Port: komisjoni vältimine näitab nii mõndagi

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristjan Port
Kristjan Port Foto: Priit Simson

Tartu dopingudoktori Vitali Bernatski väidete uurimiseks moodustad komisjoni esimees Kristjan Port loodab, et mai lõpuks on töö lõpetatud ja Eesti Olümpiakomitee saab juuni alguses toimuval täitevkomitee koosolekul anda juhtunule omapoolse hinnangu.

Kui komisjon esitab raporti olümpiakomiteele, avalikustatakse ka selle sisu. «Siis pole meil enam põhjust informatsiooni tagasi hoida, üldsuse huvi on asja vastu suur,» leidis Port. «Saame selgelt välja ütelda, kes tegi meiega koostööd ja kes mitte. Näiteks praegu oleme olukorras, kus üks Bernatski mainitud tuntud isik on öelnud, et teda see teema ei puuduta ja tema komisjoni ette ei tule. Aga eks seegi näitab nii mõndagi.»

Port lisas, et erilist entusiasmi pole komisjoni ette kutsututest ilmutanud keegi, ent osa inimesi on vähemalt nõustunud küsimustele vastama. Mõned juba korra aru andnud inimesed on aga öelnud, et rohkem ei soovi nad selles protsessis osaleda.

Juriidiliselt polegi kahtluse alla sattunud inimestel kohustust komisjonile ütlusi anda, tegemist pole ju politseiuurimisega. Pigem viitab see asjaosaliste moraalsele palgele.

Detsembris, kui komisjon moodustati, ei määratud selle tegevuse lõpetamiseks tähtaega. Kuna tegemist on Eesti spordi jaoks olulise teemaga, oodatakse selle tulemusi pikisilmi. EOK president Neinar Seli rääkis juba mitu nädalat tagasi Postimehele, et komisjoni töö võiks kiiremini lõppeda ja raport valmida. Seepärast saatis EOK peasekretär Siim Sukles Pordile kirja, kus küsis, kas juuni alguses toimuva täitevkomitee koosoleku ajaks saab töö lõpetatud.  

Huvitaval kombel ei tekitanud spordi tippjuhtimises avalikke reaktsioone see, kui Bernatski läbis aprilli alguses valedetektori testi ning eksperimendi käigus sai laiem avalikkus teada ka nende sportlaste ja treenerite nimed, kellele arst väidetavalt dopinguaineid vahendas. Alaliidud, kelle inimesed nimekirja kuulusid, pole vähemalt avalikult omapoolse tõe väljaselgitamiseks samme astunud. Kogu tegevus veeretati Pordi juhitava komisjoni õlule.

«Tegelikult ei peaks alaliidud ootama komisjoni töö tulemusi,» leidis Port. «Nende asi oleks võidelda puhta spordi eest ja seepärast peaksid ka ise juhtunule reageerima. Seni pole aga alaliidud isegi meie tegevuse vastu huvi tundnud.»

Kergejõustikuliidu president Erich Teigamägi polnud Pordi väitega nõus. Ta kinnitas, et on hoidnud end selle teemaga kursis ja teab, et raport esitatakse olümpiakomitee täitevkomiteele juuni alguses peetaval koosolekul.

Seepärast saavad Bernatski nimekirjas olevad praegugi spordiga seotud inimesed rahulikult oma tegevust jätkata. Näiteks suusatreener Mati Alaver tegeleb aktiivselt Kasahstani sportlase Aleksei Poltoranini tiimi moodustamisega, kettaheitja Aleksander Tammert juhib spordiseltsi Kalev ja Harry Lemberg juhendab jooksjaid.

Pordi sõnul pole komisjoni võimuses siiski kedagi karistada. Pärast raporti koostamist peavad selle vajalikkuse otsustama Eesti spordi juhid. «Meie saame pöörduda riigi poole, et sellised asjad ei saaks enam tulevikus aset leida,» nentis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles