Täna: sõudjad alustavad EMil medalijahti

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mullu ühte paati istunud (vasakult) Kaur Kuslap, Allar Raja, Sten-Erik Anderson ja Kaspar Taimsoo sihivad esimest ühist medalit.
Mullu ühte paati istunud (vasakult) Kaur Kuslap, Allar Raja, Sten-Erik Anderson ja Kaspar Taimsoo sihivad esimest ühist medalit. Foto: Mihkel Maripuu

Täna tehakse Belgradis algust sõudmise EMiga, kus stardis on ka neli Eesti paatkonda. Suurimate lootustega alustavad võistlust paarisaeruline kahepaat (Tõnu Endrekson ja Andrei Jämsä) ning neljapaat (Kaur Kuslap, Allar Raja, Sten-Erik Anderson ja Kaspar Taimsoo).

Mullu Lõuna-Koreas toimunud maailmameistrivõistluste finaali  5. kohaga lõpetanud nelikul on Belgradis 11 konkurenti. MM-finaali seltskonnast on kohal koguni viis paatkonda. Üles ei ole antud vaid maailmameister Horvaatia, kuid stardis on, küll muudatustega isikkoosseisus, hõbedane Saksamaa (Schulze, Fuhrmann, Wende, Grohmann) ning täpselt samas rivistuses Suurbritannia (Thomas, Townsend, Cousins, Lambert).  Ka Eesti ees Lõuna-Koreas neljandaks platseerunud Ukraina pink on püsinud muutumatuna (Mikhay, Morozov, Nadtoka, Dovgodko) ning pea sama kehtib finalisti Sveitši kohta, kus vahetus üks mees (Tollardo, Maillefer, Stahlberg, Delarze), kirjutab soudeliit.ee.

Eesti mehed on tänavu pikalt juhendaja Matti Killingu käe all Horvaatias EM-paigaga sarnastes tingimustes harjutanud ning jõudsid Doonau lisajõe Sava kaldal asuvasse Ada Ciganlija-nimelisse võistluspaika kolmapäeval, 28. mail.

Treener Killing on tiitlivõistluste eel rahulik nagu tavaliselt ning ei soovi ennustama asuda.

«Paatkonna ettevalmistus möödus komplikatsioonideta ning kõik mehed on terved. Kindlasti ootan põnevusega, kuidas on arenenud noored mehed. Igal juhul saame end maailma absoluudiga võrrelda ning sealt edasisi järeldusi teha,» märkis juhendaja.

Neljapaatide eelsõidud stardivad eesti aja järgi kell 13.10 ja 13.15. Eesti paatkond läheb võistlustulle esimeses, kus vastasteks on Holland, Saksamaa, Tsehhi, Poola ja Sveitš.

Paarisaeruliste kahepaatide konkurentsis teeb EMil kaasa 21 paatkonda, sealhulgas tuleb starti mulluse MM-i esinelik. Nii näeme kaasa tegemas eelmise aasta maailmameistreid, norralasi Hoffi ja Borch’i, hõbedast Leedut (Mascinskas-Ritter) ning Itaaliat (Fossi-Battisti).

Jämsä ja Endreksoni osalusel toimuv kolmas eelsõit stardib kell 12.05 rivistuses Itaalia, Suurbritannia, Saksamaa, Eesti ja Hispaania. 12 parema sekka poolfinaali pääseb vaid võitja, ülejäänud jätkavad vahesõitudes.

Paatkonna treener Tatjana Jaanson märkis, et ettevalmistustöö edenes plaanipäraselt. «Võrreldes kuu aja tagusega oleme kindlasti edenenud. Tegime läbi efektiivse kiirustreeningute tsükli ning üldpilt on igati positiivne. Ent ootame ja vaatame eelsõidu ära,» jäi Jaanson tagasihoidlikuks ega soovinud midagi ennustada.

Pärnulanna Pajusalu konkureerib naiste ühepaadil 17 rivaaliga, sealhulgas teeb kaasa mullune MM-pronks Mirka Knapkova.  Kangeimatest konkurentidest on stardis MM-i neljas – austerlanna Magdalena Lobing ning tugev venelanna Julia Levina, aga ka märkimisväärselt sitke norralanna Tale Gjoertz.

Pajusalu stardib kell 12.40 algavas teises eelsõidus, vastasteks Venemaa, Saksamaa, Leedu, Kreeka ja Bulgaaria. Otse poolfinaali pääseb igast eelsõidust kaks parimat, ülejäänud jätkavad vahesõidus.

Meeste ühepaadil stardib eestlastest Vladimir Latinil, kellel on 22 konkurenti. Tugeivamatest nimedest tasub märkida tippsporti naasnud norralast Olaf Tuftet, maailmameistrist tsehhi Ondrej Synekit, tituleeritud britti Alan Campbell’i jpt. Huvitav saab olema näha, mida suudab mullune maailmameister paarisaeru neljapaadil – horvaat Martin Sinkovic.

Latini start on kavas kell 12.20. Poolfinaali pääseb otsemaid vaid parim, teised jätkavad vahesõidus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles