Aleksei Tammiste

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aleksei Tammiste
Aleksei Tammiste Foto: Eesti korvpalliliit

29.07.1946

Kalevi esindusmeeskonnas ja Eesti koondises 1965-1978. Kümnekordne Eesti meister Tallinna Kalevi, TRÜ ja Harju KEK-i meeskondadega. N Liidu koondises vaheaegadega 1968-1974. Euroopa meister 1971. N Liidu rahvaste spartakiaadi hõbe 1967 ja pronks 1971. 2001 sai  Eesti Punase Risti IV klass teenetemärgi.

„Kes siis visanud oleks? Sina või?” Relli küsis seda niisuguse häälega, nagu poleks teeneline meistersportlane Mark Talvar elu jooksul ühtki palli korvi saanud. Süütunne oli Rellile võõras, kõigutamatu eneseusk lubas tal otsustava viske alati enda peale võtta ning enamasti ta käsi ei vääratanud. Kui siis juhtus, et ”maailma parim viimase viske tegija” ei tabanud, polnud midagi parata. Süüdi võis olla duširuumist saadud mükoos või turult ostetud mäda mandariin.

(Mihkel Tiks  „Korvpalliromaan”)

Järgnev lugu on mehest, keda palju kiidetud, palju kriti­seeritud, hiljem ka palju taga õhatud, kelle kohta üks nimekas treener kord öelnud: „Kui ma poisil laulusuled ära kär­bin, siis ta pole enam mängumees ka. Isegi keskpärane mit­te!“

Niisiis, Aleksei Tammiste.

1967. aasta algul mängisime Le­ningradi Spartakiga. Seekord mul mäng läks. Viskasin 37 punkti... ja kutsutigi Lii­du koondise laagrisse, valmistumaks Lõuna-Ameerika turneeks. Varem polnud sellele võimalusele üld­se mõelnud. Koondises mängimine mind ei ehmatanud. Hirmu ei ole mul kunagi olnud. Hiljem olen mitmel korral ameeriklastega mänginud, nad proovivad kohe ära, milline mees oled. Tulevad jõuga peale, kui ei karda, tõmbuvad tagasi. Siis võib ju­ba mängida.

„1971. aasta algul sõitsime koondisega — juba uue vanemtreeneriga, kelleks oli Kondrašin — Belgradi Jugoslaavia TV karikaturniirile. Seekord olin ülesannete kõrgusel. Jugo­slaavia koondis kasutas meie vastu pressingut, kuid tõin palli edukalt üle, tegin üldse, mis tahtsin. Kaitses abistasin tsentrit, Kondrašin jäi minu­ga rahule ja võttis EM-võistlustele kaasa. Need peeti sep­tembrikuus Saksa FV-s Esse­nis. N Liidu koondise võidus ei olnud kahtlust.

Olümpia-aastal 1972 ja järg­miselgi aastal ei leitud koon­dises minu jaoks enam ruumi. 1974. aastal aga prooviti veel paaril korral. . Kevadel käisime jälle Belgradis TV-karikaturniiril. Salumets oli ka kaasas, ent see reis jäi tal eliitrivistuses viimaseks, distsipliinirikkumine. Samal suvel peeti Puertoriikos maailmameistrivõistlu­sed. See oli, jah, mu viimane võimalus maailmaareenil kaasa lüüa. MM-võistlustele ma siiski ei saanud. Laagriaeg oli pikk, ega olnudki algul eriti kahju. Tahtsin juba ära koju. Hiljem, kui teised MM-ilt kul­laga naasid, oli hinges muidu­gi kibedat.

Pikemalt saad lugeda raamatust: „Eesti korvpall. Portreed“

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles