Vahva viskepidu hullutas Tartu publikut

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tanel Kurbast jagus väljaku mõlemasse otsa, ta viskas Rocki resultatiivseimana 24 punkti ja rabas ka kaitses mehe eest.
Tanel Kurbast jagus väljaku mõlemasse otsa, ta viskas Rocki resultatiivseimana 24 punkti ja rabas ka kaitses mehe eest. Foto: Margus Ansu

Tartu Rocki korvpallimeeskond on praegu heas seisus. Peatreener Gert Kullamäe käsutuses on kümme mängijat, keda ta võib erilise südamevärinata suvalisel hetkel platsile usaldada ning kes kõik on võimelised meeskonda aitama. Eile õhtul tõestati oma võimekust EuroChallenge’i sarja vahegrupiturniiril Rumeenia klubi Gaz Metani alistamisega.

Piltlikult öeldes lõi Rock vastase sügavale maa sisse. Kuigi viimastel minutitel oli vahe võitmiseks juba piisav, ergutas Kullamäe mehi ikka täie hooga jätkama ning pallurid ei hoidnud end tagasi – vägev viskepidu kestis viimaste sekunditeni, kui Janar Talts pani kolmesega mängule ilusa punkti, 97:67.

«Võib aimata, et Rumeeniasse minnes ei oota meid just mugavaim mängupaik. Seega, mida suuremalt kodus võidad, seda lihtsam on hiljem võõrsil mängida,» selgitas Talts maksimaalse pingutuse tagamaid. Pärast ootamatult rasket algust ja võrdses heitluses kulgenud esimest poolaega tekitas vägev lõppakord mängijates endis ja tribüünidele kogunenud häälekates fännides eriti positiivse emotsiooni.

Kohtumise alguses puudus Rocki mängust teravus, kaitses lasti aga Gaz Metani ohtlikud tagamehed liiga vabalt viskele. Tuim tegutsemine viis selleni, et teise veerandaja keskel oli Rock taga 24:31.

Ootamatu kaitse

Pärast mängu ütlesid tartlased, et Rumeenia klubi kasutas nende jaoks ootamatut kaitset. «Tegemist on nipiga variandiga, kus alguses mängitakse maa-ala kaitset, pärast esimest söötu minnakse aga üle mees-mehe-kaitsele ja lisaks vahetatakse mehi. Esimesel poolajal töötas nende kaitse väga hästi,» selgitas Kullamäe. Talts lisas: «Esimesel poolajal olime vastaste kaitsest segaduses ja lootsime terve meeskonnaga liialt kaugvisetele, kuid teisel poolajal saime rünnakul oma mängu jooksma.»

Rocki parimana 24 punkti visanud Tanel Kurbase sõnul tekkis Rumeenia klubi kaitsesse palju auke, kuid alguses ei osatud neid ära kasutada. «Lõpuks leidsime augud üles. Tegelikult ongi see üks minu mängu tugevamaid külgi, et suudan sellised kohad leida, kust korvi alla murda,» nentis ta.

Rock justkui ärkas juba teise veerandaja viimastel minutitel, kui seni varjus püsinud leedulasest mängujuht Augustas Peciukevicius hakkas palli kiiremini rünnakule viima ja tänu sellele saadi ka ridamisi kergemaid korve. Poolajavileks oli Rock ees 42:40 ning kolmandal veerandajal alanud viskekontsert venitas vahe kiiresti turvaliseks.

Energia sai otsa

«Vaheajal sai räägitud, et peame kaitses tegutsema agressiivsemalt, ja meil õnnestuski panna vastaste tagamehed surve alla,» rääkis Kullamäe.

Rocki surve oli vaid kuue mehega tegutsenud külalistele liiast ning nende murdumine vaid aja küsimus. «Meil polnud enam võitlemiseks energiat,» nentis Gaz Metani peatreener Marcel Dan Tentra. «Rockil on pikem pink, nad said saata platsile puhanud mängijad, lisaks tabasid nad kolmandal veerandajal väga hästi.» Külaliste peatreener tõdes, et seoses kahe põhimehe vigastusega on meeskond väga raskes seisus.

Eilses kohtumises oli kolm märgilist momenti. Esmalt 39-aastase Valmo Kriisa tegutsemine. Vanameister kogus 17 minutiga kaheksa punkti, tabades seejuures esimese poolaja rasketel hetkedel kaks kolmest. «Valmol on vist juba neljas noorus, viimasel ajal on ta väga hästi mänginud,» kiitis Talts vanameistrit. «Ta oskab rünnakuid lõpetada võimalikult keeruliselt, kuid praegu tuleb tal kõik välja. Meeskonnale annab tema mäng ühe olulise lisakäigu.»

Teise momendi eest hoolitses Talts ise. Kolmandal veerandajal võttis ta kolmepunktijoone tagant hoo sisse, kerkis mitme mehe vahelt õhku ja lajatas palli pealt sisse. Taas vägev emotsioon! Vahva teoga, mis lõi Gaz Metani meeskonda ilmselt otsustava mõra, sai hakkama Gert Dorbek, kes suutis kolmanda veerand­aja lõpus keskjoonelt palli korvi saata.

Kuigi Rockil on eurosarja vahegrupiturniiril täisedu kolm võitu, püsis kogenud Talts kahe jalaga maas. «Veel ei saa rääkida sellest, et oleme juba kuhugi jõudnud, järgmisele etapile pääs pole veel kindel,» manitses ta ettevaatlikkusele.

Kurbase sõnul on väga oluline järgmine mäng, kui kahe nädala pärast võõrustatakse kodus Samarat. Mängumehe sõnul ei maksa lasta end võõrsil saadud võidust eksitada, sest tegemist on hea meeskonnaga, kes vahepeal ridu tugevdanud. «Tegelikult tuleks kõik mängud võita ja lõpetada vahegrupp esikohaga,» leidis ta. Eeldused on selleks igatahes loodud. «Meeskonnas on tänavu väga hea klapp, poole hooajaga on kõik paigale loksunud.»

Rocki ühtsest tasemest ja võimest ise auke lappida annab tunnistust seegi, et mõne liidri tavapärasest kahvatum tegutsemine ei suutnud võitmist segada. Näiteks leedulasest tsenteri Vilmantas Dilyse tulemuseks jäi eile null, parim päev polnud ka mängujuht Vincent Simpsonil. Neile leidus aga väärilisi asendajaid.

Korvpall

EuroChallenge Cup

Tartu Rock – Gaz Metan 97:67

Rock: Kurbas 24, Talts 20, Peciukevicius 17, Dorbek 11, Kriisa 8, Toome 8, Eichfuss 5, Simpson 4. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles