Eesti delegatsioon võeti olümpiakülade liikmeks

Mariel Gregor
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotši olümpia.
Sotši olümpia. Foto: SCANPIX

 Täna toimunud lipuheiskamistseremoonial võeti Eesti delegatsioon ametlikult olümpiakülade liikmeks.

Mäestikuolümpiakülas toimunud tseremoonial osalesid delegatsioonijuht Martti Raju, sportlased, treenerid ja ametnikud. Martti Raju andis olümpiaküla «aselinnapeale», riistvõimlemise neljakordsele olümpiavõitjale ja viiekordsele maailmameistrile Aleksei Nemovile üle skulptuuri «Kristjan» ning sai vastukingituseks vene meeneklassika Matrjoška.

«Olümpiakülad on sportlaste ja delegatsiooni ametnike teine kodu kolme nädala vältel,» märkis Raju. «Seepärast on oluline, et olümpiakülas elamine oleks kõigi külaelanike jaoks turvaline, mugav ja funktsionaalne algusest lõpuni.»

«Endurance olümpiaküla, kus elan mina, on kindlasti läbi aegade kõige parema asukohaga. Kõik on kompaktne, võistlus- ja treeningpaigad asuvad küla lähedal,» rõhutas suusatamise alajuht Jaak Mae. «Olümpiakülas on kõik vajalik olemas, nuriseda ei saa millegi üle.»

Sotši olümpiakülade kontseptsioon koosneb kolmest eraldiseisvast külast: Coastal Olympic Village (rannikuolümpiaküla) «Usadba», mis mahutab 2000 asukat; Mountain Olympic Village (mäestikuolümpiaküla) «Derevnya», kus elab 3000 olümpialast ning Endurance Olympic Village «Sloboda» (vastupidavusolümpiaküla), kus leiab peavarju 1000 elanikku.

Kõikide olümpiakülade elanikel on tasuta ligipääs sööklasse, polikliinikusse, spordisaali, religioonikeskusesse, raamatukokku, panka, kohvikutesse, sportlasklubisse, poodidesse jm. Olümpiakülade ja võistluspaikade vahel on tagatud ööpäevaringne transport.

Olümpiakülade üldkontseptsioon on sarnane, kuid detailides on näha erinevused, interjöör ja eksterjöör hõlmavad Venemaa kultuuri renessansist kuni tänapäevani. Näiteks Endurance küla ehitised on inspireeritud vene muinasjuttudest ja neis esinevatest tegelastest.

Esmakordselt oli olümpiaküla kasutusel 1924. aasta Pariisi olümpiamängudel, esimene spetsiaalne olümpiaküla ehitati aga 1932. aasta Los Angelese mängudeks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles