Piirmäärad peavad vett? CAS mõistis kasvuhormooni tarvitanud ratturile pika võistluskeelu

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Patrik Sinkewitz
Patrik Sinkewitz Foto: SCANPIX

Rahvusvaheline Spordiarbitraaž (CAS) määras kaheksa aasta pikkuse võistluskeelu Saksamaa jalgratturile Patrik Sinkewitzile, kellele pannakse süüks kehavälise kasvuhormooni tarvitamist.

Sinkewitz andis 2011. aasta veebruaris Luganos toimunud võistluse järel positiivse proovi, ent kaebas saadud võistluskeelu Saksamaa Spordiarbitraaži ja saigi seal õiguse. Nüüd arutas CAS aga Saksamaa antidopinguagentuuri (NADA) apellatsiooni ning leidis, et Sinkewitz on ikkagi süüdi. Kuna 2007. aastal andis sakslane testosterooni piirmäära ületanud positiivse dopinguproovi ja kandis pärast avameelset ülestunnistust ära ka aastase võistluskeelu, karistati teda nüüd kaheksa aasta pikkuse keeluga. Lisaks peab Sinkewitz tasuma 38 500 euro suuruse trahvi.

Sinkewitzi juhtumit kommenteerides märkis CAS, et proovide juures puudus erinevalt Veerpalu juhtumist piiripealne situatsioon, mida tulnuks tõlgendada sportlase kasuks. Juhtumit arutanud komisjon rõhutas, et ei Veerpalu kohtulahend ega ka Saksamaa Spordiarbitraaži esialgne otsus Sinkewitzi võistluskeeld tühistada ei õõnesta vähimalgi määral piirmäärade usaldusväärsust 

Aasta tagasi mõistis CAS õigeks olümpiavõitja Andrus Veerpalu, kellele pandi samuti süüks kehavälise kasvuhormooni tarvitamist. Pärast seda otsust on Rahvusvaheline Antidopingu Agentuur (WADA) võtnud tuhandeid proove ja avaldanud enda sõnul teaduslikult tõestatud piirmäärad. Samuti on WADA lubanud jätkata sportlaste vanade proovide avamist ja testimist.

Sihtasutuse Eesti Antidoping väitel ei ole uued piirmäärad siiski veel ametlikult kinnitatud, kuna selleks peab vastav artikkel ilmuma eelretsenseeritavas teadusajakirjas. Selles, kas Eesti Antidoping algatab Veerpalu juhtumi osas uue uurimise, puudus enne Sotši olümpiamängude algust Postimehe andmetel veel lõplik selgus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles