Vendadest Pihodest on saamas «norralased»

Jaan Martinson
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kail Piho.
Kail Piho. Foto: Mihkel Maripuu

Trondheimi suusaklubi on valmis kahevõistlejad Kail ja Han-Hendrik Piho oma treeningrühma võtma.

Kahevõistlejad vennad Kail ja Han-Hendrik Piho teevad sel nädalal valiku, kas asuda treenima Saksamaal või Norras. «Saime Trondheimist positiivse vastuse, meid lülitatakse soovi korral treeningrühma, kus harjutavad Norra koondislased. Kesknädalal peame läbirääkimisi ja seejärel teeme otsuse.»

Vennad Pihod on sisimas veendunud, et parim tee tippu ei kulge mitte kodumaal, vaid piiri taga, kus kogenud treenerid ja tasemel harjutuspaigad. Nad valisid välja kaks parimat kahevõistluskeskust – Oberstdorfi ja Trondheimi – ning üritasid end sinna sisse murda. Oberstdorf, kus treenib MK-sarja mullune teine Johannes Rydzek, kuulutas eestlased kohe teretulnuks, Trondheim, Pihode esimene valik, palus järelemõtlemisaega.

«Seitsmest Norra koondislasest kuus harjutavad Trondheimis,» selgitas Kail Piho. «Hiljuti saime vastuse, et Trondheimi klubi on valmis meid enda sekka võtma. Hooaja eel ja võistluste vahel harjutaksime sealsete treenerite käe all ja elaksime mõistagi Norras. Loodetavasti on juhendajad viimseni avatud ja annavad meile endast parima.»

Kolmapäeval saavad Pihod trondheimlastega kokku ning panevad tingimused lõplikult paika. «Esmaste arvutuste järgi läheb meil aasta Norras maksma kummalegi 20 000 ­eurot,» rääkis Piho. «Selle sisse kuulub klubimaks 4000 eurot, meie miinimumpalk, et oleks sotsiaalsed tagatised, reisimine Norra vahet, elamine – tuleb üürida korter – ning osa varustust. Kõik see raha tuleb leida endal. Eesti Suusaliit maksab meie võistluskulud.»

Raha kokkuajamine pole kerge, tunnistas Piho. «Mul eriti, sest läinud talv polnud kirkamate killast. Pool vajaminevast summast on olemas, pool vaja veel leida. Kummitame pidevalt võimalikke sponsoreid. Uksest lastakse meid ikka sisse, kuulatakse ära, aga toetama väga paljud ei kipu. Abitahtjaid on palju, kõigile ei jätku. Eks häda ole selles, et kogu Eesti tippsport püsib õhukese erasektori najal.»

Oberstdorfis treenimine tuleks mitte just palju, aga pisut odavam, ent Pihod läheksid sinna vaid siis, kui läbirääkimised norralastega ebaõnnestuvad või vajalikku raha ei suudeta kokku ajada.

Sponsorite otsimise kõrval teevad vennad Pihod tasapisi trenni, käsil on jõutsükkel. Norra keelt nad veel ei õpi, ent kui Trondheimiga saab käed löödud, siis hakkavad.

«Usume mõlemad, et murrame varem või hiljem kahevõistluse eliiti sisse,» on Kail Piho optimistlik. Samas tuleb juba talve hakul hea olla, sest tänase seisuga on Eestil kahevõistluse MK-sarjas vaid kaks kohta. «Olen edetabelis 51. kohal ja kui mõne mehe «pensionilemineku» tõttu poolesaja sekka kukun, saab Eesti ühe koha MK-sarja juurde. Arvestame võistlemisega MK-etappidel, kuhu peaks pääsema parimad, mitte Kontinentaalsarjaga. Eks talve alguses ole näha, kes kui kõva on.» 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles