Jaak Salumets

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaak Salumets
Jaak Salumets Foto: Eesti korvpalliliit

30.01.1949

Mängis 1967-78 Kalevi esindusmeeskonnas ja Eesti koondises, 1967-68 N Liidu juunioride ja 1970-1974 N Liidu põhikoondises. Euroopa juunioride meister 1968, EM-i pronks ja universiaadi hõbe 1973. N Liidu rahvaste spartakiaadi pronks 1971. Eesti meister 1971 Tallinna Kaleviga. Eesti koondise peatreener 1985-91 ja 1993-97. Viinud Kalevi meeskonna N Liidu meistrikullani 1991 ja Eesti koondise EM-i kuuendaks 1993,  Kaunase Žalgirise Leedu meistriks 1994 ning Kalevi Eesti meistriks 1995 ja 1996. 1998 sai Valgetähe V klassi teenetemärgi.

Üleliiduline koolinoorte spartakiaad oli paljudele Nõukogude Eesti noorsportlastele hüppelauaks Liidu noortekoondisse ja sealt edasi suurde sporti. Sergei Baškin oli N Liidu noortekoondise peatreeneri nimi, kes Salumetsa märkas ja koos teiste kandidaatidega treeninglaagrisse kutsus. Ei osanud siis ei Salumets ega ka Baškin ise aimatagi, et see kutse saab otsustavaks juunioride Euroopa meistrivõistluste kuldmedalite saatusele.

N Liidu vanade ja noorte korvpallikoondiste alatine peakonkurent Euroopas – Jugoslaavia – oli seekord nii ülivõimas, et koguni Moskva sporditšinovnikud loobusid seekord oma juuniore Hispaania sadamalinna Vigosse saates alati kohustuslikust kullanõudest. Jugoslaavia 1968. aasta juunioride koondise algviisiku moodustasid mängijad, kes õige pea kolisid üle oma maa täiskasvanute meeskonna põhitegijateks.

Finaali pääsesidki ettearvatult Jugoslaavia ja N Liit.

Igal korralikul mängumehel on omad väljakujunenud rituaalid, kuidas ta oma vaimu mänguks ette valmistab. Enne otsustavat matši jalutas Salumets kaks tundi hotelli lähedal mererannas, mis polnud tema puhul sugugi tavaline viis mänguks valmistuda. Ent suviselt Atlandilt puhus seekord selge pärituul. Veel vaid ühe korra elus, aastal 1970, mil Eesti koondis sai kodupubliku ülimaks vaimustuseks jagu USA koondisest ning Salumetsa kontosse jäi 25 silma tulevase NBA tähe Julius Ervingu vastu – jah, vaid tolles matšis tundis Salumets end samamoodi täielikult mänguga ühte sulavat.

Salumetsa 33 silma finaalis, tähendas seda, et mees oli toonud Liidu noortemeeskonna vastu kõiki ootusi Euroopa meistriks. Aga ka seda, et peagi järgnes kutse N Liidu täiskasvanute koondise treenerilt Aleksander Gomelskilt tulla vanade treeninglaagrisse. Tundus, et sel tähelennul ei olegi piiri.

Ent nüüd sündiski saatuslik otsus, mis määras mängija karjääri õige mitmeks aastaks, kui mitte koguni terveks eluks. Salumets oli just asunud õppima Tallinna Polütehnilisse Instituuti (praegune Tallinna Tehnikaülikool). TPI elukogenud treeneri Jaroslav Dudkini soovitusel otsustab esimese kursuse tudeng õppimise kasuks ja jätab Gomelski kutsele vastamata. Liidu koondise vanemtreener võtab seda isikliku solvamisena ega kutsu ebaviisakat eestlast enam kunagi. Uued šansid Liidu koondisse pääseda tärkavad Salumetsal alles Leningradi Spartaki tõusuga Liidu juhtmeeskonnaks ja selle treeneri Sergei Kondrašini asumisega koondise etteotsa.

Pikemalt saada lugeda raamatust: „Eesti korvpall. Portreed“

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles