Kaotus Kasahstanile võttis Eesti koondiselt poolfinaalikoha

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lauatennise MM, Eesti ja Kasahstani kohtumine.
Lauatennise MM, Eesti ja Kasahstani kohtumine. Foto: Erakogu

Kasahstan võttis Eesti meeskonnalt võimaluse mängida lauatennise MMil III divisjoni poolfinaalis.

Kasahstaniga on maailmameistrivõistlustel ka varem mängitud ja võidetud. Seekord oli pingil viis Kasahstani meest ja meie peatreener Vallot Vainula eeldas, et eks nüüd pannakse teised mehed vastu mängima. Nii läkski.

Esimeses mängu võitis Aleksandr Smirnov Timur Klebuganovit ikkagi kergelt 3-0 (6, 7, 5). Smirnovi kiirem mäng ja topsid vastase tagantkäe alla tõid pidevalt punkte ning hoidsid vastast kohmetuna.

Teisena läks tulle Vallot Vainula ja vastaseks tuli Kirill Gerassimenko. Kohe alguses võttis Gerassimenko kiire ja täpse mänguga ohjad enda kätte . Esimeses setis ei olnud Vainula «mängus sees», andis võimalusi vastasele ja tegi lihtvigu. Teine sett oli tasavägisem, kuid Vainula topsid ei jäänud peale ning vastane ei eksinud sedavõrd. Mängu seisuks kujunes vahepeal 5:10 vastase kasuks ja sellest välja tulla Vainulal ei õnnestunud, vaatamata spurdile seti lõpus 9:10.

Kolmandas setis juhtis Vainula pidevalt kahe-kolmepunktilise eduga, kuid see sulas seisuks 7:7. Sellelt seisult tuli veel serviviga ja Gerassimenko võttis taas ohjad enda kätte. Vainulal oli hea pall ees ning võimalus võrdsustada seis 9:10 pealt, kuid rünnak läks võrgupuutega üle. Vainula topsides puudus kindlus ja sinna jäi palju punkte. Mäng kuulus Gerassimenkole 3-0 (5, 9, 9). Mängupildist võis arvata, et Smirnovil tuleb samuti Gerassimenkoga tõsine tegemine.

Järjekordse hea mängu tegi Aleksandr Lušin. Vastane Deniss Žoludev ei mõistnud mängida kaitse vastu. Võit 3-0 ja vastase saadud punktid )2, 5, 2) räägivad iseenda eest.

Vallot Vainula: «Vastasel olid kõik eeldused, et mängida hea mäng, kuid Aleksandr kasutas taktikat, mis töötas ja ei hakanud katsetama «ilusaid» lööke. Tagantjärgi oleks pidanud ehk julgem olema ja proovima Lušinit teise asetuse peal, et näha, kuidas ta toob punkte esimese ja teise asetusega vastaste vastu.»

Smirnovi mäng Gerassimenkoga oli esimeses setis tasavägine. Seisult 8:8 võttis Gerassimenko setivõidu 11:8. Teises setis võttis vastane kaotusseisust 4:6 järjest neli punkti ja asus juhtima. Smirnovil õnnestus seis tasakaalustada 8:8, kuid siis läks vastane ikkagi eest ära ja võitis teise seti 11:8. Kolmandas setis juhtis Smirnov 10:5, kuid vastaselt oli võime ennast järjekordselt kokku võtta ja varsti oli seis 10:10.

Siis tegi vastane keelatud servi ja kohtunik andis punkti kohe Smirnovile. Vastane tasakaalustas ja läks isegi ette 12:11, kuid oma matšpalli ei realiseerinud. Seda tegi Smirnov settpalliga 13:11. Neljandas setis oli Smirnov hoos võites seti 11:4. Viienda seti esimesed kaks kriitilist punkti ning kolmandagi sai Smirnov, peale mida võttis vastane aja maha. Peale «kobinat», kahte Smirnovi eksimust ja ühte pikka rallit oli vastase enesekindlust taastunud. Sellele järgneski vee üks Smirnovi eksimus ja võimas ralli, kus meie mees pikali võeti.

Tagaajajana võttis Smirnov 3:6 pealt vaheaja, kuid vahe punktides püsis. Seisult 9:7 ründas Smirnov edukalt, kuid kohtunik luges servi võrgupuuteks ja andis vastasele uue servi. Vastase uue serviga Smirnov eksis, läks närvi ja lõi palli võrku eest ära lüüa tahtes palli vastase suunas, peale mida määras kohtunik kollase kaardi. See mäng sai sellel hetkel emotsionaalselt läbi, kuigi vastasel tuli lõplikuks võiduks võtta veel üks punkt. Mängu seisuks jäi 3-2 (-8, -8, 12, 4, -7) ja kohtumise seis 2:2.

Otsustavas mängus kohtusid Vainula ja Klebuganov, keda Smirnov võitis raskusteta. Et Smirnov ja Vainula mängivad samal tasemel, võis eeldada edu Eestile. Esimene sett läks aga vastasele 11:8. Vainulal oli tõsiseid probleeme terve seti jooksul servi vastuvõtuga. Teise seti võttis samuti vastane 11:8. Kaks järgmist setti kuulusid Vainulale korraliku kiire mänguga keskpositsioonist. Servi vastuvõtt oli oluliselt parem. Topsis vigu tuli, kuid vastane oli survestatud ja kõik ülejäänu kompenseeris selle kuhjaga.

Kohtumise ja settide seisult 2:2 oli suur pinge maha võetud. Viiendas setis, nii nagu Smirnov mängus Gerassimenkoga, jäi vastane alguses taha kolme punktiga (2:5), kuid siis piisas ühest «kobast», korralikult mängitud punktist, korra blokkidega Vainula lauast välja mängida ja üks punkt servist saada, kui Vainula oli ise sunnitud võtma minutilise vaheaja. Sellest polnud suurt abi, vastane sai initsiatiivi oma servist, mille ka kohe realiseeris.

Vainula tegi 7:8 pealt vastase topsi peale ühe harjumuspäratu otselöögi, mis maandus võrgus. Vastane hoidis vahet ja trügis mängu lõpu poole. Vainulalt tuli edasi taktikaline viga lükkena vastase eeskäe alla, mis jäi kõrgeks ja millele vastane veel ootamatumalt tagakäega diagonaalis punktiks realiseeris. Võimalus mängida poolfinaalis kadus viimasena tehtud serviveaga. Kaotusseisuks jäi 2-3 (-8, -8, 4, 7, -7) ja kohtumine Kasahstanile kaotati valusalt 2:3.

Smirnov mängis Klebuganoviga laua lähedal või keskpostisoonis vastase tagantkäe alla, mis jättis vastasele vähem aega korralikult blokkida. Vainula tegi ise vigu topsiga ja pehmem tops vastase eeskäega vastase tagantkäe alla sobis vastasele, kellel oli aega reageerida ja mängida positsiooni, kuhu Vainula ei jõuaks. Kui Smirnov mängis enamuse topse vastasele tagakäega tagantkäe alla, siis Vainulal on tagantkäe tops oluliselt tagasihoidlikum, võrreldes eeskäega või Smirnovi tagakäega. Ilmselt mängis Vainula teadlikult seetõttu rohkem vastasele eeskäe alla, et saada endale palle rohkem eeskäele ja ise neid eeskäega võimsamalt mängida. Kehvema kvaliteediga tops ei lubanud siiski oma eelist realiseerida.

Vainula: «Saal tundus sooja ilma tõttu niiskem ja ei saanud korraliku vinti eeskäega pallile sisse anda. Ei saanud mängida oma vindisemat mängu ei servis ega vastuvõtus. Eks põhjuste kokkusattumusi võib leida muidki. Enesekindlus polnud parem juba alates kaotusest Saudi-Araabiale. Kergus, mis oli esimeste päevade kohtumistes, polnud enam see. Ajavahe... Vorm, mis oli juba väga hea kolm nädalat tagasi, tekitab küsimuse, et kaua sellest jätkub. Mängisin halvasti. Oleksin pidanud võitma 3:0.­

Võidu korral oleks mängitud poolfinaalis Mehhikoga, keda ons samuti korduvalt võidetud. Teises poolfinaalis võistlesid Saudi Araabia ja Puerto Rico, kes jäid Eesti järel alagrupis vastavalt teiseks ja kolmandaks. Mehhiko võitis Kasahstani 3-0 ja Puerto Rico Saudi Araabiat 3-1. Pärast alagruppide loosi arvas peatreener Vallot Vainula, et saime väga sobiva alagrupi, kuid lõpuks ilmnes, et võitsime tugevaima alagrupi, kust teised edasipääsenud mängivad poolfinaalis ja finaalis.

Lõppkokkuvõttes jäädi Tokios toimunud 2014 aasta maailmameistrivõistlustel jagama 53. kohta Šveitsi, Šotimaa ja USAga. Meeste viies divisjonis võistles kokku 114 võistkonda 220st ITTFi kuuluvast assotsiatsioonist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles