Kukkumisterohke sprindifinaali võitis Hattestad, naiste kiireim oli Falla

Mariel Gregor
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ola Vigen Hattestad.
Ola Vigen Hattestad. Foto: SCANPIX

Täna sõideti Sotši olümpial vabatehnikasprinti, mis kujunes rohkete kukkumiste tõttu tõeliseks õnnemänguks. Meeste finaalis kukkus koguni kolm meest - venelane Sergei Ustjugov, rootslane Marcus Hellner ja norralane Anders Göersen. Tänu sellele pääses esialgu ülejäänud seltskonnast maha jäänud rootslane Emil Jönsson neist mööda ja võttis lõpuks pronksi. Kaheksi pääsesid kukkumisest norralane Ola Vigen Hattestad ja rootslane Teodor Peterson ning Hattestad võitis 1,22-sekundilise eduga kulla. Jönsson kaotas võitjale juba 19,74 sekundit. Glöersen oli neljas, Ustjugov viies ja Hellner kuues.

Naiste finaali võitis norralanna Maiken Caspersen Falla, edestades 0,38 sekundiga kaasmaalanna Ingvild Flugstad Östbergi. Pronksi võitis sloveenlanna Vesna Fabjan (+0,40). Neljas oli norralanna Astrid Uhrenholdt Jacobsen (+1,82), viies rootslanna Ida Ingemarsdotter (+6,55) ja kuues ameeriklanna Sophie Caldwell (+12,26).

Ükski eestlane eelsõitudest edasi ei jõudnud, Raido Ränkel oli 51. , Peeter Kümmel 52. ja Siim Sellis 59. Triin Ojaste sai naistest 48. koha.

Kukkumisi oli rohkelt nii eelsõitudes kui ka hiljem, Sotši rasket rada said tunda mõlemad suusavahetusega sõidu võitjad norralanna Marit Björgen ja šveitslane Dario Cologna.

Võistluse käik:

Jaak Mae sõnas võistluspaigast antud intervjuus ETV-le, et rajal on olud keerulised, osa rajast on soolatatud, osa mitte. Sotšis valitsevad teatavasti soojakraadid.

Kell 12 algavad naiste vabatehnikasprindi eelsõidud, eestlastest stardis Triin Ojaste (nr 45).

Kell 12.25 algab meeste eelsõit, kus teeb kaasa kolm eestlast – Peeter Kümmel, Raido Ränkel ja Siim Sellis. Kümmeli stardinumber on 86 mehe konkurentsis 34, Ränkelil 45 ja Sellisel 47.

Start naiste eelsõidule on antud ja esimese naisena pääseb rajale soomlanna Anne Kyllönen.

Marit Björgen läheb rajale 21. kohalt

Juba on toimunud ka paar kukkumist.

Hetkel on finišis parima ajaga norralanna Maiken Caspersen Falla - 2.32,07, lõpetanud on 15 naist

Björgen lõpetab ja saab kirja kolmanda aja, kaotust Fallale 1,10, teise ajaga on hetkel sloveenlanna Katja Visnar (+0,40)

Kuue sekka mahuvad veel sloveenlanna Vesna Fabjan (+2,06), rootslanna Ida Ingemarsdotter (+2,09) ja norralanna Ingvild Östberg (+2,11)

Triin Ojaste pääses samuti rajale

Ojaste saab kukkumisi põhjustanud kurvist mööda ja liigub finiši poole

Ojaste saab kirja aja 2.47,07, Fallale kaotab ta seega 15 sekundit ja veerandfinaali ei pääse. Hetkel on ta 44. kohal

Naiste eelsõit on lõppenud ja Ojaste lõplikuks kohaks 48. Vaata kõiki tulemusi!

Algas meeste eelsõit!

Esimesena pääsess rajale norralane Ola Vigen Hattestad, Petter Northug startis kolmandana.

Stardis on ka kolm eestlast – Peeter Kümmel, Raido Ränkel ja Siim Sellis. Kümmeli stardinumber on 86 mehe konkurentsis 34, Ränkelil 45 ja Sellisel 47.

Hattestad saab kirja aja 3:28.35, Northug kaotab talle koguni 7,09!

Venelane Sergei Ustjugov on hetkel teine (+1,91) ja itaallane Federico Pellegrino kolmas (+2,03).

Northug on hetkel 11. kohal

Kümmel pääses rajale!

Kümmel on finišis ja saab kirja aja 3.44,03, mis hetkel annab 35. koha (+15,68) ehk edasipääs jääb saavutamata.

Ränkel ja Sellis on samuti rajal.

Ränkel lõpetab ja läheb hetkel 41. kohale (+15,47), Sellis lõpetab 45. ajaga (+19,71) ehk veerandfinaali ei pääsenud täna kahjuks ükski eestlane.

Meeste eelsõit on samuti lõppenud! Vaata kõiki tulemusi!

Eestlaste lõplikud kohad: Ränkel 51., Kümmel 52. ja Sellis 59.

Veerandfinaalid algavad kell 14:00.

Naiste sprindi esimeses veerandfinaalis sõidavad: norralanna Maiekn Caspersen Falla, rootslanna Stina Nilsson, soomlanna Anne Kyllönen, šveitslanna Laurien Van Der Graaff, prantslanna Aurore Jean ja sakslanna Hanna Kolb.

Norralanna Marit Björgen stardib viiendas ehk viimases veerandfinaalis koos sakslanna Denise Hermanni, ameeriklanna Kikken Randalli, soomlanna Mona-Lisa Malvalehto, kanadalanna Perianne Jonesi ja itaallanna Gaia Vuerichiga.

Esimene veerandfinaal startis!

Falla, Nilsson ja Jean pääsevad teistel eest ja tulevad lõpusrigele koos. Kiireim on Falla, edestades Nilssonit 0,78 sekundiga. Nemad pääsevad otse poolfinaali. Kolmas oli Jean (+2,32).

Teine veerandfinaal: sloveenlanna Vesna Fabjan, norralanna Astrid Jacobsen, sloveenlanna Alenka Cebasek, sloveenlanna Nika Razinger, soomlanna Mari Laukkanen, ja kanadalanna Daria Gaiazova. Maha on jäänud vaid Razinger, ülejäänud grupp on koos. Esimesena lõpetab, Jacobsen, otse saab edasi ka Fabjan (+0,21), kolmandana lõpetab Laukkanen (+0,47).

Kolmas veerandfinaal: rootslanna Ida Ingemarsdotter, norralanna Ingvild Flugstad Östberg, rootslanna Britta Johansson Norgren, itaallanna Greta Laurent, tšehhitar Petra Novakova, ameeriklanna Ida Sargent. Novakova murrab kohe suusakepi ja on mängust väljas. Laurent kukub ja temagi sõit sõidetud. Otse saavad edasi Ingemarsdotter ja Östberg (+0,02). Kolmas on Norgren (+1,24).

Neljas veerandfinaal: sloveenlanna Katja Visnar, ameeriklannad Sophie Caldwell ja Jessica Diggins ning venelannad Jevgenia Šapalova, Anastasia Dotsenko ja Natalia Matvejeva. Esimene on selles veerandfinaalis Visnar, teine Caldwell (+0,76).

Viies veerandfinaal: norralanna Marit Björgen stardib viiendas ehk viimases veerandfinaalis koos sakslanna Denise Hermanni, ameeriklanna Kikken Randalli, soomlanna Mona-Lisa Malvalehto, kanadalanna Perianne Jonesi ja itaallanna Gaia Vuerichiga. Kiireim on Hermann, Björgen kaotab teisena 0,6 sekundit. Ajaga saab edasi ka Vuerich ning esimesest veerandfinaalist Jean.

Meeste veerandfinaalid algavad õige pea! Otse pääseb edasi iga veerandfinaali kaks paremat pluss kokku kaks paremat aegadega.

Esimene veerandfinaal: norralane Ola Vigen Hattestad, rootslane Calle Halfvarsson, venelane Nikita Krjukov, venelane Anton Gafarov, ameeriklane Simeon Hamilton ja kasahh Nikolai Tšebotko. Veerandfinaali võidab Hattestad, teine on Gafarov (+0,5).

Teine veerandfinaal: norralane Anders Glöersen, norralane Eirik Brandsdal, prantslane Renaurd Jay, ameeriklane Andrew Newell, austerlane Harald Wurm ja britt Andrew Musgrave. Glöersen võidab, 0,3 sekundit aeglasem Brandsdal samuti otse poolfinaalis.

Kolmas veerandfinaal: rootslased Emil Jönsson, Teodor Peterson, Marcus Hellner, norralane Petter Northug, soomlane Ville Nousiainen, hiinlane Qinqhai Sun. Kolm rootslast on eest pääsenud, Northug neljas. Finišisirgel on kiireim Jönsson, Peterson (+0,14) pääseb samuti otse edasi. Northug poolfinaali otse ei pääse, ent tal on veel võimalus ajaga edasi saada!

Neljas veerandfinaal: venelased Sergei Ustjugov ja Aleksei Petuhhov, soomlane Martti Jylhä, kanadalane Alex Harvey ja prantslased Cyril Miranda ja Cyril Gaillard. Venelased näitavad võimu ja pääsevad kindlalt edasi. Ustjugov edestab Petuhhovi 0,0,25 sekundiga.

Viies veerandfinaal: itaallane Federico Pellegrino, austerlane Bernhard Tritscher, šveitslane Dario Cologna, itaallane David Hofer, šveitslane Jöri Kindschi ja sakslane Tim Tscharnke. Cologna kukub kohe alguses, ent püüab grupi siiski kinni. Cologna kukub veelkord ja sellega on tema võimalused ka kadunud. Otse saavad edasi Pellegrino ja Tritscher. Aegadega pääsevad edasi kolmandas veerandfinaalis olnud Northug ja Hellner!

Nüüd algavad naiste poolfinaalid!

Esimene poolfinaal: norralanna Maiken Caspersen Falla, norralanna Asrtrid Jacobsen, sloveenlanna Vesna Fabjan, rootslanna Ida Ingemarsdotter, rootslanna Stina Nilsson ja prantslanna Aurore Jean. Finaali pääsevad otse Falla ja Fabjan (+0,22). Kolmas on Ingemarsdotter (+0,25) ja Jacobsen neljas (+0,52), nemad peavad ära ootama teise poolfinaali, et oma saatus teada saada.

Teine poolfinaal: sloveenlanna Katja Visnar, norralanna Ingvild Flugstad Östberg, sakslanna Denise Herrmann, norralanna Marit Björgen, ameeriklanna Sophie Caldwell ja itaallanna Gaia Vuerich. Björgen kukub lõpusirgel! Edasi saavad otse Östberg ja Caldwell (+0,01). Aegadega saavad finaali esimeses poolfinaalis olnud Ingemarsditter ja Jacobsen.

Meeste poolfinaalid!

Esimene poolfinaal: norralane Ola Vigen Hattestad, norralane Anders Glöersen, rootslane Teodor Peterson, norralane Eirik Brandsdal, venelane Anton Gafarov ja rootslane Marcus Hellner. Gafarov kukub ja tema jaoks on edasipääsulootused kadunud. Hattestad ja Peterson (+0,2) otse finaalis. Ootele jäävad Glöersen ja Hellner.

Teine poolfinaal: venelane Sergei Ustjugov, itaallane Federico Pellegrino, rootslane Emil Jönsson, austerlane Bernhard Tritscher, venelane Aleksei Petuhhov ja norralane Petter Northug. Northug jääb poolel distantsil kiirematest maha. Ustjugiv võidab, Jönsson (+0,6). Aegadega pääsesid finaali esimeses poolfinaalis olnud Glöersen ja Hellner. 

Naiste finaal on iga hetk algamas!

Naiste finaali koosseis: norralanna Maiken Caspersen Falla ja Ingvild Flugstad Östberg, sloveenlanna Vesna Fabjan, ameeriklanna Sophie Caldwell, rootslanna Ida Ingemarsdotter ja norralanna Astrid Uhrenholdt Jacobsen. Falla, Fabjan ja Östberg on eest pääsenud. Kulla võidab Falla! See on Norra 100. medal olümpiamängudel. Hõbe kuulub Östbergile (+0,38) ja Fabjan võidab pronksi (+0,40). Neljas on Jacobsen (+1,82), viies Ingemarsdotter (+6,55) ja kuues Caldwell (+12,26).

Viimasena peetakse meeste finaal!

Finaali koosseis: norralane Ola Vigen Hattestad, venelane Sergei Ustjugov, rootslased Emil Jönsson, Marcus Hellner ja Teodor Peterson ning norralane Anders Glöersen.

Jönsson jääb üsna sõidu alguses ülejäänud seltskonnast maha. Kukkumine! Pääsesid vaid Hattestad ja Peterson! Glöersen ja Hellner kukuvad ja Ustjugov sõidab Hellnerile otsa. Kolmandaks tõuseb algul kaugele maha jäänud Jönsson. Peterson koperdab lõpu eel ja jääb Hattestadist veidi maha. Hattestad võtab kulla, Peterson on teine (+1,22), pronksi võtab Jönnson (+19,74). Uskumatu finaal.

Meeste eelsõidus sai Raido Ränkel parima eestlasena 51. koha , Peeter Kümmel oli 52. ja Siim Sellis 59. Parima ajaga pääses edasi norralane Ola Vigen Hattestad 3.28,35, kõik eestlased kaotasid talle üle 15 sekundi. Teise ajaga sai edasi venelane Sergei Ustjugov (+1,91) ja kolmas oli itaallane Federico Pellegrino (+2,03). Neljas oli norralane Anders Glörsen (+2,06), viies rootslane Emil Jönsson (+2,42) ja kuues rootslane Teodor Peterson (+3,08). Norralane Petter Northug pääses veerandfinaali 16. ajaga. Vaata kõiki tulemusi!

Triin Ojaste sai naistest 48. koha ja veerandfinaali ei pääsenud, eelsõidu kiireim oli norralanna Maiken Caspersen Falla 2.32,07ga, Ojaste kaotas talle 15 sekundit. Teise ajaga sai edasi sloveenlanna Katja Visnar (+0,40) ja kolmandana norralanna Marit Björgen (+1,10). Neljas oli sloveenlanna Vesna Fabjan (+2,06), viies rootslanna Ida Ingemarsdotter (+2,09) ja kuues norralanna Ingvild Flugstad Östberg (+2,11). Vaata eelsõidu tulemusi!

Võistluse eel:

Esimesena stardivad naised, nende kvalifikatsioonisõidud algavad kell 12.00. Triin Ojaste läheb 67 võistleja seas rajale 45. kohalt.

Kell 12.25 algab meeste eelsõit, kus teeb kaasa kolm eestlast – Peeter Kümmel, Raido Ränkel ja Siim Sellis. Kümmeli stardinumber on 86 mehe konkurentsis 34, Ränkelil 45 ja Sellisel 47.

Kui eelsõidust edasi pääsetakse, toimuvad naiste veerandfinaalid Eesti aja järgi kell 14, poolfinaalid on kavas kell 14.56 ja finaal kell 15.22. Meeste veerandfinaalid algavad kell 14.25, poolfinaalid kell 15.06 ja finaal kell 15.30.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles