis pisar silma ei tule. Samas pole Kelly kaotusvalu ka väga kogenud, sest pääseb enamasti poodiumile.»

Küll aga pole vanusepiirangut ekstreemsportlaste olümpial, igal aastal USAs Aspenis toimuvatel X-mängudel (X-Games), kuhu pääseb vaid kutsetega, ning Tõnis Sildaru väitel on sponsorid teinud korraldajatele vihjeid, et Kellyl oleks aeg seal startida. Korraldajad on õnneks teist meelt, leiavad, et vara.

«Loodame, et Kellyt X-mängudele niipea ei kutsuta,» räägib isa. «Tehniliselt saaks ta Aspenis hakkama, kuid hüpped on pisikese tüdruku jaoks liiga suured. Samas, kui kutse tuleb, on raske keelduda. Eks me siis aruta Kellyga, mis ja kuidas, ning üheskoos otsustame.»

Praegu lööb Sildaru kaasa AFP World Touri võistlustel, kuhu kuulus ka äsjavõidetud jõuproov Prantsusmaal. Sel nädalavahetusel sõidab ta juba Kanada lumel Canadian Open Touril.

Niipalju on siiski kindel, et 2017. aastal saab Sildaru võistelda kõikjal ning koguda punkte, pääsemaks Pyeongchangi olümpiale.

«Me pole veel olümpiast Kellyga tõsisemalt rääkinud,» tunnistab isa. «Töö selle nimel küll käib, aga vaikselt. Kui tahad tiitlivõistlustel kaasa lüüa ja midagi korda saata, siis peab sporti märksa tõsisemalt võtma ja rohkem panustama. Nii aega kui raha.»

Kelly Sildaru kandvat praegu vaid profisportlase ametinimetust, treeningud ja suhtumine ei ole veel elukutselise tasemel. «Käime aastas kõigest kolm kuud lumel, kuid tippkonkurentsis püsimiseks oleks vaja käia üheksa kuud. Ja mõistagi peaks treenima märksa enam. Tulevikus algab võistlushooaeg augustis ja lõpeb aprillis, see aeg tuleb olla kodust eemal. Eks Kelly ise otsusta, kas ta tahab säärast elu. Kui huvi on, siis miks mitte, hakkame olümpiaks valmistuma.»

Kelly pole ainus Sildaru, kes maailma vallutab. Tema jälgedes käib ka seitsmene väikevend Henry.

«Henry on parem kui Kelly ses vanuses,» räägib isa. «Peabki olema, sest meeste vigursuusatamine on hoopis teine ala kui naiste vigursuusatamine. Vahe on nagu meeste ja naiste jalgpallil. Samas võin ma öelda, et Kellyle ei saa vastu ükski tema vanuses noormees.»

       Kelly Sildaru

•    Sündinud 17. veebruaril 2002.

•    Pikkus ja kaal: 148 cm ja 35 kg.

•    Elukutse: Tallinna saksa gümnaasiumi 5. klassi õpilane.

•    Spordiala: vigursuusatamine Big Air, slopestyle ja halfpipe.

•    Perekond: isa Tõnis, ema Lilian, vend Henry.

•    Vägevaim trikk: switch unnatural 900.

•    Parim tulemus: SFR Touri üldvõit 2013.

•    Elufilosoofia: rohkem rõõmu ja lusti!

Tagasi üles