Viis sammu Juhanist Yohanini

Priit Pullerits
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veel üks eesti verd mees: Yohan Goutt Goncalves kannab Ida-Timori lipu Sotši olümpiaareenile.
Veel üks eesti verd mees: Yohan Goutt Goncalves kannab Ida-Timori lipu Sotši olümpiaareenile. Foto: Liis Treimann

Sotši taliolümpial võistleb kuulsa eesti luuletaja Juhan Liivi sugulane eksootilise Aasia riigi lipu all.

Ühe populaarteadusliku teooria kohaselt oleme me kõik maksimaalselt viie tutvuse kaugusel ükskõik kellest kogu maailmas. Ehk kui te teate kedagi, kes teab kedagi jne, siis hiljemalt viies tegelane selles ahelas võib olla kasvõi Ameerika president.

Aga huvitav, kui edukalt toimib see teooria sugulusliine pidi? Mis oleks, kui valiks ahela algusse eesti luuletaja Juhan Liivi, kelle sünnist möödub aprilli lõpus 150 aastat, ja lõppu ... näiteks Sotši tali­olümpial eksootilise Ida-Timori lippu kandnud 19-aastase Yohan Goutt Goncalvesi? On nende vahel side?

Ehk teisisõnu: kas Sotši olümpial Ida-Timorit mäesuusatamises esindav Yohan Goutt Goncalvesi (hääldada: gutt gon´kälv) soontes võiks voolata eesti verd?

Pere tuumik Pariisis

Esimene samm: Juhan Liivist seitse aastat vanem vend Elias tegutses muusikuna.

Teine samm: Elias Liivi üks poegadest, August Liiv, oli muusik nagu isagi, mängis Estonia orkestris viiulit. 1920. aastate lõpu viletsas majandusolukorras lahkus ta Austraaliasse, kaasas ka kolmeaastane tütar Eva. August lootis maakera kuklapoolel ühtlasi leevendust oma kopsuhaigusele, kuid läks vastupidi. Ta suri Sydneys 1931. aastal.

Kolmas samm: August Liivi tütar Eva sattus pärast Teist maailmasõda Pariisi, kus abiellus ärimees Bernard Gouttiga. Pärast Eesti taasiseseisvumist püüdis Bernard Goutt ka Tallinnas riideäri käima panna, kuid tollasel metsiku kapitalismi ajastul käibisid siinmail võtted, mis läänest tulnuile olid arusaamatud. Tänavu suvel 90-aastaseks saav Eva elab Pariisis tänini.

Neljas samm: Eval ja Bernardil on kaks poega ja tütar. Noorem poeg Pierre Goutt tegutseb Pariisis isa rajatud äris. Ta abiellus Ida-Timorilt pärit Carolina Concalvesiga.

Viies samm: Pierre’il ja Carolinal on kaks poega: Yohan (19) ja temast neli aastat noorem Alexi. Seega on Yohan Goutt Goncalves eesti poeedi Juhan Liivi vennapoja tütrepoja poeg. Seega, jah, Ida-Timori ajaloo ainsa taliolümpialase soontes voolab tõepoolest eesti verd.

Kui palju ta ise seda teadvustab?

Väga hästi teadvustab. Mullu aprillis saabus ta oma kauge sugulase Juhan Liivi 149. sünniaastapäeva ajaks spetsiaalselt Eestisse, et käia esivanemate radadel. Tema isa Pierre’i vanem vend Maurice, suur estofiil, on abielus eestlanna Airega. Nende poeg Kaido Goutt õpetab Tallinna Ülikoolis prantsuse keelt.

Duell ameeriklasega

Kaido Goutt, kes vestles Arteriga puhtas eesti keeles, meenutab, et veel hiljuti, kui nad Yohaniga mõlemad Pariisis elasid, käis ta nädalas vähemalt korra onupoja juures õhtust söömas.

Poolteist aastat tagasi, kui Yohan teatas, et soovib pääseda Sotši olümpiale, pahvatasid suguvõsas kõik selle peale naerma. Mis siis, et ta oli suusatanud juba alates teisest eluaastast. Talviti oli ta harjutanud Prantsusmaal, suviti Austraalias.

Eelmise aasta lõpus võistlustel Serbias kindlustaski ta endale Sotšis osalusõiguse slaalomis.

Järgmisel laupäeval, olümpia eelviimasel päeval, saab näha, kumb eesti verd mees on parem, kas Ida-Timorit esindav Yohan Goutt Goncalves või temast kaks aastat vanem Eestit esindav ameeriklane Warren Cummings Smith. Seniste tulemuste järgi otsustades on nende duellis kindel favoriit Smith.

Luuletaja Juhan Liivi (1864–1913)

vanem vend

Elias Liiv (1857–1892)

poeg

August Liiv (1882–1931

Sydney)

tütar Eva Goutt (sünd 1924, elab Pariisis)

poeg

Pierre Goutt

(sünd 1957; abikaasa Carolina Concalves

(sünd 1964)

poeg

Yohan Goutt Goncalves

(sünd 1994 Suresnes’s Prantsusmaal)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles