Kohtuniku otsus võib muuta jalgpalliajalugu

Oliver Lomp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohtunikebrigaad (sinistes) oli Inglismaa jalgpallurite (punases) suhtes,         eesotsas Wayne Rooneyga (nr. 10) ebaõiglane. Siiski ei saa 1:4 kaotust ainult vilemeeste süüks ajada.
Kohtunikebrigaad (sinistes) oli Inglismaa jalgpallurite (punases) suhtes, eesotsas Wayne Rooneyga (nr. 10) ebaõiglane. Siiski ei saa 1:4 kaotust ainult vilemeeste süüks ajada. Foto: AP/Scanpix

Kuigi Saksamaa 4:1 võit MMi kaheksandikfinaalis Inglismaa üle oli lõppkokkuvõttes veenev, tõestas mäng taas, et kohtunikebrigaadide otsused võivad jalgpalliajalugu põhjalikult muuta.



«Sa oled mõttetu kohtunik!» lajatas Inglismaa tabloidleht The Sun pärast kaheksandikfinaali, pidades silmas 38. minutit, kui Frank Lampardi tugev löök latipõrkest sakslaste väravas käis, kuid mille vilemehed, täpsemalt uruguaylasest joonekohtunik Maurizio Espinoza lugemata jättis.

«See oli kohtumise tähtsaim moment,» nurises Inglismaa rahvusesinduse itaallasest peatreener Fabio Capello. «Me tegime mõned vead, kuid kohtunik tegi ühe suure.»

Kui korraks reaalsusesse tagasi tulla, mängisid sakslased inglased täielikult üle. Inglismaa kaitseliin tundus läbisõiduhoovina. Kõige paremini iseloomustab tagalameeste esitust Eurospordi hinnang kaitseliini liidrile John Terryle: «Täiesti kohutav esitus. Tema nigelaim mäng koondise särgis ja see võib vabalt jääda ka viimaseks.» Ja tõtt-öeldes olid ka rünnakud hambutud, välja arvatud teise poolaja esimesel veerandtunnil.

«Sellistes kohtumistes saavad määravaks pisikesed detailid. Mängisime kuni seisuni 2:1 hästi, kuid sakslaste kolmanda värava järel olime murtud,» tunnistas Capello.

Legendaarne Bahramov

Paraku ei saa üle ega ümber kohtunike tegevusest. Kujutlegem, et Lampardi määrustepärane värav oleks loetud, millest nigela alguse teinud inglased oleks tohutu innustuse saanud. Kohtumise alguses 2:0 ette läinud sakslased oleks toimunust šokeeritud ja võinuks vabalt veel ühe värava sisse lasta. Ei ole välistatud, et Espinoza tegevus otsustas edasipääseja.

Lampardi moment polnud aga käimasolevate maailmameistrivõistluste ainuke kohtuniku suur apsakas. Pärast C-alagrupi kohtumist USA-Sloveenia vahel sai USA meedias palju kriitikat mängu malilasest kohtunik Koman Coulibaly. Ameeriklastele tegi tuska kohtuniku otsus, millega jäeti lugemata Maurice Edu 85. minutil löödud värav, mis oleks toonud neile 3:2 võidu. Üldiselt jalgpallile ameerika jalgpalli eelistavad ameeriklased hakkasid koguni kritiseerima ala tervikuna. Nimelt kirjutati, et jalgpall on ebatäpne spordiala, mis lubab sellistel intsidentidel läbi minna.

Tõsi, ajaloos on varemgi kahtlaste otsustega koguni ala ajalugu muudetud. Näiteks eelmisel sajandil üks enim kõneainet pakkunud tabamus sündis 1966. aastal MMi finaalis Saksamaa ja Inglismaa mängus.

Normaalaeg oli lõppenud 2:2 viigiga ning lisaaja alguses raksatas Geoff Hursti pommlöök latis, põrkas maha ja siis löödi sakslaste poolt puhtaks. Inglased rõõmustasid, kuid kohtunikebrigaad polnud kindel, kas värav luges. Pärast arupidamist joonekohtunikuga otsustas Aserbaidžaani vilemees Tofik Bahramov tabamuse lugeda. Inglismaa oli esimest korda tulnud maailmameistriks. Poleks Bahramov Hursti lööki lugenud, võinuks jalgpalli sünnimaa endiselt MM-tiitlita olla. Praegu naudib 1993. aastal surnud aser Inglismaal kangelase staatust.

Inglased on ajaloo jooksul veelgi skandaalide keerisesse sattunud.

1986. aasta maailmameistrivõistlused jäädvustasid Argentina ja Inglismaa ajalukku igavese märgi. Legendaarses veerandfinaalikohtumises löödi kaks läbi aegade kuulsaimat väravat, mõlema autoriks praeguse Argentina koondise juhendaja Diego Maradona. Argentiinlased haarasid eduseisu tabamusest, mille Maradona lõi selgelt käega («Veidi aitas kaasa Maradona pea, veidi jumala käsi,» kommenteeris Maradona). Teise tabamuse 2:1 võidumängus valis aga FIFA 2002. aastal sajandi ilusaimaks. «Vahel mõtlen, et käega löödud värav on mulle meeldivam. See on nagu varastaks inglaselt rahakoti,» on öelnud Maradona, kes pidas «jumala kätt» kättemaksuks 1982. aasta Falklandi sõja eest. Argentina tuli hiljem maailmameistriks.

Kohtunik on inimene

Tegelikult pole vaja ajas nõnda kaugele tagasi minna, et leida suuri kohtunike apsakaid. Mäletatavasti jõudis MMil juba alagrupis langenud Prantsusmaa finaalturniirile tänu Thierry Henry käemängule play-off’is Iirimaaga. Karmavõlg sai tasutud, prantslased lõpetasid alagrupiturniiri ühe punktiga.

Lõppkokkuvõttes tuleb tõdeda, et ka kohtunikud on inimesed ja nende ekslikud otsused näivad jalgpallimänge mõjutavat igavesti. Ilmselt jäävad igavesti kestma ka arutelud, kas videokordusi on vaja või mitte. Praegu mõtlevad inglased kindlasti, et on vaja. 44 aastat tagasi nad seda ei soovinuks…

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles