Northug läheb tõenäoliselt vangi

Jaan Martinson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Petter Northugi lömmisõidetud Audi, mis saadud sponsoritelt. Suusaäss palub juhtunu pärast vabandust.
Petter Northugi lömmisõidetud Audi, mis saadud sponsoritelt. Suusaäss palub juhtunu pärast vabandust. Foto: AFP/SCANPIX

Norra seni karistamatult käitunud suusaässale Petter Northugile purjuspäi tehtud avariid enam andeks ei anta.

Norra suusaässa Petter Northugi kuritegu – ta võttis Trondheimi ööklubides nina täis, istus rooli, tegi avarii ja põgenes kannatada saanut maha jättes – pole juhus, vaid aastatepikkuse karistamatuse tagajärg. Northugile oli lubatud kõik: koondise kuradile saatmine, treenerite räme sõimamine, omade ja konkurentide mõnitamine ning tavade ja režiimi rikkumine. Nüüd tuleb Northugi kohelda nagu kõiki teisi joobnuna autot juhtinud inimesi, raius Norra peaminister, mis tähendab, et tõenäoliselt läheb staar mingiks ajaks vangi.

Enam ei saanud Norramaa kõrvale vaadata ega kuritegu kalevi alla peita. Kui suusahüpete olümpiavõitja Lars Bystøl kokaiini tarvitamisega vahele jäi, pälvis see Norra meedias mõnerealise uudisnupu. Rootslaste ja ka oma asjatundjate süüdistused, et Norra tippsuusatajad pruugivad dopingaineid, põhjustas vaid tormi veeklaasis, mis hääbus kahe päevaga. Aga kui riigi esisportlane, tuhandete lemmik ja noorte suur eeskuju saadab korda kuriteod ning teda ähvardab vanglakaristus, tõusis lõpuks ka meedia jalule.

Seni suhtuti 11 tiitlikulda võitnud Northugi jamadesse leebelt, suhtus suusarahvaski. Ei kirutud, kui Northug otsustas lahkuda riigi koondisest, sest vastasel korral ei saanud ta reklaamida erasponsoreid eesotsas poeketiga Coop ega tasku pista miljonit eurot. Tulemused käisid küll oma tiimis harjutades pehmelt öeldes alla – Sotši olümpial ei jõudnud Northug medali lähedussegi –, kuid põhjendused, et süüdi oli haigestumine ja määrdemehed, võeti lahkelt vastu: kõigil tuleb ette paremaid või halvemaid päevi.

Northug sai andeks kõik patud. Tema pokkerimängu, ka ebaseaduslikku ja koos kuritegeliku seltskonnaga, võeti kui täisväärtuslikku vaba aja veetmist. Vastaste mõnitamise peale, mis kohati piinlikuks muutus, itsitati kaasa. Kui Northug tiimikaaslasi või treenereid sõimas – ta nimetas näiteks koondise pealikku Krister Sorgardi teleris «faking libuks» –, pöörati pea lihtsalt kõrvale.

Vaid üksikud julgesid Northugi kritiseerida. Kunagine suusaäss Thomas Alsgaard põrutas pärast seda, kui Northug näitas üles äärmist ülbust ning hilines La Clusazi MK-etapi autasustamisele, sest oli finiši­heitluses venelasele Maksim Võlegžaninile alla jäänud: «Keegi peab Northugi paika panema, aga kahjuks pole keegi seda teha julgenud. Koondise juhid peavad talle käitumisreeglid selgeks tegema.»

Kas karistamatusest või jooksis Northugi juhe pärast ebaõnnestunud hooaega kokku, kuid seekord läks ta selgelt üle norralaste taluvuspiiri.

Üks pealtnägija, muide, kirjeldas, et Northug olnud Trondheimi ööklubis ennast täis ja käitunud nagu linna kuningas.

See, et Northug kolmes ööklubis pidutses, oli tavapärane, alkoholi kuritarvitamine polnud samuti nii suur patt, aga purjuspäi autorooli istumine, kiiruse ületamine, auto sodikssõitmine teepiirdesse ja sündmuskohalt põgenemine nii, et kannatada saanud kõrvalistuja maha jääb, on selge kuritegu ega ole lubatud isegi Norra parimale sportlasele. Ehk nagu kirjutati ajalehe VG kommentaaris: irooniliste naljadega Northug seekord asja ära ei silu.

Politseinikud leidsid põgenenud suusastaari jälituskoerte abiga kodust üles ning võtsid vereproovi, et määrata joobeaste. Tulemuste selgumine võtab veidi aega, kuid arvatakse, et Northug peab veetma kuu-kaks vanglas.

«Vastavalt Norra seadustele ähvardab vanglakaristus juhti, kelle alkoholisisaldus veres ületab 0,5 promilli,» selgitas advokaat Mette Yvonne Larsen ja arvas, et Northugil tuleb reaalselt trellide taha minna. «Ma ei usu, et ta tingimisi karistusega pääseb. Avarii, põgenemine sündmuskohalt, kannatanu mahajätmine – need on raskendavad asjaolud.»

Kui veres leidub promille enam kui 1,3, võib vanglakaristus venida kuni aasta pikkuseks. Lisaks sissetulekust sõltuv suur trahv.

Sõna võttis ka Norra peaminister Erna Solberg: «Kui Northug sooritas kuriteo, tuleb kanda karistust, nagu kannaks iga 28-aastane Norra kodanik. Northugil pole ühtki vabandust ning teda tuleb kohelda võrdväärselt teistega.»

Toimunu lõi Northugi kähku kaineks. Ta kuulutas tervele Norrale, et tunnistab süüd ning teeb politseiga kõigiti koostööd. «Kahetsen sügavalt juhtunut. Olen kurb ja pettunud sellest, mida korda saatsin, ning valmis kandma karistust, olgu see milline tahes. Tean, et olen elus ebaõnnestunud ja teen taas õigele rajale pöördumiseks kõik võimaliku.»

Viimaks sai ka Norra suusaliidul staari tembutamisest villand. Eile anti teada, et Northug pole enam oodatud suvises suusakoolis lapsi treenima, vaid tema asemel kutsutakse appi Martin Johnsrud Sundby. Samuti eemaldatakse Northugi pilt Norra koondise hooldebussilt. Samas kinnitasid suusaliit ja Norra olümpiakomitee, et on mures Northugi tuleviku pärast ning on valmis talle pakkuma igakülgset abi eluprobleemide lahendamisel.

Norra rahvas on kommentaarides üksmeelne: nad leiavad, et Northug on teelahkmel ning minna võib vaid kahes suunas – kas tagasi tippu või lõplikult põhja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles