Piinlik paljastus: Putini sõbrad teenisid seoses Sotši olümpiaga miljardeid

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aleksei Navalnõi poolt loodud veebikülg.
Aleksei Navalnõi poolt loodud veebikülg. Foto: Ekraanitõmmis

Seoses Sotši taliolümpiamängudega on räägitud pidevalt suurest korruptsioonist. Mängude maksumuseks on hinnatud umbes 50 miljardit USA dollarit ja väidetavalt läks üks kolmandik sellest altkäemaksudeks. Nüüd tegi Venemaa opositsiooniliider Aleksei Navalnõi ka veebikülje, kus kirjeldatakse, kuidas raha kõrvale pandi.

Navalnõi sõnul maksid vähemalt kümme olümpiaehitust kaks korda rohkem, kui need tegelikult väärt on. Teiste seas on välja toodud hokimängudeks mõeldud Bolšoi Ice Palace ning avamis- ja lõputseremooniat võõrustav staadion Fišt, vahendab Fox News.

«Sportlased ei ole ainsad, kes Sotši olümpiamängudel osalevad,» teatas Navalnõi. «Osa võtsid ka ametnikud ja poliitikud, kelle jaoks said olümpiamängud sissetulekuallikaks.»

Kriitika kohaselt ei korraldatud ehituslepingute saamiseks mingit konkurssi ning paremad palad läksid kõik Venemaa presidendi Vladimir Putini sõpradele. Teiste seas on välja toodud Gennadi Timtšenko ja Vladimir Jakunin, kes pistsid väidetavalt tasku miljardeid dollareid.

Sotši olümpiamängudest saavad läbi aegade kõige kallimad olümpiamängud, millega lüüakse üle ka 2008. aasta Pekingi mängud, mille korraldamiseks kulus 40 miljardit dolalrit. Ameeriklased tõid aga välja, et 2002. aasta Salt Lake City mängude korraldamiseks kulus vaid 2 miljardit dollarit.

Vaata Navalnõi loodud veebikülge.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles