Loodav Eesti bobitiim loodab Läti olümpiasangaritele koha kätte näidata

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Plaanitava Eesti bobimeeskonna sõiduvahend ja võistlusvormid.
Plaanitava Eesti bobimeeskonna sõiduvahend ja võistlusvormid. Foto: Erakogu

Sel suvel toimuvad katsed Eesti esimese bobimeeskonna moodustamiseks, millega loodetakse jõuda 2018. aasta Pyeongchangi taliolümpiale.

Tänavustel Sotši taliolümpiamängudel said eestlased kaasa elada lätlastele, kui meie lõunanaabrid võitsid koguni neli medalit, millest üks hõbe tuli bobisõidus, üks hõbe skeletonis ja kaks pronksi kelgutamises. Nüüd on Eestis võetud sihiks vähemalt bobisõidus lätlastele ära teha. Seda kõike hakatakse teostama itaallaste eestvedamisel.

Peagi kuulutab Tallinn Bobsleigh Club Eestis välja konkursi, millega hakatakse otsima sobivaid bobisõitjaid. Loodava tiimi eesmärk on jõuda nii meeste kahe- kui ka neljabobil 2018. aastal Lõuna-Koreas toimuvale Pyeongchangi OMile. Võimaluse korral on kaalumisel ka naiskonna loomine.

Tallinn Bobsleigh Clubi idee autor ja meeskonna mänedžer on Monaco aukonsul Eestis Mauro Serra, kes on ka ise omal ajal tipptasemel bobikelgutamisega tegelenud. Praeguseks on paigas ka meeskonna treener, kelleks on Eddy Riva. Serra initsiatiivil on varasemalt ilmavalgust näinud praeguseni tegutsev Pragelato Bob­sleigh Club, mis moodustati 2005. aastal.

«Alustame kahebobiga. Niimoodi alustavad kõik bobisõitjad oma karjääri. Neljane on tunduvalt kiirem, tehnilisem ja seda on raskem juhtida. Teisel hooajal soovime mehitada ka neljabobi,» rääkis idee autor Serra. «Suvel Eestis toimuvate katsetega soovime leida viis-kuus inimest, kellega projekti alustada.»

Esialgu oleks bobi juhiks itaallane (MK-sarjas saab riiki esindada ka võistkond, kus kahest sportlasest ühel on selle riigi kodakondsus), kuid olümpiamängudele mõeldes tuleb välja koolitada ka eestlastest kihutajad. Projektis osalevad eestlased hakkavad bobisõitja litsentsi taotlema novembris Austrias. Seejärel ootavad samas ees ka esimesed võistlused.

Kavandatava projektiga on kursis ka Eesti Olümpiakomitee, kes on andnud ettevõtmisele oma õnnistuse. Esmalt peavad asjaosalised siiski oma jõududega hakkama saama.

«EOK on asjaga kursis, kuid seda projekti rahaliselt ei toeta. Eelarves sellist rida ei ole, kogu raha jagamine käib ikka tulemuste põhjal,» sõnas EOK tippspordi juht Martti Raju. «Sellest ideest rääkis ta (Serra) esmakordselt vähemalt kolm aastat tagasi. Praeguseks on bobi ja väga heal tasemel treener olemas. Serraga sain tuttavaks enne 2006. aasta Torino OMi ning ta on meid kõvasti aidanud,» märkis Raju, et vajalikud eeldused projekti alustamiseks on olemas.

Bobikelgutamine ei ole siiski odav lõbu, praeguseks on aga peaaegu kogu vaja minev finantsiline pool olemas. Serra sõnul saavad eestlased kasutada tema Pragelato bobiklubi varustust, tehnikat ja abipersonali. Kogu selline lõbu maksaks muidu 300 000 eurot, kuid loodava tiimi jaoks on kõik vajalik juba olemas. Siiski on vaja kokku saada võistkonna ühe hooaja eelarve võistlustele sõitmiseks ja muude jooksvate kulude katmiseks, selleks kulub 20 000 – 25 000 eurot. «Meid toetab kindlasti Tallinnas tegutseva ärimehe Roberto de Silvestri firma Colonna Capital, kellelt tuleb suur osa vajaminevast rahast,» rääkis Serra. «Tegemist on kalli ja eksklusiivse alaga, üle maailma tegeleb sellega umbes 200 inimest.»

Miks on Monaco aukonsul Eestis võtnud enda kanda aga sellise projekti? «Minu jaoks on see kirg ja huvitav projekt. Leian, et eestlastel on füsioloogiliselt suurepärased eeldused bobisõiduks ja tegemist on tuntud talispordiriigiga. Tahan näidata, et oleme lätlastest paremad. Läti on lähedal ja neil on head bobisõitjad, miks ei võiks ka siin olla?» põhjendas Serra. «Loodetavasti õnnestub moodustada ka naiste kahebobi.»  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles