Suri Andrus Veerpalu klassikatehnika arendamisesse suure panuse andnud Hans Gross

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hans Gross 2002. aastal suusatamise Eesti meistrivõistlustel.
Hans Gross 2002. aastal suusatamise Eesti meistrivõistlustel. Foto: Toomas Huik

13. märtsil lahkus meie hulgast 88. eluaastal emeriitprofessor Hans Gross. Gross andis suure panuse ka kahekordse suusatamise olümpiavõitja Andrus Veerpalu klassikatehnika arendamisesse.

Enam kui 50 aastat, esmalt Tartus ja alates 1968. aastast ka Tallinna ülikoolis suusatamist õpetanud ja pedagoogilise kinesioloogia koolkonna rajanud teadlasena andis Hans Gross olulise panuse ülikooli arengusse, kirjutab Tallinna Ülikooli veebikülg.

Emeriitprofessor Hans Grossi töö suusatehnika konsultandina enam kui 30 aasta jooksul nii Eestis kui kaugemal tekitas maailma suusaringkondades sellise mõiste nagu  Grossi tehnika, mille all mõisteti täiuslikumat suusatamisviiside valdamist. Oma õpilase, emeriitprofessori Rein Haljandi kaudu laienes  pedagoogilise kinesioloogia kasutamine ka maailma tippujumisse.

Äärmiselt karismaatilise ja kollegiaalse inimesena on emeriitprofessor Hans Gross jäänud tema põlvkonna kaastööliste mälestustesse. 2004. aastal autasustati teda Valgetähe IV klassi teenetemärgiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles