Olümpiamängud kui treenitud kehade näitelava

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Korvpallur Dwyane Wade
Korvpallur Dwyane Wade Foto: AFP / Scanpix

Spordifotograafide arvates pakuvad Pekingi olümpiamängud ülevaadet ideaalselt treenitud kehadest.

Igas võistluspaigas saab näha sportlasi, kelle geenid, kehakuju ja treenitus viivad mõttele, kuhu ulatuvad inimvõimete piirid, kirjutab AP.

 

Samas on 10 000 võistleja seas ka neid, kelle spordiala ei nõua viimseni treenitust, vaid rohkem ajutööd.

 

Nii ei pruugi keegi pead pöörata, kui mööda kõnnib näiteks vibulaskja.

Spordiga seotud isikute sõnul võib kõige ideaalsema kehaga sportlasi leida näiteks ujulast.

 

Pekingi olümpial oli üks nendest USA superujuja Michael Phelps, kes sai oma kehakuju tõttu ka delfiini hüüdnime. Nimelt on sellel sportlasel lühikesed jalad, pikk keha, pikad käed, suured kämblad ja jalalabad.

Kui skulptor peaks looma mõne sportlase järgi kuju, siis modelliks sobiks USA ujuja Dara Torres, kelle peaaegu iga lihas ideaalselt välja joonistub. Paljud on öelnud, et Torres on nagu anatoomiaõpikust maha astunud.

Kuid ujujate kehade lähemal vaatlemisel võib ka ebatäiuslikkust tähele panna. Ujujatel on tihtipeale väga võimas ülakeha, kuid näiteks istmiku ja sääremarjade lihased võivad nõrgad olla.

Maailma kaunimad naissportlased on fotograafide arvates rannavõrkpalliplatsil.

Maailma meedias on rannavõrkpallist avaldatud fotosid, mis näitavad naiste atleetlikkust, treenitust, kuid samas on nende kehad naiselikud.

Maailma parimad naisrannavõrkpallurid, ameeriklannad Misty May-Treanor ja Kerry Walsh kordasid Pekingis oma nelja aasta tagust Ateena võitu.

Pikk ja sale Walsh suudab tõrjuda võrgu all, keskmist kasvu ja lihaseline May-Treanor aga võtab madalamaid palle.

Paljude spordifotograafide arvates on see rannavõrkpallipaar naissportlaste ideaalnäide.

Pekingi põllumajandusülikooli spordihallis võistlevad maadlejad, kelle kehad meenutavad antiikkujusid.

Olümpiamängude peastaadionil Linnupesas saab näha kergejõustiklasi. Kui võrrelda kergejõustiklasi ja maadlejaid, siis kergejõustik on individuaalala ja maadlus kontaktala.

Selle tõttu on enamik kergejõustiklasi võrreldes maadlejatega palju kõhnemad, sest neil ei ole vastasvõistlejat, kelle peal tuleb jõudu rakendada.

Pekingi olümpiamängude kõige pikemad sportlased leiab Wukesongi korvpallihallist. Hiina korvpallimeeskonna kolm kõige pikemat meest on 226 sentimeetrine Yao Ming, 214 sentimeetrine Wang Zhizhi ja 211 sentimeetrine Yi Jianlian.

Ka USA korvpallikoondises leidub ebatavalise kehaehitusega mängijaid. Näiteks 211 sentimeetri pikkune Dwight Howard on kehaehituselt üsna kõhn, kuid tema hüppevõime on vägev. Dwayne Wade ja LeBron James seevastu näevad peaaegu välja nagu maadlejad, kuid liiguvad nagu kergejõustiklased.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles