Postimehe intervjuu tõi Riigikogu esimehele jalgpallikommentaatori koha

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eiki Nestor.
Eiki Nestor. Foto: Toomas Tatar / Postimees

Mis muu amet võiks veel kõne alla tulla?
Selles vanuses ma mingit muud ametit enam õppima ei hakka... Ei, ühte ametit võiks ikka proovida! Aga keegi ei kutsu... Võiks kommenteerida televisioonis Inglise liiga jalgpalli.

Kes teab, äkki võtab keegi sellest mõttest siin kinni?
Kurat, järsku keegi kutsub, jah. See oleks huvitav!

Nii lõpetas Eesti riigi tähtsuselt teine mees, Riigikogu esimees Eiki Nestor intervjuu Postimehele 30. märtsil 2014. Vähem kui kuu hiljem teeb legendaarne poliitik 60-aastaselt oma debüüdi jalgpallikommentaatorina kanalis Viasat Sport Baltic. Koos Ott Järvelaga ollakse «puldis» pühapäeval 27. aprillil mängus, mille vaatamata jätmine oleks kuritegu. Anfieldil kohtuvad tiitlimängus Liverpool ja Chelsea. Värske riigikogu esimees ja veel värskem kommentaator vastab alljärgnevalt mõnele Kalev Kruusi küsimusele.

Mitu aastat ja umbes mitut mängu hooaja jooksul peale Inglise vutti jälgid?
Vaatan sellest ajast, kui Soome YLE 2 seda üle kandma hakkas. Aastat ei mäleta. Aga üks enim meelde jäänud ülekannetest on Mart Poomi debüüt Derby County eest, mis oli Manchester Unitedi vastu ja kus ta võttis ära penalti ja mäng jäi viiki 2:2. Hooaja jooksul vaatan ära Viasati poolt üle kantavad mängud miinus 4 või 5. Mingid kõrvalised asjad on siis seganud.

Vaadatavate mängude arv on muljetavaldav. Ainsa poliitikuna kõikides riigikogu koosseisudes kaasa löönuna oskad kindlasti soovitada, kuidas viia kodune poliitika sellisele tasemele, et jalgpall ja selle vaatamine ei tekitaks ülemäära pingeid?

Vastupidi. Jalgpalli vaatamine viib pinged alla sellel lihtsal moel, et haarab niivõrd, et muud mõtted kaovad peast.

Tean, et su lemmikute hulka kuulub Arsenali meeskond, kes viimati võitis karika 8 aastat tagasi. Kas pikk ootamine ära ei tüüta?

Ma elan eelkõige kaasa neile satsidele, kus mängivad meie sellid. Nii et Briti saartel on hetkel mu lemmikud Motherwell ja York City. Aga kuna nad mõlemad Premier League’is ei mängi, siis hoiangi pöialt eelkõige Arsenalile ja Liverpoolile. Ja mõlemal on tulnud kaua oodata ja ehk sellel aastal õnnestub ka mõlemal auringe teha.

Kui jalgpalli keeles rääkida, siis oled olnud riigikogus mängija alates 1992. aastast, nüüd 2014. aastal said peatreeneriks. Milline tänastest Inglise Liiga treeneritest sobiks kõige paremini meie riigikogu juhtima?

Arsene Wenger vast, temast jääb mulje, et ta suudaks ka lisaks jalgpallimeeskonnale midagi muud juhatada.

Mägironijad vallutavad tippe, jalkafännid staadione. Näiteks Toomas Vara on käinud St James Parkil, Wembleyl, Salme staadionil Saaremaal ja kusagil veel. Mitmele Briti staadionile ise oled sattunud või mõnele muule mängule Eestist väljas?

Camp Nou on olnud selgelt kõige huvitavam külastus. FC Barcelona mängis Celta Vigoga ja sinna põikasime enne Andorra- Eesti mängu. Ja Briti saartel olen käinud vaid kaks korda ja tööasjus ja staadionile pole saanudki.

Kui suur kommentaatorite arvustaja kodus diivanil siiani oled olnud ja milline on üks hea jalgpalliülekanne?

Heas ülekandes peaksid olema ühendatud nii emotsioonid kui teadmised. Ilmselt on kommentaatoril keeruline kaasata korraga nii pidevalt mänge jälgivaid jalkahulle ja kogemata kombel kanalile sattunud spordihuvilist, kelle eelteadmised on tugevad ehk mõnel teisel spordialal. Muuseas, poliitikutel on tegelikult sama mure.

Teed kommentaatoridebüüdi mängus Liverpool-Chelsea, kus kohtuvad tabeli kaks liidrit. Liverpool tuli viimati meistriks 1990. aastal, millist mängu ennustad pühapäevaks?

Chelsea läheb mängu võitma, sest pole muud võimalust. Liverpooli kontrad on aga võimsad. Sellest tuleb kindlasti üks hooaja parimaid mänge.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles