Steenkampi ema: Pistorius on muutunud kangelasest saatanaks

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
June Steenkamp.
June Steenkamp. Foto: SCANPIX

Tapetud modelli Reeva Steenkampi ema June lausus, et püüab mõrvas süüdistatava jooksja Oscar Pistoriuse kohtuprotsessil meest üksisilmi jälgides mõista, kas too räägib saatusliku õhtu osas tõtt või tegeleb näitemänguga.

Pistorius lasi Steenkampi maha eelmisel aastal, pidades naist majja tunginud murdvargaks. «Tema jälgimine on kohtusaalis mulle juba kinnisideeks saanud. See on instinktiivne, ma ei oska seda selgitadagi. Mõtlen vaid: vaatame, kuidas ta sellesse suhtub,» sõnas June Steenkamp, kelle sõnul on Pistorius muutunud tema silmis «kangelasest saatanaks».

67-aastane June Steenkamp ei olnud Pistoriusega enne kohtuistungi algust varem kunagi kohtunud. Emotsionaalne Pistorius on kohtuistungi jooksul tõendeid vaadates ja kuulates nii liikumatult istunud, nuttes vappunud kui ka paaril korral isegi oksendanud. «Ta on käitunud väga dramaatiliselt. Mulle tundub, et ta suudab end vaevu talitseda. Aga ma ei oska öelda, kas ta näitleb,» lausus June Steenkamp.

Naine tunnistas, et istungitel viibimine on tema jaoks võrreldav isikliku põrguga. «On väga traumaatiline, kui teatud teemad jutuks tulevad. See oli minu laps – ja ma pean võikaid üksikasju kuulama. Silmitsen kogu aeg Oscarit, et näha, kuidas ta kuulduga toime tuleb, kuidas ta käitub. Ma ei tunne seda meest. Tean vaid, mida ta tegi. Ta peab mind kohtusaalis nägema, ta peab tundma, kuidas mu pilk teda puurib. Ma arvan, et see mõjutab teda vägagi,» lisas Steenkamp.

Steenkampi sõnul saatis Pistoriuse perekond talle kahetsuskirja, kus pakuti ka omapoolset toetust, kuid ta lükkas selle tagasi. «See ei ärata mu tütart ellu,» lausus Steenkamp, keda ei liigutanud ka nädala algul esmakordselt ise tunnistajapinki astunud Pistoriuse avalik vabandus.

«Pean Reeva nimel tugev olema ja kohtusaalis viibima. Ma ei taha avalikult nutta, olen omaette hoidev inimene. Mulle meeldib oma tundeid enda teada hoida,» lisas ta. «Hoian kõike endas ja kui õhtul tagasi hotellituppa jõuan, pääseb see kõik minust välja. Mind ei huvita, mis Oscarist saab – isegi siis mitte, kui ta vabadusse jääb. Mind huvitab vaid see, et ta oma tegude eest vastust annaks – ja kui ta on süüdi, siis ka maksku tehtu eest.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles