Maailmalõpp kui osa maailmameistrivõistlustest

, jalgpalliajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2006. aastal Itaalia maailmameistriks viinud Marcello Lippi on praegu Itaalias üks vihatumaid inimesi.
2006. aastal Itaalia maailmameistriks viinud Marcello Lippi on praegu Itaalias üks vihatumaid inimesi. Foto: Reuters/ScanPix

«/.../ Alaline peataolek tingib aga pärismaalasel pideva pingeseisundi, mida juhid võimaldavad tal maandada üksnes ühiskondlike puhkepäevade aegu, siis, kui rahvamurd suundub ellipsikujulistesse hiigelrajatistesse.

/.../ Oletasime hüsteerilise põrgulärmi põhjal, et tegu on orgialike riitustega; koletu tõde selgus hiljem. /.../ Ohvrid õgitakse ära tohutute kollektiivportsjonite kaupa, mille valmistamisel järgitakse avalikult tänavale välja pandud retsepte «3:2», «4:0», «2:1», kust aimub iselaadset rohusegamiskunsti, milles elab edasi ka mälestus alkeemiast.»

Ühe kauge kultuuri esindajate «uurimus» Itaalia põhjaosa kohta, mis Umberto Eco «vahendusel» tema «Minipäevikus» meieni on toodud, ei jää oma morbiidse varjundiga katses avada jalgpalli olemust tõest kuigi kaugele. Vähemalt mitte Itaalia puhul.

«Ma pole kunagi olnud nii uhke kui praegu,» ütles 1938. aasta kaotatud finaali järel ungarlane Antal Szabó. Kui ungarlaselt üllatava avalduse põhjust küsiti, vastas ta, et andis ju panuse üheteistkümne inimese elu päästmisel.

Nimelt olla Ungari finaalipartner Itaalia saanud enne otsustavat mängu telegrammi, milles ähvardati meeskonda kaotuse korral surmaga. Me ei tea, kui tõsised nood ammused ähvardused olid, oluline on aga fakt, et meeskonda üleüldse ähvardati.

Surm MM-finaalturniiril

Surma kujund läbib peaaegu igat finaalturniiri ning korra, 1994. aastal, on see colombialase Andres Escobari näite varal võtnud ka reaalse kuju. Käimasoleval turniiril on surm samuti end juba mitmel korral erineva nurga alt näidanud.

Nii teatas Nigeeria jalgpallur Sani Kaita, et on saanud pärast punase kaardi teenimist Kreeka vastu e-posti teel tapmisähvardusi. Apokalüptiline on Põhja-Korea ümber toimuv. Kas tõesti ootab meeskonnaliikmeid pärast turniiri sunnitöölaager? Milline saatus ootab nende perekondi? Jne.

Surm millegi lõpu tähistajana ümbritseb ka Lõuna-Aafrika Vabariiki tiitlit kaitsma läinud itaallasi. Nad võivad küll olla üsna kindlad teadmises, et kellegi elu kallale otseselt ei minda, kuid selge on seegi, et kaotajate imidžiga ei soovi end keegi siduda. Ja näib, et seekord on suurimaks kaotajaks peatreener Marcello Lippi.

Nii pidas mõni minut pärast alagrupi viimast mängu 76 protsenti Corriere della Sporti internetilehe külastajatest meeskonna ebaedu põhjuseks just teda. Lippi kuritöö võttis ühte lausesse Gazzetta dello Sporti asepresident Franco Arturi: «Veel suuremat sportlikku katastroofi on raske ette kujutada.»

Lippi ebapopulaarsuse aluseks pole mitte meeskonna kehv käekäik (kõigil võib ju juhtuda), vaid pigem mehe arrogantsus, mis väljendus avaliku arvamuse mittearvestamises. Ega itaallased ebaõnnestumise puhul alati treenerit või mängijaid süüdista. Näiteks Dino Zoffi ja Giovanni Trapattonit meedia eriti ei kritiseerinudki.

Kuid Lippi tundis end valitseva maailmameistrina avalikkuse eest kaitstuna ning ta võttis vastu otsuseid, millega enamik kuidagi nõus ei saanud olla. Näiteks jättis ta meeskonnast välja mitmed tähed (Cassano, Balotelli, Miccoli) ning kinnitas, et saab ka nendeta hakkama. Lippi eksis ning nüüd on käes tasumise tund.

Lippi võttis vastutuse

Pole mingit kahtlust, et perspektiivis läheb Lippi Itaalia jalgpalliajalukku kui austusväärne mees – tema juhendamisel võideti ju neli aastat tagasi maailmameistritiitel. Kuid vähemalt praegu, kaotajana, on tal end kindlasti raske maksma panna.

Seega võib arvata, et kui veel mõne kuu eest nägi Itaalia peaminister ja AC Milani president Silvio Berlusconi teda oma klubi tulevase treenerina, siis nüüd enam mitte. Poliitikud ei saa end kaotajatega siduda, isegi Berlusconi mitte.

See, et Lippi mängude järel kogu vastutuse enda peale võttis, annab märku, et sisimas on ta otsuse oma tuleviku osas juba teinud. Lõuna-Aafrikas valminud retsept 1:1, 1:1 ja 2:3 nõuab ohvreid: on väheusutav, et me Lippit veel treenerina näeme.

Jalgpalli MM

A-alagrupp

•    Lõuna-Aafrika Vabariik – Prantsusmaa 2:1
    Väravad: 20. Bongani Khumalo, 37. Katlego Mphela – 70. Florent Malouda
    Eemaldamine: 25. Yoann Gourcuff

•    Uruguay – Mehhiko 1:0
    Värav: 43. Luis Suarez
    Tabeliseis: 1. Uruguay 7 punkti, 2. Mehhiko 4, 3. Lõuna-Aafrika Vabariik 4, 4. Prantsusmaa 1

B-alagrupp

•    Argentina – Kreeka 2:0
    Väravad: 77. Martin Demichelis, 89. Martin Palermo

•    Nigeeria – Lõuna-Korea 2:2
    Väravad: 12. Kalu Uche, 69. pen. Yakubu Ayegbeni – 38. Jung Soo Lee, 49. Chu Young Park

    Tabeliseis: 1. Argentina 9, 2. Lõuna-Korea 4, 3. Kreeka 3, 4. Nigeeria 1

C-alagrupp

•    USA – Alžeeria 1:0
    Värav: 90.+1. Landon Donovan
    Eemaldamine: 90.+3. Anther Yahida

•    Inglismaa – Sloveenia 1:0
    Värav: 23. Jermain Defoe
    Tabeliseis: 1. USA 5, 2. Inglismaa 5, 3. Sloveenia 4, 4. Alžeeria 1

D-alagrupp

•    Austraalia – Serbia 2:1
    Väravad: 69. Tim Cahill, 73. Brett Holman – 84. Marko Pantelic

•    Saksamaa – Ghana 1:0
    Värav: 60. Mesut Özil
    Tabeliseis: 1. Saksamaa 6, 2. Ghana 4, 3. Austraalia 4, 4. Serbia 3

E-alagrupp

•    Holland – Kamerun 2:1
    Väravad: 36. Robin van Persie, 83. Klaas Jan Huntelaar – 65. pen. Samuel Eto’o

•    Jaapan – Taani 3:1
    Väravad: 17. Keisuke Honda, 30. Yasuhito Endo, 87. Shinji Okazaki – 81. Jon Dahl Tomasson
    Tabeliseis: 1. Holland 9, 2. Jaapan 6, 3. Taani 3, 4. Kamerun 0

F-alagrupp

•    Paraguay – Uus-Meremaa 0:0

•    Slovakkia – Itaalia 3:2
    Väravad: 25., 73. Robert Vittek, 89. Kamil Kopunek – 81. Antonio di Natale, 90.+2. Fabio Quagliarella

    Tabeliseis: 1. Paraguay 5, 2. Slovakkia 4, 3. Uus-Meremaa 3, 4. Itaalia 2

G-alagrupp

•    Elevandiluurannik – Põhja-Korea 3:0
    Väravad: 14. Yaya Toure, 20. Romaric, 82. Salomon Kalou

•    Portugal – Brasiilia 0:0
    Tabeliseis: 1. Brasiilia 7, 2. Portugal 5, 3. Elevandiluurannik 4, 4. Põhja-Korea 0

H-alagrupp

•    Hispaania – Honduras 2:0
    Väravad: 17., 51. David Villa
    Tabeliseis (enne viimast vooru): 1. Tšiili 6, 2. Hispaania 3, 3. Šveits 3, 4. Honduras 0
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles