Korvpallikoondis sai teise väliseestlase

Peep Pahv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaan Montgomery (vasakul) ja Viljar Veski.
Jaan Montgomery (vasakul) ja Viljar Veski. Foto: Karel Loide

Kas teate, kes on Renato Lindmets? Pole kuulnudki? Saage tuttavaks – sellenimeline mees rassib koos väliseestlase Jaan Montgomery ja veel 15 korvpalluriga Eesti B-koondises. 

Kas tänavu Portugalis mänginud mehest saab Eesti päästja, näitab aeg. Koondise kandidaatide nimekirjast pole Lindmetsa nimi igatahes veel läbi käinud. Miks Eesti Korvpalliliit tema võimaliku saabumise salastas, seda ei õnnestunud Postimehel eile välja selgitada. Samuti ei õnnestunud väidetavalt eesti keelt mõistva ning ka veidike rääkiva mehega vestelda.

Fakt on aga see, et eile Tallinnas kogunenud B-koondise treeningul oli Lindmets kohal. Kuna Postimehele laekus info, et mees mängis tänavu Portugali tugevuselt teises liigas, polnud ootamatu koondislase isikut välja selgitada kuigi keeruline – tema nimi ilutseb liiga põhiturniiril kaheksa võitu ja 14 kaotust saanud ning 12 meeskonna konkurentsis 10. kohaga leppinud Terceira Basketi nimekirjas.

Võimas sähvatus

Vähemalt selles meeskonnas kuulus 26-aastane ääremängija põhimeeste hulka. Ta liitus Terceira meeskonnaga mullu detsembris ja osales kokku 14 kohtumises. Keskmiselt 32 minutiga viskas ta 17 punkti ja võttis maha 8,4 lauapalli.

Eriti võimsad olid 198 cm pikkuse Lindmetsa näitajad esimeses kohtumises, kus ta viskas 35 punkti ja sai kätte 22 lauapalli. Edaspidi küll enam nii hästi ei läinud, ent klubi põhijõudude hulka kuulus ta hooaja lõpuni.
Eurobasketi andmetel nii Eesti kui ka USA kodakondsusega Lindmets pallis samas klubis ka hooajal 2008/2009. Möödunud suvel ja sügisel proovis ta õnne USAs, ent naasis ikkagi Portugali. Tema teenistuslehel on ka mängimine NCAA 3. divisjonis Elmsi meeskonnas, kus ta valiti korra isegi aasta mängijaks.

Arvud on küll muljetavaldavad, kuid ei maksa unustada, et Tapal sündinud, ent noore poisina Eestist lahkunud noormees mängis ikkagi kõigest Portugali tugevuselt teises liigas…

Kobeda klubikarjääriga ei hiilanud ka teine väliseestlasest koondislane Jaan Montgomery. Lõppenud hooaja Taani esiliiga viimases meeskonnas veetnud vägilasemõõtu pallur on juba mitu nädalat Eestis harjutanud – koos Priit Lehismetsaga jooksnud ja üldkehalisi harjutusi teinud ning paar korda Tiit Soku korvpallikooli A-klassi poistega ka palli patsutanud.

Soku silmad säravad

Peatreener Tiit Soku sõnul on värsketele täiendustele veel vara hinnangut anda. «Jaan on siin kõvasti töötanud, ent samas ei pruugi kõva treening anda kohe tulemust, vaid võib alguses hoopis auku kukutada,» selgitas ta.

B-koondise treeningud erinevad tavalistest koondise või klubimeeskonna harjutuskordadest. Sokk võrdles neid hoopis USAs ülikooli lõpetanud mängijate kogunemistega, kus iga mees peab enda eest seisma ja näitama, milleks ta suuteline on.

Sokk ja tema abilised Gert Kullamäe ja Indrek Ruut jälgivad kogu kampa pingeliselt ning pärast nädalavahetusel Rootsi U20 koondisega peetavaid treeningmänge edutatakse paar meest juunis koguneva A-koondise juurde.

«Igal treeneril on õigus öelda, kes poistest meeldib ja kes rohkem ette jääb ega suuda kõigega kaasa tulla,» selgitas Sokk tööpõhimõtteid. «Igal juhul on kõik siin olevad mehed lõpuni töös ja saavad võimaluse Rootsi vastu mängida.» Peatreener tunnistas, et juba esimesel päeval jätsid mõned mehed hea mulje.

Kevadel koondise tüüri juurde naasnud Sokk näis oma tööd nautivat – treeningutest rääkides püsis ta näol entusiastlik naeratus.

«Miks ma ei peaks rahul olema? Trennis on terve hulk noori poisse ning need pole sugugi lühikesed mehed,» märkis ta särasilmselt. «Vanasti oli koondise nimekirja koostades selge, kes pääsevad 12 valitu hulka ja kes on kaheksa-üheksa põhimeest. Nüüd tekib üle pika aja kohtade peale tõsine konkurents.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles