Nadi õhtu Tartus – vastik ilm ja kesised tulemused

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Märt Israel oli end vihmaks korralikult ettevalmistanud ja liikus  staadionil             vihmavarjuga.
Märt Israel oli end vihmaks korralikult ettevalmistanud ja liikus staadionil vihmavarjuga. Foto: Sille Annuk

Kergejõustiku Kuldliiga Tartu võistluse esimesed alad olid just alanud, kui taevast kukkusid esimesed vihmapiisad. Veerand tunniga muutus sadu tihedaks ning paarikümnekraadist sooja näidanud elavhõbedasammas hakkas langema.


Sadu ja üha jahenev õhk peletasid tribüünile kogunenud nõrgema vastupanuvõimega spordisõpru lahkuma ning osa sportlasi võistlemisest loobuma. Ilmavanake muutis olustiku üsna trööstituks.  

Eile õhtul oli vaid üks mees, kes tunnistas avalikult rahulolu. Märt Israel lõi esimest korda elus vahetus võistluses Aleksander Tammertit. Tulemuski polnud tingimusi arvestades kõige hullem – 60.45.

«Olen Tammerti alistamist üritanud 2006. aastast, kui heitsin esimest korda üle 60 meetri. Paar korda olen jõudnud sellele lähedale, ent lõpuks olen ikka kaotanud,» meenutas Israel. «Aga tegelikult hakkab vihmas võistlemine juba ära tüütama.»

Israeli pretensioonikus on mõistetav – kaks päeva varem võistles ta vihmasajus Hengelos. Pealegi polnud tal toona niiskust tõrjuvat riietust. Kott jäi lennureisil toppama ning suure hädaga laenas ta võistlusvarustuse kokku. Kogemus õpetas ning eile oli tal seljas hulk riideid ja staadionil liikudes hoidis ta pea kohal vihmavarju.

Ebameeldivad olud ei vähendanud Israeli võistlusjanu. Miks peakski, kui ühel võistlusel õnnestus võtta maailmakuulsa Virgilijus Alekna, teisel aga Tammerti skalp. Lähema nädala jooksul kavatseb ta veel kolmel korral võistelda. «Selle nimel on ju talv läbi treenitud,» märkis ta.

Kõik muu eile staadionil toimunu kandis ebaõnnestumise pitserit, mis laiemalt iseloomustab hooaja kiretut algust.

Aleksander Tammert heitis 58.92. Ateena olümpiapronksi taandumine sai alguse mullu, kui poole kohaga tööle läinud mehe kettakaared ei tahtnud kuidagi pikkust koguda. Tänavu on seisund süvenenud ning EMi norm seni alistamata. Aprillis USAs heidetud 61.40 annab maailma edetabelis 40. koha.

Andrus Värnik viskas oda 69.04. Kuigi viis aastat tagasi krooniti Värnik just sellistes tingimustes maailmameistriks, ei leidnud ta eile toonasega sarnast tunnet. «Tänavu oli see esimene treening vihmasajus,» nentis Värnik. «Võistlus oli vähemalt põnev, kuid… sellistes oludes saab ka kaugemale visata. Paar päeva tagasi lennutasin ühte vana odaronti 75 meetrit.»

Värniku tulemused on liikunud tänavu allamäge – hooaja avavõistlusel lendas piik üle 74 meetri, möödunud nädalal algas tulemus numbriga 72, eile juba 69ga. Vaatamata sellele ei kavatse kunagine maailma tipp käega lüüa ning tahab hiljemalt Kuldliiga kolmandal etapil Kohilas taas üritada.

Mihkel Kukk otsustas vihmast vettinud staadionil võistlemisest loobuda. «Kannakõõlus on valus, pealegi ei tule siin nagunii mingit tulemust – hoovõturada on vana ja pehme, vihmaga muutub aga asi veelgi hullemaks,» selgitas ta. «Jalg vajab puhkust, ilmselt teen viskamisse kümnepäevase pausi.» Kukk on tänavu visanud üle 79 meetri, kuid mulluse tasemeni pole küündinud.

Gustav Sule mälestusvõistluste võit kingiti kasina tulemuse eest lätlasele. Pekingi OM-hõbeda Ainars Kovalsi võidutulemus 75.75 räägib iseenda eest.

Sirkka-Liisa Kivine hüppas kaugust 6.10. Pisut rohkem kui aasta tagasi Torinos Euroopa sisemeistrivõistlustel pool meetrit rohkem hüpanud ning 6. koha saanud tartlanna võitles kuue meetri joonega nagu vanasti.
Taavi Peetre tõukas kuuli 19.44. Möödunud nädalal tõukas ta esimest korda pärast pöördelt tehnikale üleminekut üle 20 meetri. Arvestades, et mees alles kohaneb ja õpib nii tõukama, pole vaja imestada, et vihmast libedas ringis jäi sooritus kehvemaks. Kuid viis päeva varem tõugatud tulemusest tekkinud emotsioon sai ilmselt kärbitud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles