ROK keelas Ukraina sportlastel mässus hukkunute leinamise

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina sportlased Sotši olümpiamängude avamisel
Ukraina sportlased Sotši olümpiamängude avamisel Foto: SCANPIX

Rahvusvaheline Olümpiakomitee (ROK) keelas Ukraina olümpiasportlastel Kiievi mässus hukkunute mälestuseks käe ümber musta lindi kandmise.

Ukraina nüüdses väljaastumises on hukkunud 28 inimest ja rohkem kui 600 on saanud vigastada, edastab news.com.au.

Ukraina olümpiakomitee esitas ROKile palve, et Sotšis võistlevad Ukraina sportlased saaksid kanda oma hukkunud kaasmaalaste mäletuseks musta linti.

«Sportlased ei ole protestijad. Nad soovivad vaid hukkunuid mälestada,» teatas Ukraina olümpiakomitee.

ROK teatas, et selline lein on vastuolus olümpiahartaga.

 «Olümpiaharta paragrahv 50 sätestab, et olümpial on keelatud igasugused poliitilised või religioossed demonstratsioonid,» teatas ROK.

Samas olukorras olid Sotšis varem Norra suusatajad, kes kandsid musta käepaela nende naiskonnakaaslase Astrid Jacobseni venna surma tõttu.

ROK keelas neil selle.

«Saame aru lähedase surma puhul leinast, kuid olümpia ei ole see koht, kus seda välja näidata,» teatas ROK siis.

ROK keelas freestyle suusatajatel kandmast leinamärgiga kiivrit USA freestyle suusataja Sarah Burke`i auks, kes hukkus 2012. aastal treeningul.

Ukraina delegatsiooni juht Šotsis on endine kuulus teivashüppaja Sergei Bubka. Tema sõnul teeb kodumaal toimuv rahutuks ja ta loodab, et Ukraina president Viktor Janukovõtš ja opositsioon jõuavad kokkuleppele.

Ukraina kandideerib 2022. aasta taliolümpia linnaks. Veel kandideerivad Hiina Peking, Norra Oslo, Kasahstani Almatõ ja Poola Krakov.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles