Mis saab Tamme staadioni rikutud murust?

Kadi Parts
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hendrik Toots vaatab üle kahjustatud muru.
Hendrik Toots vaatab üle kahjustatud muru. Foto: Margus Ansu

Eile hommikul avanes Tartu Tamme staadionil pilt, mis ülikoolilinna jalgpallifännid murelikuks tegi, sest Tartu ainukesele korralikule muruväljakule oli teisipäeval toimunud võimlemispeo käigus sisse küntud mitu porist vagu. Pahased jalgpallihuvilised algatasid murukatte kaitsmiseks petitsiooni, ent Tamme staadionit haldava SA Tartu Spordi juhataja Eve Lille sõnul pole muretsemiseks põhjust: «Katastroofi ei ole.»

Jalgpallifännide pahameele põhjuseks on asjaolu, et teist aastat järjest korraldatakse Tamme staadioni muruväljakul võimlemispidu, mille raames käis sel aastal murult läbi 1900 võimlejat.

Eelmisel aastal pani see Tartu ainukesele korraliku murukattega areenile korraliku põntsu ja seetõttu lootsid jalgpallihuvilised, et sel aastal suunatakse võimlejad mujale. Tartu Spordi juhataja Eve Lille sõnul kaaluti küll teisi võimalusi, ent sobivat ei leitud.

Staadion kuulub kõigile

«Sellise massiürituse jaoks (1900 tantsijat ja 1700 pealtvaatajat – toim) ei oleks olnud muud kohta kui Tartu lauluväljak,» selgitas Lill. «Seal on lavaesine väljak tantsijate mahutamiseks aga liiga väike. Tartu Ülikooli staadionil on omakorda tribüünid sellises seisus, et sinna inimesi lasta eriti ei tohi,» lisas Lill.

SA Tartu Sport juhataja selgitas, et otsuse võimlejad Tamme muruväljakule lubada langetasid nemad, sest just Tartu Sport haldab Tamme staadioni kompleksi. Lille sõnul pole jalgpalluritel muruväljakule eelisõigust, sest Tamme staadion on multifunktsionaalne taristu.

«Tamme staadion pole ainult jalgpallistaadion ja pole seda kunagi olnud. Tribüünihoone on ehitatud EASi rahaga ja selle rajamise klausliks oli, et seal toimub peale spordi ka muid üritusi. Seega, kuna Tamme staadion on multifunktsionaalne staadion, siis ei ole võimalik öelda teistele huvilistele, et see on jalgpalliväljak ning teil on keelatud siia tulla,» lisas Lill.

Võimlemispeol said kannatada eelkõige kolm murusiilu, mille väljavahetamine oli Lille sõnul aga plaanis juba varem. Nimelt teeb Tartu Sport aasta ringi hooldustöid ja nii oligi 12. juuniks planeeritud kolme kõnealuse murusiilu väljavahetamine, sest neid ribasid on remonditud varemgi.

Eelkõige on Tamme staadioni muruväljaku olukord probleemiks seal liigamänge pidavatele Tartu Tammekale ja FC Santosele. Lisaks tahab Santos seal juuli alguses võõrustada ka eurosarjamängu ning kuigi klubi noortetöö juhi Hendrik Tootsi sõnul on Tartu Spordi konkreetsete kuupäevadega plaan rahustav, ei pruugi kõik sujuda plaanipäraselt.

Tartlaste ühine mure

«Muretsen ikkagi, sest me võitleme looduse vastu,» rääkis Toots. «Me ei saa prognoosida, kas ja kui hästi muru kasvama hakkab või mida teeb ilm selle allesjäänud kuu aja jooksul. Seega mure säilib, sest mäng peab Tartus toimuma, see on kogukonna spordihuvilistele tähtis. Praegu ei taha ma sellele mõelda, et mängu peaks mujale liigutama, aga loomulikult tuleb siiski alternatiividele juba mõelda,» rääkis Tootsi.

Lisaks eurosarjale peab Santos seal enne juuli algust ka mitu liigamängu ning Tammeka võõrustab samuti mitut meistriliiga kohtumist. Kuigi Tammeka tegevjuhi Kalle Paasi sõnul pole väljak praegu ideaalses olukorras, ei peaks jalgpallurid ja võimlejad vastastikku üksteist süüdistama.

«Ei ole põhjust vastandada kultuuri ja sporti, sest meie kõigi ühiseks mureks on see, et sporditaristuid on Tartus liiga vähe,» rääkis Paas. «Sisuliselt on see olukord, kus nelja autot proovitakse parkida ühele kohale – see pole füüsiliselt ega teoreetiliselt võimalik. Selliste multifunktsionaalsete taristute puudumine on meie kõigi ühine mure,» tõi Paas esile Tartu spordi kõige suurema kitsaskoha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles