Saksa ajakiri: kiirabi tegi Schumacheri puhul mitu ränka viga

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Michael Schumacher.
Michael Schumacher. Foto: SCANPIX

Saksamaa nädalakiri Stern väidab oma homme ilmuvas numbris, et seitsmekordse vormel-1 maailmameistri Michael Schumacheri suusaõnnetuse sündmuspaigale saabunud kiirabibrigaad tegi vigu, mis eksvõidusõitja seisundi olulist halvendasid ja tema paranemisvõimalusi vähendasid.

Ajakirja väitel hindasid esimestena sündmuskohale saabunud meedikud Schumacheri olukorda tegelikust kergemaks. Põhjus peitub selles, et esialgu oli sakslane teadvusel. Sterniga vestelnud kiirabi vanemarst lausus, et «segaduses» patsiendi puhul, kelle «silmad on avatud» ning kes «kõneleb ja liigutab», võidakse talle algselt panna tegelikust kergem diagnoos. Samas võib selliste kannatanute seisund teinekord «ülijärsult halveneda», lisas arst.

«Kui päästjad oleksid jõudnud kohale mõni minut hiljem, oleksid nad võinud taibata, et tegu on elu ja surma küsimusega,» kirjeldab ajakiri paradoksaalset sündmuste käiku. Nii lennutatigi Schumacher esmalt helikopteriga väiksemasse Moutiersi haiglasse, mitte Grenoble’isse, kus töötavad kogenumad eriarstid.

45-aastane sakslane intubeeriti seejuures alles Moutiersi jõudmisel, kuid ta oli juba sügavasse koomasse langenud. Seetõttu lendas helikopter Schumacheriga edasi 20 minuti kaugusel asuvasse Grenoble’i haiglasse ning sinna jõudes olid helikopteris viibinud kiirabiarstid ühe kohal viibinud ajakirjaniku sõnul «märkimisväärselt ärevil». Stern väidab, et sakslase praegune seisund võiks olla «märkimisväärselt» parem, kui ta oleks juba helikopterisse tõstmise eel intubeeritud ning kiiremini Grenoble’isse operatsioonile viidud.

Schumacheri mänedžer Sabine Kehm jättis ajakirja väited kommenteerimata. Sakslane on veetnud tänaseks haiglas juba 110 päeva kunstlikus koomas, ehkki viimase nädala jooksul on tulnud hulgaliselt teateid, et tema seisund on viimaks paranemas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles