Valdu Suurkask

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valdu Suurkask
Valdu Suurkask Foto: Eesti korvpalliliit

03.02.1939

Mängija, FIBA kohtunik ja -komissar. Olnud kohtunik ja komissar mitmedel OM, MM ja EM mängudel. FIBA maailma ja Euroopa tehnilise komisjoni kauaaegne president.

Tolle aja mõistes pikakasvulisel noormehel oli häid eeldusi ja neid arendas Valdu sedavõrd, et mängis end juba 18-aastasena N Liidu meistrivõistlustel esineva Tallinna Kalevi meeskonda. 20-aastasena oli ta Eesti koondises ja jäi sinna järgnevaks kümneks aastaks. Kui Kullam tegi 1960-ndate alguses tugeva meeskonna Tartu Kalevisse, võttis ta ka Valdu Tallinnast abiks. Tema mängijakarjäär tipnes N Liidu meistrivõistluste hõbedaga 1967. aastal. Kuigi Valdu proovis kätt ka treenerina, leidis ta oma kutsumuse kohtunikutegevuses.

Suurkask on Eestis ainuke tippkorvpallur, kellest sai ka tippkohtunik. Üldjuhul on väga headeks kohtunikeks saanud need mehed, kes mängijana läbi ei löönud. Valdul oli neid kohtunikule vajalikke omadusi: ausus, printsipiaalsus, tasakaalukus ja muidugi ka head füüsilised eeldused.

Juba seitse aastat pärast kohtunikutegevuse algust jõudis ta 1975. aastal rahvusvahelise kategooria kohtuniku nimetuseni. Temast sai tollases N Liidu üks juhtivamaid kohtunikke, iga-aastaselt N Liidu 10 parema kohtuniku nimekirjas olev mees. Kaalukamaid finaalmänge usaldati ikka juhtida printsipiaalsele eestlasele. Paari kümnendi jooksul 1970-ndatest 90-ndateni juhtis ta arvukalt Euroopa klubikorvpalli kohtumisi, oli ka kohtunikuks EM-il, MM-il ja OM-il.

Valdu jäi silma ka rahvusvahelistes korvpalliringkondades. 1997. aastast alates oli ta FIBA Euroopa tehnilise komisjoni liige ja kaks aastat hiljem valiti juba FIBA maailma tehnilise komisjoni presidendiks. Selles ametis on ta olnud ka kahtedel viimastel olümpiamängudel – Sidneys ja Ateenas. Valdu Suurkask on kokku vilistanud üle 100 FIBA tasemel mängu.

Pikemalt saada lugeda raamatust: „Eesti korvpall. Portreed“

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles