Eestlased teenisid taipoksi MMilt neli medalit, millest kaks olid kuldsed

Kaarel Täll
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uku Jürjendal (paremal)
Uku Jürjendal (paremal) Foto: Eesti Muay Thai Föderatsioon

Sel nädalal Malaisias Langkawis toimunud IFMA Muay Thai maailmameistrivõistlustel pälvisid Eesti sportlased kaks kuld ja kaks hõbemedalit. Taipoksi maailmameistriks tulid raskeakaalus võistelnud Uku Jürjendal ning kadett Aleksandr Biba, hõbemedalid pälvisid juuniorid Jan Beljajev ning Ilja Koponev.

«Eesti sportlaste sooritus tänavustel maailmameistrivõistlustel ületas igasugused ootused ja kõik neli Malaisiasse võistlema saadetud sportlast naasevad koju väga kõrgete kohtade medalitega,» kinnitas Eesti Muay Thai Föderatsiooni esimees Igor Šinkevitš. «See on veel kord tõestus sellest, et võitluskunstide harrastamine on Eestis äärmiselt kõrgel tasemel. Taipoks on kahtlemata ala, kus Eestil on võimalik endale spordimaailmas veel tugevalt nime teha.»

«IFMA egiidi all toimuvad maailmameistrivõistlused on selle spordiala tippsündmus, kus selguvad ala parimad,» märkis EMFi Toetamise Sihtasutuse üks asutajatest Indrek Luukas. «Ja see, et ühe põhjamaise väikeriigi sportlased naasevad sealt koju nelja medaliga on tegelikult harukordne, seda enam, et võistlejaid oli rohkem kui 100 riigist üle maailma ja nende seas enamik selliseid riike, kus taipoksiga on tegeletud oluliselt kauem kui Eestis.»

«Tunnustust selle raske töö eest, mis ära on tehtud, väärivad nii sportlased kui ka nende treenerid – tulemus kinnitab, et on liigutud õiges suunas,» kinnitas Luukas. «Kahtlemata on taipoks ala, millel Eesti laiem avalikkus võiks tulevikus rohkem silma peal hoida. Muay Thai rahvusvaheline organisatsioon püüdleb täna selles suunas, et taipoksist võiks ühel päeval saada olümpia ala ja Eestis on siin mitmed väga lootustandvad sportlased peale kasvamas.»

Mõlemad kuldmedalid võideti võistluste viimasel päeval, kui raskekaalus võistelnud Uku Jürjendal suutis hoolimata eelmistes matšides saadud traumadest alistada Uus-Meremaa võistleja Jacob Allan Farmeri. Jürjendali treener on Sergei Vinokurov.

13-aastaste kadettide kehakaalus kuni 71 kg võistelnud Aleksandr Biba alistas tasavägises finaalis Venemaad esindava Magomed Gadžijevi. Biba on nüüd ühtlasi noorim eestlasest taipoksi maailmameister. Tema treener on Igor Šinkevitš.

Nii Biba kui ka Jürjendal kuuluvad spordiklubi Garant ridadesse, mis võistlustulemustes on ühtlasi ka Baltikumi tugevaim taipoksi klubi.

MTÜ Eesti Muay Thai Föderatsioon asutati 2007. aastal, täna koondab ühing enda alla 20 taipoksi klubi üle Eesti. Muay Thai ehk taipoks on täiskontaktne võitlusspordiala, milles on lubatud käe- ja jalalöögid, samuti löögid küünarnukkide ning põlvedega. Erinevalt traditsioonilisest poksist, kus maadlusdistantsi jõudnud võistlejad lahutatakse, on taipoksis lubatud ka püsti maadlus. EMF on Eesti Olümpiakomitee liige alates 2011. aastast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles