Kuum ja talvine Sotši olümpia – avatud!

, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Korraldajad kasutasid pelgalt olümpiamängude ava- ja lõputseremooniaks ehitatud staadioni võimalusi  maksimaalselt ära.
Korraldajad kasutasid pelgalt olümpiamängude ava- ja lõputseremooniaks ehitatud staadioni võimalusi maksimaalselt ära. Foto: Liis Treimann

Mängud on avatud. Kõigi aega­de suurimad talimängud. Kõige enam osalejaid, kõige enam medalialasid, kõige lõunapoolsem piirkond. Kõige kallimad – raha on põletatud rohkem kui eelnevate taliolümpiate peale kokku. Vene võimu ja väe demonstratsioon. Nüüd on sõna sportlastel.

Eks suurriik tahab maailmale jõudu näidata. Näidata kasvõi sellega, et ehitab pelgalt mängude ava- ja lõputseremooniaks 40 000 pealtvaatajat mahutava kinnise staadioni. Millest saab tulevikus Venemaa jalgpallikoondise treeningbaas. Võib-olla. Ses mängus on suurus oluline.

Avapidu oli sõu, venepäraselt prazdnik. Pidu.

Esmalt väike keeletund, tähestiku tutvustamine, kusjuures Venemaal on, keda mainida: Puškin, Tšaikovski, Tsiolkovski, Gagarin, Mendelejev, Kandinsky, siil udus...

Venemaa hümn, Sretenski kloostri meeskoori esituses. Ajad muutuvad. Viis on sama, kuid sõnad teised. Eelmiste sõnade saatel lammutati kloostrite müüre.

Mitte justkui, vaid otse maa alt väljaku keskele tekkinud kaldteed mööda valguvad välja olümplased. Kreeka, nagu tavaks, eesotsas.

Saksamaa oma vikerkaarevärvilistes jopedes saab entusiastliku ja kõlava tervituse osaliseks. Vastupanu homovastasele seadusele?

Tribüünid jagavad poolehoidu, hõikeid ja aplausi jaopärast. Kanadalased võivad oma punastes jopedes hüpelda ja tantsida kogu teekonna vältel, kuid publik volüümi ei lisa. Valges süütusevärvi vormis norralasi võtab vastu vaid muusika, paraguailased pälvivad enam ovatsioone. Ameeriklasi, kunagisi vihavaenlasi, armastatakse rohkem kui endisi partnereid tadžikke. Vene hinge on raske mõista.

Eesti oli sissemarsil nii võitluslikult meelestatud, et lipukandja Indrek Tobreluts kihutas poolesaja meetri pärast meie delegatsiooni juhatanud neiust mööda. Ju ei lubanud spordimehe hing teiseks jääda.

Staadioni katus tahab tõusta. Venemaa. Taustaks lesbibändi Tatu trummikilesid purustav kriisk: «Nas ne dogonjat!» Meile järele ei jõuta! Võimas. Irooniata.

Seejärel etendus. Venemaa ajaloo kiirkursus – riigi ülesehitamine, kevad koos vene troikaga, maslenitsa (nagu setudel), Peeter Esimese vägiteod, Nataša esimene ball, tormiline XX sajand koos uudistesaate «Vremja» tunnusmuusikaga ja toonitud veripunaseks, tööline ja kolhoositar vasara ja sirbiga...

Kõned. «Sotši mängud on kuumad, talvised ja teie!» hõikab orgkomitee juht välja selle olümpia deviisi. ROKi president Thomas Bach tänab Venemaa presidenti, valitsust, mängude orgkomiteed, Sotšit ja sotšilasi nagu komme ette näeb: «Te tegite imet!»

Vladimir Vladimirovitš Putin: «Kuulutan 22. Sotši taliolümpiamängud avatuks!» Need võivad olla Putini mängud, kuid mitte tema avamine. Putinit mainiti nimepidi vaid kaks korda.

Olümpialipp ja olümpiahümn. Olümpiavanne – lubame võistelda ausalt ega kasuta dopingut – kas see tänapäeval midagi maksab?

Ning siis olümpiatuli. Tõrvik käib käest kätte. Legendid, kelle nimi ei vaja tutvustamist: Maria Šarapova – Jelena Isinbajeva – Aleksander Karelin – Alina Kabajeva ning lõpetuseks Irina Rodnina ja Vladislav Tretjak.

Olümpiatuli süttis.

Nüüd on sõna sportlastel.


EESTLASED SOTŠIS

LAUPÄEV

•    16.30 LASKESUUSATAMINE

    meeste 10 km sprint

    Indrek Tobreluts, Kauri Kõiv, Roland Lessing, ­Daniil Steptšenko

•    18.30 SUUSAHÜPPED

    Meeste normaalmäe kvalifikatsioon

    Kaarel Nurmsalu, Siim-Tanel Sammelselg

PÜHAPÄEV

•    12.00 MURDMAASUUSATAMINE

    Meeste 15 + 15 km suusavahetusega sõit

    Aivar Rehemaa, Karel Tammjärv, Siim Sellis

•    16.30 LASKESUUSATAMINE

    Naiste 7,5 km sprint

    Kadri Lehtla, Darja Jurlova, Grete Gaim, Johanna Talihärm

•    19.30 SUUSAHÜPPED

    Meeste normaalmäe põhivõistlus

    Kaarel Nurmsalu, Siim-Tanel Sammelselg

MEDALIALAD SOTŠIS

LAUPÄEV

•    10.45 LUMELAUASÕIT

    Meeste pargisõidu finaal

•    12.00 MURDMAASUUSATAMINE

    Naiste 7,5 + 7,5 km suusavahetusega sõit

•    13.30 KIIRUISUTAMINE

    Meeste 5000 m sõit

•    16.30 LASKESUUSATAMINE

    Meeste 10 km sprint

•    20.00 VIGURSUUSATAMINE

    Naiste küngaslaskumise finaal

PÜHAPÄEV

•    9.00 MÄESUUSATAMINE

    Meeste kiirlaskumine

•    11.15 LUMELAUASÕIT

    Naiste pargisõidu finaal

•    12.00 MURDMAASUUSATAMINE

    Meeste 15 + 15 km suusavahetusega sõit

•    13.30 KIIRUISUTAMINE

    Naiste 3000 m sõit

•    16.30 LASKESUUSATAMINE

    Naiste 7,5 km sprint

•    17.00 ILUUISUTAMINE

    Võistkonnavõistlus – meeste vabakava, naiste vabakava, jäätantsu vabakava

•    18.30 KELGUTAMINE

    Meeste ühekelgu 3. ja 4. sõit

•    19.30 SUUSAHÜPPED

    Meeste normaalmäe põhivõistlus

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles