Holland tahab minna võiduka lõpuni – hüvasti igav Dunga

Oliver Lomp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
MMi veerandfinaalis Brasiilia alistanud Hollandi jalgpallikoondise kindel mäng paneb küsima, kas tõepoolest ollakse sel aastal MM-tiitli võitmiseks piisavalt küpsed.
MMi veerandfinaalis Brasiilia alistanud Hollandi jalgpallikoondise kindel mäng paneb küsima, kas tõepoolest ollakse sel aastal MM-tiitli võitmiseks piisavalt küpsed. Foto: AFP/SCANPIX

Ebatüüpiliselt mänginud Brasiilia koondis veeres ja veeres igava mänguga edasi. Paljud mõtlesid, et kas tõesti tüürib viiekordne maailmameister igava mänguga ka finaali. Holland arvas teisiti.


Kui Robinho 10. minutil Brasiilia juhtima viis, mõtlesid ilmselt paljud, et kas tõesti suudavad sambajalgpallist võõrandunud brasiillased taas edasi rühkida. Tõsi, esimene poolaeg oli ka Hollandi jaoks üsna mannetu.

Aeg tiksus ja head momendid jäid tulemata. Brasiilia näis tüürivat nelja parema hulka. Teise poolaja alguses lülitas Holland järgmise käigu sisse ja Wesley Sneijderi kaks tabamust tõid võidu hollandlastele. Imeline come-back!

«Esimese poolaja järel tundus üsna võimatu, et me siit edasi pääseme. Vaheajal hinge tõmmates aga ütlesime üksteisele, et peame andma endast kõik ning suudame endiselt poolfinaali jõuda,» kirjeldas kangelaseks tõusnud Sneijder vaheajal riietusruumis toimunut. «Alustasime teist poolaega ründavalt ning see tasus üsna ruttu ära, sest jõudsime kiiresti viigiväravani.»

Küpse mänguga Holland

Holland on sel turniiril näidanud tavatult küpset mängu. Kui tavaliselt tormatakse uisapäisa rünnakule, siis sel turniiril on mängitud targalt. Siiani on kõigis kohtumistes oodatud oma võimalust ja nõelatud otsustavatel hetkedel.

Senine edu on muutnud ka mängijad enesekindlaks, ning arvestades seda, et poolfinaali vastane tuleb eile hilisõhtul madistanud paarist Uruguay–Ghana, tundub hollandlaste pääse lõppvaatusele väga tõenäoline.

«Fantastiline tunne on alistada 2:1 Brasiilia ja jõuda poolfinaali,» kinnitas Sneijder, kelle meelest peab nüüd vaid kõige kõrgemad eesmärgid seadma. «Meil on unikaalne võimalus käia terve tee võiduka lõpuni!»

Sama enesekindel on ka hollandlaste peatreener Bert van Marwijk, kes on Madalmaade esindusele osanud tuua vajaliku stabiilsuse, millest on varasematel turniiridel puudu jäänud. Kui jälgida meeste käitumist platsil, tundub, et Hollandi pallurid on väljakul valmis üksteise eest surema. Kui mõned erandid välja arvata, suudetakse üle pika aja taas meeskonnana mängida.

Dunga aeg on ümber

«Ma ütlesin seda juba enne MMi ning pean seda uuesti kordama: oleme siin, et võita MM-tiitel,» kinnitas van Marwijk. «Inimesed naersid selle mõtte üle paar nädalat tagasi, kuid olen kindel, et oleme selleks võimelised.»

Mis puutub aga Brasiiliasse, siis tundub enam kui tõenäoline, et nende peatreener, 1994. aasta MMil rahvuskoondise kaptenina MM-tiitli pea kohale tõstnud Dunga saab sule sappa.

Juba enne MMi sai Dunga oma viljeletava igava mängupildi eest tugevat kriitikat ning arvestades fakti, et viiekordsed maailmameistrid langesid juba kaheksa parema hulgas, peaks Dunga aeg kindlalt ümber kukkuma.

Jalgpalli MM

Veerandfinaal

•    Holland – Brasiilia 2:1 (0:1)

    Holland: Maarten Stekelenburg, Gregory van der Wiel, Johnny Heitinga, Andre Ooijer, Giovanni van Bronckhorst, Mark van Bommel, Nigel de Jong, Arjen Robben, Wesley Sneijder, Dirk Kuyt, Robin van Persie (85. Klaas-Jan Huntelaar)

    Brasiilia: Julio Cesar, Maicon, Lucio, Juan, Michel Bastos (62. Gilberto), Felipe Melo, Gilberto Silva, Daniel Alves, Kaka, Robinho, Luis Fabiano (77. Nilmar)

    Väravad: 53. Felipe Melo, 68. Wesley Sneijder – 10. Robinho

    Hoiatused: 14. Johnny Heitinga, 47. Gregory van der Wiel, 64. Nigel de Jong, 76. Andre Ooijer – 37. Michel Bastos

    Eemaldamine: 73. Felipe Melo

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles