Lauri Luik: stipendiumisüsteemi korrastamiseks peab andma aega 2015. aastani

Mariel Gregor
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lauri Luik
Lauri Luik Foto: Liis Treimann / Postimees

Riigikogu kultuurikomisjoni liikme ja Koolispordi Liidu presidendi Lauri Luige sõnul on maksuvabade stipendiumite süsteemi korrastamiseks mõistlik seada üleminekutähtajaks 1. jaanuar 2015. Selleks ajaks on meil selgelt defineeritud stipendiumi mõiste ja juhud, mille puhul seda maksta võib. 

«Samuti on valitsus kavandanud alates järgmisest aastast leida täiendavad vahendid noortetreenerite maksuvabadelt stipendiumitelt töölepingutele ülemineku kompenseerimiseks. Kindlasti on oluline, et stipendiumite väärkasutamine lõppeks, sest palga maksmine peab toimuma vastavalt seadustele ning ühtsetel alustel. Tänane olukord aga paneb klubid, kes maksavad oma treenerite ja profisportlaste töötasude pealt kõik vajalikud maksud, ebavõrdsesse olukorda. Lisaks ei ole stipendiaadile tagatud sotsiaalsed garantiid, mis võivad aga teatud olukordades osutuda eluliselt oluliseks,» lausus Luik.

Parlamendisaadik ei pea mõistlikuks ega õigeks olukorda, kus klubid peavad teatama lapsevanematele treeningtasude mitmekümneprotsendilisest tõusust vaid kuu aega ette. Poole aasta pealt stipendiumitelt töölepingutele üleminekut nõuda on karuteene Eesti spordile. Spordiklubidel ei ole täna sellist rahalist võimekust.

«Antud olukord mõjutab eriti valusalt noori peresid ning viimane asi, mida tahame, on laste eemalejäämine spordiringidest ja treeningutest. Seetõttu peangi vajalikuks pikendada üleminekutähtaega tuleva aasta alguseni, mil ka riik on jõudnud stipendiumi mõiste üheselt ära defineerida ning leida ka noortetreenerite toetamiseks täiendavad vahendid,» rõhutas Luik.

Luik lisas, et selle kõige juures on oluline mõista, et süsteemi korrastamiseks peavad pingutusi tegema kõik osapooled. Lisaks riigile ka kohalikud omavalitsused, spordiklubid ja samuti lapsevanemad.

Järgmise sammuna ootab lahendamist kohtunike ja elukutseliste sportlaste stipendiumite küsimus, millega juba täna paralleelselt tegelema tuleb hakata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles