Õudusunenäost kujunes ilus reaalsus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaspar Taimsoo (paremalt esimene) ja Allar Raja said Bledi MK-etapil  paarisaerulisel kahepaadil kahe Inglismaa paatkonna järel kolmanda koha. Päris rahule mehed endaga ei jäänud.
Kaspar Taimsoo (paremalt esimene) ja Allar Raja said Bledi MK-etapil paarisaerulisel kahepaadil kahe Inglismaa paatkonna järel kolmanda koha. Päris rahule mehed endaga ei jäänud. Foto: Fred Killing

Lohutussõitu langemine, stardipaika hilinemine, paadivahetus, tuhanded kaotatud närvirakud ja kokkuvõttes siiski korralik kolmas koht – nii võiks kokku võtta Kaspar Taimsoo ja Allar Raja esituse Bledi MK-etapil.


Kas Taimsoo tuleks paarisaerulisest kahepaadist välja vahetada? Kas kahene tuleks lõhkuda ja moodustada tugev neljane? Kas Taimsoo ja Raja ei suuda tippkonkurentsis jätkata? Need on karmid küsimused, mis kiibitsejatel pärast kevadist sõudmise katsevõistlust tekkisid. Nädalavahetusel andsid Taimsoo ja Raja kõikidele neile küsimustele vastuse.

Bledi MK-etapi kolmas koht, kaotus võitnud inglastele natuke vähem kui kaks sekundit ja selja taha jäetud Norra-Sloveenia segapaatkond Olaf  Tufte ja Iztok Cop, peaks iseenda eest rääkima.

«Kindlasti näitasime, et oleme endiselt pildil. Võtsime segasest olukorrast maksimumi ja tõestasime, et neid mehi ei tohiks lahutada!» rääkis paatkonna treener Matti Killing.

Raja lisas: «Näitasime, et mullune MM-pronks polnud üksik sähvatus. Paljud arvasid, et pärast olümpiat pole kahepaatidel õiget taset, aga Copi ja Tufte medalikolmikust väljajäämine peaks selle arvamuse ümber lükkama.»

Tõsi, teekond Bledi MK-etapi kolmanda kohani oli paatkonnale täis uskumatuid takistusi. Kõigepealt hilinesid Taimsoo ja Raja eelsõidus stardipaika. Seejärel ei suutnud kuidagi kohaneda uue paadiga ja langesid lohutussõitu.

Killing võrdles eelsõitu täieliku õudusunenäoga. «Pärast seda tuli omamoodi ahastus peale – sõit oli täiesti lagunenud. Teadsime, et me ei taha enam kunagi niimoodi sõita, ja seda me ka ei teinud,» meenutas Raja.
Reede õhtul otsustati uus paat vana vastu vahetada ning lohutussõidus saadi teine koht. Ent ka siis polnud sõidupilt veel päris selline, nagu mehed ootasid. Ideaalvariandist oli kõik veel kaugel.

Alles eilses finaalis suudeti näidata seisusekohast sõitu. Raja ja Taimsoo finišeerisid kolmandana,  kaotasid võitnud inglastele Matthew Wellsile ja Marcus Batemanile 1,52 sekundiga ja teisele Briti paadile William Lucas – Sam Townsend 0,41 sekundiga. Neljandaks jäeti Tufte ja Cop.

Kusjuures veel viissada meetrit enne lõppu olid eestlased alles viiendad. «Siis ütlesingi Allarile, et davai – nüüd on vaja panna! Tegime korraliku lõpuspurdi ja saime asjaga ühele poole,» rääkis Taimsoo.
Raja lisas: «Kaspar tegi hea esituse. Ta on väga heas füüsilises vormis. Mina ise suurt kiitust ei vääri. Natuke segas mind segaastma, seetõttu polnud tavapärast võimu sees.»

Nii Taimsoo kui ka Raja tõdesid siiski, et täit rahulolu nad kolmandast kohast ei tundnud. Kuigi miinimumeesmärk sai täidetud. «Tahtsime kaks kohta kõrgemale jõuda. Kuid arvestades kõike juhtunut ja esimest sõitu, võib enam-vähem rahule jääda,» nentis Raja.

Seda enam, et hilisemal kaalumisel ilmnes, et eestlased võistlesid miinimumkaalust kaks kilo raskema paadiga. «See oli vana paat, mis on raskust kogunud. Ka selle arvel jäi meil veel varu,» nentis Killing.

Lisaks sellele segas pisut kaar­te inglaste katsevõistlus. Nimelt selgitasid nad Bledi MK-etapil, kes saab tänavuseks hooajaks õiguse kahepaati istuda, ja seetõttu olid ajastanud oma vormi nädalavahetusele. «Nad olid silmanähtavalt heas seisus, läksid kohe alguses eest ära. Meie ei pea veel õnneks heas löögihoos olema. Aega veel on,» nentis Killing.

Neljapäeval istuvad Taimsoo ja Raja juba rongile, et sõita Moskva regatile. Pole võimatu, et seal võisteldakse lisaks kahesele ka neljapaadis. «See oleks tore vaheldus. Loodetavasti saame seal koos Valeri Prosvirnini ja Vladimir Latiniga sõita,» sõnas Taimsoo. Ka Latin ja Prosvirnin tegid Bledis korraliku sõidu, kui said B-finaalis viienda koha ja olid kokkuvõttes 11. Ühepaatidel oli eestlastest parim Igor Kuzmin, kes sai kokkuvõttes 14. koha. Andrei Jämsä piirdus 19. positsiooniga. Tõnu Endrekson jäi kõhuviiruse tõttu võistlusest kõrvale.

Järgmine sõudmise MK-etapp peetakse 18.–20. juunini Münchenis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles