Uuring: kohtunikud soosivad punast riietust kandvaid võistlejaid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uuring: kohtunikud eelistavad punast riietust kandvaid võistlejaid
Uuring: kohtunikud eelistavad punast riietust kandvaid võistlejaid Foto: Wikipedia.org

Saksamaa Münsteri ülikooli poolt tehtud uuring näitas, et kohtunikud soosivad punast riietust kandvaid sportlasi.

2005. aastal avaldati uuring, milles näidati, et punast võistlusdressi kandvatel sportlastel on sinist või mõnda muud värvi võistlusdressi kandvate sportlaste ees psühholoogilisi eeliseid, edastab AFP.

Uuringu autorite arvates oli punaseid dresse kandvatel sportlastel psühholoogiline eelis selle tõttu, et punast värvi seostatakse agressiivsuse ja domineerimisega.

Saksa teadlased aga laiendasid seda uuringut ja võtsid vaatluse alla, kas ja kuidas võistlejate punast värvi dressid kohtunikke mõjutada võivad.

«Kohtunike otsustes sõltub võistlustel tihtipeale väga palju,» selgitas uuringus osalenud Münsteri ülikooli psühholoog Norbert Hagemann.

Ta lisas, et sageli toimuvad sündmused nii kiiresti, et kohtunikud ei ole võimelised korralikult kõike haarama.

Psühholoogi sõnul võivad kohtunikud alateadlikult eelistada punast värvi rõivastes sportlasi, kuna punane värv on jõulisem ja rohkem märgatavam.

«Kohtunikud võivad alateadlikult hakata arvama, et punasesse riietunud sportlaste esinemine või tulemused on paremad,» lausus Hagemann.

Oma idee testimiseks näitasid psühholoogid 42 kogenud taekwondo kohtunikule videoklippe võistlejate kohtumistest, kellest üks oli riietatud punasesse ja teine sinisesse.

Hiljem oli videoklippe muudetud, algselt punasesse riietunud võistlejatele oli selga pandud sinised rõivad ja siniseid rõivaid kandnud võistlejad olid saanud punased rõivad.

Kohtunikud loomulikult ei teadnud, et vahetus oli tehtud.

Uuring näitas, et kohtunikud andsid punasesse riietatud sportlastele keskmiselt 13 protsenti rohkem punkte kui said sinise rõivastusega sportlased.

Sportlased, kellel oli alguses sinine ja pärast punane riietus, said viimast kandes rohkem punkte. Need sportlased, kellel oli alguses punane ja pärast sinine, said sinist kandes vähem punkte.

«Meie uuring näitas, et kohtunikud eelistasid alateadlikult punasesse riietunud sportlasi ja seda mitmel põhjusel. Esiteks on punane silmatorkav värv ja teiseks peetakse punast värvi domineerivaks. Endale teadvustamata võidakse punase värvi kandjat juba ette võitjaks pidada,» selgitasid psühholoogid.

Taekwondo on Korea päritolu võitlustkunst, mille juured ulatuvad kahe tuhande aasta taha. Ajaloo jooksul on seda nimetatud ka taekyon'iks ja subak'iks. Praegune nimi omistati talle lõplikult 1955. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles