Jüri Lepp EM-valikmängude eel: kui kaitse peab, on meil omad võimalused

Mariel Gregor
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti koondise peatreener Jüri Lepp peab kahes mängus võtma hoolealustest maksimumi.
Eesti koondise peatreener Jüri Lepp peab kahes mängus võtma hoolealustest maksimumi. Foto: Liis Treimann

Eesti meeste käsipallikoondis jätkab 2016. aasta Euroopa meistrivõistluste valikturniiri play-off kohtumistega Šveitsi vastu. Kahest mängust koosneva seeria avavaatus toimub 2. aprillil kell 20:00 Tallinnas Kalevi spordihallis ning kordusmatš peetakse kaks päeva hiljem, Eesti aja järgi algusega kell 21:00 Šveitsis St. Gallenis.

Kahest mängust koosneva seeria parim jätkab mänge valikturniiri otsustavas faasis, kaotaja aga langeb 2018. aasta EM-sarjaks esimesse ringi. Eesti koondis jõudis ka seekordse turniiri play-offi avaringi kaudu, Šveits aga jäi eelmises EM-i valiktsüklis oma alagrupi viimaseks.

Šveits on jõudnud ajaloo jooksul nii olümpiamängudele, kui ka MM- ja EM-finaalturniiridele. Viimati osaleti 2006. aasta EM-il, kus 16 meeskonna seas saadi 14. koht. Kuigi Eesti ja Šveits pole varem kohtunud, on meie mängijatel vastastest ülevaade olemas. Nimelt on praegustest Eesti koondislastest Mait Patrail, Marius Lepp ning väravavaht Marius Aleksejev esindanud Šveitsi klubisid. Samuti on Kesk-Euroopa riigis leiba teeninud hetkel vigastuspausi pidav Kaupo Liiva. Patrail ja Dener Jaanimaa aga võtavad sel hooajal šveitslaste liidritelt Andre Schmidilt ning Manuel Linigerilt mõõtu Saksamaa kõrgliigas.

Eesti koondise peatreeneri Jüri Lepa hinnangul on Šveits enam-vähem võrdväärne konkurent. «Meil on omad võimalused olemas, aga selleks peame eeskätt kaitses hästi mängima,» sõnas Lepp ning iseloomustas vastast. «Tegemist on suurte ja tugevate meestega. Šveitsil on tipptasemel mängujuht, kelle peame kinni saama. Muidu meil šanssi pole.»

Lepp lisas, et kaitse poolelt on mõtlemisainet siiski küllaga. «Jaanimaa ja Pinnonen mängivad oma koduklubides vaid rünnakul ning nüüd peame leidma lahenduse, kuidas neid kaitses vahetada,» tõdes Lepp. «Rünnakul on meie probleemiks mängujuhi positsioon. Seal kavatseme kasutada Pinnoneni, kes klubis aga toimetab vasaksisemise positsioonil.»

Valikturniiri eel on eestlastel mure vasakäärtega, sest hiljuti said vigastada Kaspar Lees ja Henri Sillaste. «Nüüd arvestame suurte kogemustega Raido Peedomaaga, kes esialgse plaani kohaselt ei pidanudki seekord kaasa lööma,» lausus Lepp. «Kerge vigastusega võitleb ka väravavaht Marius Aleksejev ja tema osalemine selgub mängupäeval. Juhul, kui ta pole terve, langeb koormus Eston Varuski õlgadele, kes on viimasel ajal heas hoos olnud.»

Eesti rahvuskoondise koosseis: Mait Patrail, Dener Jaanimaa, Janar Mägi, Martin Johannson, Mikk Pinnonen, Armi Pärt, Marius Aleksejev, Marius Lepp, Kristo Voika, Taavi Tibar, Kaspar Lees, Ardo Puna, Marko Slastinovski, Jürgen Rooba, Henri Sillaste, Eston Varusk, Kristjan Muuga. Peatreener Jüri Lepp ja treener Tarmo Volt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles