Pistoriusele relvi müünud ekspert: ta tundis tulistamise reegleid

Kadi Parts
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oscar Pistorius.
Oscar Pistorius. Foto: SCANPIX

Täna jätkus Lõuna-Aafrika Vabariigi kuulsa paraolümpiasportlase Oscar Pistoriuse üle peetav kohtuprotsess, mille käigus langetatakse otsus, kas kuulus kergejõustiklane on süüdi oma tüdruksõbra Reeva Steenkampi mõrvamises või mitte. Täna kohtus tunnistamas käinud relvaekspert Sean Rens kinnitas, et Pistorius oli tuttav relvade käsitlemise reeglite ja Lõuna-Aafrika Vabariigi seadustega, mille kohaselt tohib sissetungijaid tulistada vaid juhul, kui kellegi elu on otseselt ohus.

Kohtuistungi 11. päeval astus tunnistajapinki Pistoriusele relvaloa väljastanud ning tema relvaeksami vastu võtnud ekspert Sean Rens, kelle kinnitusel oli Pistorius kõikidest reeglitest ja seadustest teadlik.

Rens rääkis kohtule, et relvaloa omamiseks tuleb eksamil vastata mitmetele küsimustele, mille seas uuritakse ka, kas koduomanik tohib sissetungija suunas tule avada. Pistoriuse eksamit hinnanud ja hiljem talle relvi müünud Rens tunnistas, et kuulus paraolümplane vastas sellele küsimusele eitavalt.

Lisaks küsiti testis Pistoriuselt, millal võib relvaomanik relva kasutada ning sportlase vastus oli olnud selline: «Rünnak peab olema suunatud otseselt sinu vastu ja olema ebaseaduslik.» Pistorius lisas testis, et relvaomanik peab teadma, kelle või mille suunas ta tulistab ega tohi tuld avada pimesi. «Tunne oma sihtmärki ja mis asub selle taga,» vastas Pistorius Rensi väitel testis.

Rens rääkis kohtule ka ühest intsidendist, kui Pistorius oli läinud tõeliselt paanikasse ja võtnud koguni sisse sõjalisele olukorrale vastava hoiaku, kui arvas, et kuulis oma majas hääli. Toona selgus, et tegemist oli vaid pesumasinaga. Lisaks tunnistas relvaekspert, et Pistorius tellis tema käest seitse relva, millest üht - Smith & Wessoni 500 revolvrit - peetakse üheks maailma kõige võimsamaks käsirelvaks. Relvade tellimus tühistati vahetult pärast Steenkampi surma. Rensi sõnul valdas Pistoriust relvade suhtes «armastus ja suur entusiasm».

Pistoriusele esitatud süüdistuse kohaselt tulistas paraolümplane oma tüdruksõbra surnuks. Kuulus Lõuna-Aafrika sportlane on mõrvakatset eitanud ja väidab, et pidas Steenkampi sissetungijaks, keda ta läbi vannitoa ukse korduvalt tulistas. Pistoriuse protsess peaks lõppema 23. märtsil, süüdimõistmise korral võib teda oodata kuni 25-aastane vanglakaristus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles