Kas mõni Eesti jalgpalluri klubikaaslane võib algaval MMil tõsta pea kohale ihaldatud võidukarika?

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Ragnar Klavan (pikali) koos Sergio Romeroga AZ Alkmaari särgis Liege Standardi vastu heitlemas.
Ragnar Klavan (pikali) koos Sergio Romeroga AZ Alkmaari särgis Liege Standardi vastu heitlemas. Foto: Reuters/ScanPix

Täna algavatel jalgpalli maailmameistrivõistlustel on mitme koondise koosseisus võimalik näha Eesti vutimeeste klubikaaslasi. Hea õnne korral võidakse mõni nendest 11. juulil maailmameistriks kroonida.

MMil osaleb üheksa Eesti jalgpalluri klubikaaslast. Suurima panuse on selle heaks andnud Ragnar Klavani koduklubi Hollandis AZ Alkmaar. Vasakkaitsja meeskonnakaaslasi on maailmameistrivõistlustel pallivate meeskondade nimekirjas koguni viis.

Kõige reaalsem võimalus nendest meestest tiitlivõiduni jõuda on Argentina väravavahil Sergio Romerol ning Hollandi koondise poolkaitsjal ­Stijn Schaarsil. Kusjuures nendest esimene on argentiinlaste väravasuul esimene eelistus.

«Tipptasemel väravavahi kohta on ta natuke noor, kuid ta areneb kiiresti ning on väga heal tasemel. Kolme-nelja aasta pärast mängib ta kindlasti mõnes tippmeeskonnas,» iseloomustas Klavan klubikaaslast, kes on pälvinud Argentina koondises legendaarse Diego Maradona usalduse.

Samas ei kanna näiteks Schaars Hollandi rivistuses kindlasti nii suurt rolli kui Romero Argentina omas.

«Meil on ta kapten, kuid koondises on tema roll arvatavasti pingil istumine. Ta on küll kaitsev poolkaitsja, kuid ta on siiski väga tehniline ja loeb hästi mängu,» sõnas eestlane teise klubikaaslase kohta.

Lisaks on Alkmaarist jõudnud MM-koondistesse veel kolme riigi esindajaid. Kaks meest – mehhiklane Hector Moreno ja taanlane Simon Poulsen – mängivad sarnaselt eestlasega kaitseliinis.

«Ta (Moreno – toim) mängis sel hooajal meie eest pea kõikides kohtumistes ning on ka minu konkurent. Meil on ta vajalik mees, kuid Mehhiko koondises on ta eeldatavalt pingipoiss,» arvas Klavan.

«Poulsen tegi tänavu väga hea hooaja. Ta on selline Hollandi stiilis kaitsemängija, kes on rohkem ründav kui kaitsev,» iseloomustas Klavan taanlast.

Lisaks on Alkmaarist MM-koondisesse pääsenud ka ründaja Brett Holman, kes on Austraalia koondise eest pidanud 31 mängu ning löönud kaks väravat.

«Hooaja teine pool tal ebaõnnestus. Ta sai vahepeal vigastada ning pärast Dick Advocaati tulekut peatreeneriks jäi ta üldse pingile,» lisas Eesti koondislane.

Kui Alkmaarist mängib MMil viis meest, on veel nelja Eesti jalgpalluri klubikaaslane jõudnud suurturniirile.

Seniseid kohtumisi jälgides võib eeldada, et platsile võivad pääseda Sergei Pareiko meeskonnakaaslane Tomski Tomist Kim Nam II, kes esindab Lõuna-Korea koondist, ning koos Sander Puriga Larisas palliv sloveen Aleksander Radosavljevic.

«Ta (Kim – toim) on keskpoolkaitsja, kellel on väga hea löök, tehnika ja platsinägemine. Sellel hooajal on ta üks meie liidritest ja põhiliselt käibki mäng läbi tema,» rääkis Pareiko. «Nii palju kui ma lugenud olen, oli ta varem Lõuna-Korea koondise kapten, kuid nüüd on pigem varumees.»

Kui Kim Nam II on kandnud Lõuna-Korea koondise kaptenipaela, siis Radosavljevic oli osaline Sloveenia koondise otsustavates võidumängudes Venemaa üle, mis tagas neile finaalturniirikoha.

«Eesti koondislastest meenutab teda kõige rohkem Aleksandr Dimitrijev. Kuigi ta on pigem lõhkuja ja väga võitluslik mängija, võib ta ka mänguehitajana esineda,» sõnas Puri. «Minule ta alguses küll midagi erilist ei tundunud, kuid siis sain teada, et ohoh, see mees mängib Sloveenia koondises.»

Lisaks on MM-koondistesse pääsenud veel Vjatšeslav Zahovaiko serblasest meeskonnakaaslane Andelko Duričić ning koos Joel Lindperega New York Red Bullsis palliv uusmeremaalane Andrew Boyens.  

«Meie klubis on ta asendamatu mängumees. Ta on meid lõppenud hooajal sõna otseses mõttes tassinud,» kiitis Zahovaiko Serbia koondise varuväravavahti Duričićist. «MMil jälgin tema tõttu kindlasti Serbia kohtumisi pingsamalt ning hoian neile pöialt, kuna seal on minu meeskonnakaaslane ja hea sõber. Loodan, et ta saab MMil ka väljakule.»

Kui Duričić on Leirias kangelane, siis Lindpere meeskonnakaaslane Boyens peab Red Bullsis leppima küllaltki tagasihoidliku rolliga.

«Eelmisel aastal oli ta saanud rohkem mängida, kuid sel hooajal on ta väljakule saanud vaid osas karikamängudes,» rääkis Lindpere. «Viimased kolm nädalat on ta olnud koondise juures, kuid seal on ta ka treeningmängudes olnud varumees.»

Tagasi üles