Rulluisumõnu sõltub mugavusest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Rulluisumaraton
Tartu Rulluisumaraton Foto: Aldo Luud/ Õhtuleht

Need, kes lähevad ostma rulluiske, ei peaks alustama saapa värvist ega uisupaari hinnast, vaid esmalt endale selgeks tegema, kui palju nad nendega sõita kavatsevad ning kas need jalas ka mugavad tunduvad, õpetab kümneaastase rulluisutajastaažiga Tõnu Koppel, kes on neli korda osalenud ka Berliini uisumaratonil.

A & T Spordi Mustamäe tee kaupluse juhataja Koppel, mitmekordne Eesti rulluisuveteranide meister, jagab harrastajad tinglikult kaheks: need, kes käivad rulluisutamist lihtsalt nautimas, ja need, kes teevad trenni. Siin jagab ta nõu neile, kes kavatsevad moealaga alles tutvust sobitada.

Milline hinnaskaala?

Algajaile sõidunautijaile sobilikud kõrge saapaga rulluisud jäävad hinnavahemikku 1500–3000 krooni. Tõsistele trennitegijatele on mõeldud poolkõrge saapaga ja madalad karbonuisud, mille hinnad on vastavalt 4800–6000 krooni ning alates 7000 kroonist.

Ärge ostke liiga suuri saapaid, sest need hakkavad pikapeale jalas loksuma. Arvestage, et saabas võtab peagi kuju teie jala järgi.

Millised rattad?

Need, kel pole sportlikku põhja ega head tasakaalutunnetust, võiks alustada 80-millimeetriste ratastega. Tuleb arvestada, et mida suurem rataste läbimõõt, seda kiiremini nad veerevad, ent seda rohkem vajavad nad ka jõu rakendamist ja seda keerukam on nendega manööverdada.

100–110-millimeetrised rattad nõuavad sõitjailt juba üksjagu suurt jõudu ning need on enamasti mõeldud tipptegijaile.

Milline tunnetus?

Kõige tähtsam on mugavus – eriti neile, kelle jalad on õrnad. Seetõttu tasub uiske ostma minnes pikalt aega varuda, et kaupluses erinevaid saapaid proovides selgusele jõuda, millised neist kõige paremini sobivad. Kui ostate saapad, mis jala verele hõõruvad, ei maksa loota, et kauplus määrdunud saapad ringi vahetab.

Milline hooldus?

Kui märkate, et rattad hakkavad ühest servast liiga kuluma, on soovitav need ringi tõsta: parempoolsed vasakule ja vasakpoolsed paremale, lisaks vahetada omavahel 1. ja 3. ning 2. ja 4. ratas.

Märjal asfaldil ei tasu sõita, sest seejärel peate tingimata tegema 300-kroonise hoolduse või ostma uued laagrid (400 kr).

Laagrite õlitamine on keeruline ja aeganõudev, selleks on vaja spetsiaalseid riistu. Mõttekas on viia uisud hooldamiseks poodi.

Millised kaitsed?

Algajail tasub kindlasti osta põlve-, küünarnuki- ja plasttoega randmekaitsed. Igal juhul ja igas olukorras – isegi siis, kui sõidate väikse kiirusega – peab peas olema kiiver: te pole ju kaitstud selle eest, et keegi teile suure hooga otsa ei sõida. Ja kaitseprillid võiks ka pähe panna, siis pole muret, et sitikad-satikad silma lendavad.

Kasulik teada

Rulluiskude testipäevad ja koolitused:

Tallinnas teisipäeviti kl 19 Saku Suurhalli esisel parkimisplatsil ja kolmapäeviti kl 19 Pirital Lillepi pargis.

Tartus algajatele teisipäeviti kl 19.30 ja edasijõudnutele neljapäeviti kl 19.30 Tähtvere spordipargis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles