Kangekaelne maailmameister viib vanakesed MM-tiitlit kaitsma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Nike

Valitsevat maailmameistrit ei saa kunagi alahinnata, kuigi sel aastal on väheseid, kes Itaalia edusse usuvad. Isegi itaallaste fännid mitte. Ometi võib vanakeste armee eesotsas geniaalse treeneriga kõik pika ninaga jätta.
 


Tiitlikaitsjana on Itaalia kindlasti suuremaid favoriite, kuid pärast mängujuhi, meeskonna aju Andrea Pirlo vigastust on nende aktsiad tunduvalt langenud.

Pirlo vigastas sõpruskohtumises Mehhiko vastu sääremarja ja kui algul arvati, et AC Milani keskväljamootor peab eemale jääma ainult esimesest kohtumisest, siis nüüd tundub, et kogu alagrupiturniirilt.

«Pirlo olukord teeb murelikuks, kuid õnneks on meil veidi aega,» sõnas tiimi arst Enrico Castellacci üleeile Itaalia meediale. Lootusrikas on ka peatreener Marcello Lippi, kes ei kavatse mingil juhul poolkaitsjat kellegi teise vastu vahetada. Isegi kui mees alagrupikohtumistes mängida ei saa.

Paraku on juba algusest peale vaja hästi mängida, et teise ringi pääseda. Kui Itaalia kuuluks nii-öelda surmagruppi, võiks juba ette ära öelda, et pääsme hankimine kaheksandikfinaali on väga raske. F-alagrupist, kuhu kuuluvad Para­guay, Slovakkia ja Uus-Meremaa, võidakse aga edasi murda.

Miks siis saapamaa võimalustesse skeptiliselt suhtuda, kui tuumiku moodustavad 2006. aastal võidukarika pea kohale tõstnud mehed? Põhjus on lihtne: kui neli aastat tagasi oli tiim vanameistrite toel kogenud, siis nüüd paistavad nad lihtsalt vanad ja aeglased.

Kõik mäletavad noore täkuna äärekaitses lipanud Gianluca Zambrotta suurepäraseid esitusi Saksamaal peetud turniiril, kuid viimased kaks hooaega AC Milanis on täielikult ebaõnnestunud.

Lippi langes kriitika alla

Sama võib öelda töölooma Gennaro Gattuso, aga isegi 2006. aasta maailma parima jalgpalluri Fabio Cannavaro kohta. Kõiki Itaalia fännide kartusi on süvendanud MMi-eelsed sõpruskohtumised, kus on Itaalia kõigiga hädas olnud.

Neli aastat tagasi itaallastele MM-tiitli toonud Lippi on kodumaal oma kangekaelsuse tõttu pahameele alla sattunud. Seda mitte tähtsusetute sõpruskohtumiste pärast, vaid koondisevaliku tõttu.

Palju kriitikat pälvis Lippi otsus jätta MM-tiimist kõrvale Palermo ja Sampdoria ründajad Fabrizio Miccoli ja Antonio Cassano, keda peeti sel hooajal Serie A parimateks.

Paraguayl võimas ründeliin

Küll aga ei tasu unustada, et Itaalia on üks jalgpallimaailma suurtest ja neljakordsete maailmameistritena ei saa neid alahinnata. Hea näide on 2000. aasta EM, kus makaronimehed saadeti finaalturniirile väga väikeste lootustega. «Vana, tulevikuta meeskond,» öeldi siis.

Siiski tõusid meeskonnas toona esile uued nimed ning koondis jõudis kokkuvõttes finaali, kus alles lisaajal tuli tunnistada Prantsusmaa paremust. Seega: Itaalia on nagu Saksamaa, maha neid kanda ei saa.

Itaalia kohtub esmalt F-alagrupis Paraguayga. Kui lõuna­ameeriklaste ründeliini võimetes ei saa keegi kahelda – edurivis mängivad sellised mehed nagu Saksamaa liigahooaja paremuselt kolmas väravakütt Lucas Barrios ja Portugali liiga suurima tabamuste arvuga lõpetanud Oscar Cardozo –, on kaitseliin esinenud kõikuvalt.

«Me peame likvideerima augud kaitses – see on ainus viis, kuidas võime maailmameistrivõistlustel kaugele jõuda,» tunnistas Sunderlandi kaitsja Paulo da Silva pärast 2:2 viigiga lõppenud kohtumist Elevandiluurannikuga.

Maha ei tohi matta ka noore ja perspektiivika Slovakkia koondise võimalusi. Tõusvate talentide Marek Hamsiku ja Martin Skrteli juhitav meeskond on seadnud kindlaks eesmärgiks esimesest ringist edasi jõuda.

Neliku viimane liige Uus-Meremaa rahvusesindus peaks olema eeldatavalt mitte ainult oma alagrupi, vaid kogu turniiri autsaider. Näiteks kihlveokontorites on nende koefitsient ülakaalukalt kõige suurem ehk uusmeremaalaste šansse peetakse väikseimaks. Küll aga ei saa isegi neid alahinnata, sest MMi-eelsetes mängudes sepistati ka üks suurüllatus, kui alistati Serbia 1:0.

JALGPALLI MM

•    F-alagrupp: Itaalia (FIFA edetabeli 5. koht), Paraguay (31. koht), Slovakkia (34. koht); Uus-Meremaa (78. koht).

F-alagrupi ajakava:

•    I voor: Itaalia – Paraguay (14.06 kl 21.30), Uus-Meremaa – Slovakkia (15.06 kl 14.30).

•    II voor: Slovakkia – Paraguay (20.06 kl 14.30), Itaalia – Uus-Meremaa (20.06 kl 17.00).

•    III voor: Slovakkia – Itaalia (24.06 kl 17.00), Para­guay – Uus-Meremaa (24.06 kl 17.00).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles