Bjørn Dæhlie: Oslo oleks 2022. aasta taliolümpialinnaks odav ja turvaline valik

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bjørn Dæhlie
Bjørn Dæhlie Foto: SCANPIX

Norra olümpiakomitee teatas 6. novembril 2013. aastal, et Oslo kandideerib 2022. aasta taliolümpiamängude linnaks.

Oslo elanikud hääletasid selle üle 2013. aasta septembris ja enamus oli poolt, kirjutab The Local.

Oslos toimusid taliolümpiamängud 1952. aastal. Norras olid taliolümpiamängud viimati 1994. aastal  Lillehammeris.

Oslo on varem kandideerinud 1932., 1944. ja 1968. aasta olümpialinnaks.

Oslo kandidatuuri esitanud olümpiaametnike sõnul on nende linn odav ja turvaline valik võrreldes praeguse olümpialinna Sotšiga, kus olümpiakulutused ulatuvad väidetavalt 50 miljardi dollarini. Oslo kulutused oleksid juba olemasolevate talispordirajatiste tõttu väiksemad – 3,4 miljardit dollarit.

Oslo kandidatuuri üheks eestvedajaks on Norra legendaarne murdmaasuusatamise kuulsus Bjørn Dæhlie, kes on võitnud 12 olümpiamedalit.

Ta tegi ettepaneku, et olümpia toimumispaik on küll Oslo ja selle lähiümbrus, kuid alpialad võiksid toimud Lillehammeris. Samuti rõhub ta Oslo odavusele ja turvalisusele.

«Pakutav variant on üsna odav. Rõhk on oslolaste entusiasmil ja kaasalöömisel. Oleme varem olümpialinnadega eksperimenteerinud, kuid me ei soovi seda teha 2022. aastal Oslos. Norra ja Oslo on turvalised valikud, kus olümpia korraldamine on lihtne. Taliolümpiamängud vaid võidavad sellest,» selgitas Rahvusvahelise Olümpiakomitee (ROK) liige, norralane Gerhard Heiberg.

ROK on viimastel aastatel valinud olümpialinnadeks mitte traditsioonilisi paiku. 2008. aastal toimusid suveolümpiamängud Hiinas Pekingis, nüüd taliolümpiamängud Venemaal Sotšis ning 2016. aasta suveolümpiamängud Brasiilias Rio de Janeiros.

Peale Oslo kandideerivad 2022. aasta taliolümpialinnaks ka Ukraina Lviv, Kasahstani Almatõ, Poola Krakow ja Hiina Peking.

Lisaks pikaajalisele talispordikultuurile tuntakse Norrat ka kui multietnilist ja vähemuste suhtes sõbralikku riiki.

XXIV taliolümpia linn valitakse ROKi 127. istungil 31. juulil 2015 Kuala Lumpuris.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles