Käega mäng viis karjääri kauneima väravani

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Nike

Kuigi Brasiilia alistas jalgpalli MMi finaalturniiril pühapäeva hilisõhtul 3:1 Elevandiluuranniku ja kindlustas pääsu kaheksandikfinaali, ei olnud võit see, mis järgmisel päeval kõneainet pakkus – kuumimad teemad olid hoopis Luis Fabiano käega mängimine ning Kaká punane kaart.


Fabiano viis Brasiilia 25. minutil juhtima, sama mees lõi 50. minutil ka teise värava. Videokordusest on aga näha, et Fabia­no mängis enne värava löömist kaks korda käega – esmalt põrkas pall vastu tema vasakut kätt, aga brasiillane jätkas mängimist, ja hetk hiljem suunas mänguvahendi suunda oma parema õlaga ning seejärel lõi palli vasaku jalaga Elevandiluuranniku väravasse.

Kuna kohtunik Fabiano käega mängimist ei näinud, lootis ta Brasiilia tipuründaja aususele, kuid Fabiano kinnitas kohtumist vilistanud Stephane Lannoy’le, et kõik oli määrustepärane. Hiljem tunnistas ta siiski, et pall käis vastu tema kätt.

Käsi, mis muutus õlaks

«See on tõsi, tundub, et pall puutus mu kätt,» möönis ta. «Tundub, et esmalt tuli see mulle vastu kätt ja hiljem põrkas vastu õlga. Aga selleks, et värav oleks veelgi ilusam, ongi vaja, et seal oleks kahtlustäratav element.»

«Värav iseenesest oli väga kaunis,» jätkas ta. «Käega mängimine polnud tahtlik. See oli igati reeglitepärane värav ja üks ilusamaid, mis ma oma karjääri jooksul kunagi löönud olen.»

Elevandiluuranniku koondise peatreener Sven-Göran Eriksson oli aga veendunud, et kohtunik poleks tohtinud seda tabamust lugeda. «Nad said tasuta värava. See muutis kogu matši kulgu,» arutles Eriksson. «Muidugi mängis ta käega, ja mitte korra, vaid lausa kaks korda.»

62. minutil viis Elano viiekordsed maailmameistrid juba 3:0 juhtima, Musta Mandri meeskonna auvärava lõi Didier Drogba 79. minutil.

Kohtumise lõpuosa kujunes aga ülimalt tuliseks, kui nii mõnelgi mehel emotsioonid lõkkele lõid. Viis minutit enne normaalaja lõppu tekkis esimene kähmlus, mille tagajärjel sai Yaya Touré’ga tõugelnud Kaká kollase kaardi.

Kolm minutit hiljem jooksis Kaká Abdelkader Keitaga kokku ning Keita jäi murule lebama, hoides näost kinni. Videokordusest oli küll näha, et tegelikult tabas Kaká teda vastu rinnakorvi, aga kuna kohtunik seda ei teadnud, näitas ta brasiillasele teist kollast kaarti, mis tähendas, et Kaká pidi väljakult lahkuma ning ühtlasi tuleb tal ka alagrupiturniiri viimast kohtumist Portugaliga kõrvalt vaadata.

«Ma pigem ei kommenteeriks seda eemaldamist, sest videokordus räägib enda eest. Mind üritati peatada ja me jooksime lihtsalt üksteisele otsa, see on jalgpall ja selles ei olnud midagi pahatahtlikku,» jäi Kaká üsna napisõnaliseks. «Olen pettunud, et ei saa Portugali vastu mängida, kuid mul on hea meel, et andsin kaks väravasöötu.»

Dunga vihastas

Brasiilia koondise peatreener Dunga oli Kaká eemaldamise pärast üsnagi vihane, samas tõdes mees, et hoolealused näitasid küllaltki küpset mängu, mis sisendas talle usku, et Brasiilia on võimeline kuuenda MM-tiitli võtma. «Mängijad läbisid raske testi ja jäid täiskasvanulikuks,» rõõmustas Dunga. «Ütlen neile alati, et mängigu karmilt, aga niimoodi, et see oleks ikkagi jalgpall. Kui hakkame vastastega võidu karjuma, ei suuda me enam sama taset näidata.»

Ka Eriksson ennustas kohvimaa poegadele edu jätkumist. «Usun, et Brasiilia läheb võiduni välja, nad mängivad väga heal tasemel, eriti kaitses,» kiitis tänavu märtsi lõpus Elevandiluuranniku peatreeneriks nimetatud Eriksson. «Nende võitmiseks peab tegema täiusliku mängu.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles