Holland – Uruguay: probleemid ja tugevused

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uruguay ründaja Diego Forlan
Uruguay ründaja Diego Forlan Foto: SCANPIX

Milliseks mäng kujuneda võib

Holland on turniiri vältel näidanud, et mänge alustatakse üldjuhul endale ebatüüpiliselt rahulikult. Hollandlased kompavad vastaseid, lasevad ka oponentidel väheke palli kiigutada ja nõelavad siis teravalt. Kui Holland juba kord liidriohjad haarab, siis ta neid üldjuhul käest ei anna. Samas suudeti Brasiilia vastu teisel poolajal näidata, et kui ollakse kaelani jamas (Brasiilia läks 1:0 juhtima), näidatakse silmale kaunist ründavat jalgpalli ja võetakse vastaselt mänguisu (brasiillase Felipe Melo kollane kaart).

Uruguay on seni üritanud igas kohtumises alguses suruda. Lõunaameerikalikult püütakse oponendi värava alla murda lühikeste söötudega. Ka kaitseliin on uruguaylastel seni toiminud üsna hästi, kuid seekord tuleb läbi ajada mitme põhilise tagalameheta.

Kui Uruguay juhtima peaks minema, võib kõike juhtuda. Kui eduseisu peaks haarama aga Holland, läheb Uruguayl edasipääsemine väga raskeks, kuna nad peavad suurte jõududega ette tulema. Hollandlased on senisel turniiril näidanud, et kõige ohtlikumad on nad teravates kontrarünnakutes.

Võtmemängijad
Kuigi Arjen Robben on pärast vigastuspausi tõusnud Hollandi ründeliini ülioluliseks osaks, peab hollandlaste võtmemängijaks pidama poolkaitsjat Wesley Sneijderit (vasakul). Lisaks sellele, et tänavu Meistrite liiga võitnud Milano Interi mängujuht on löönud koondise edukaimana neli väravat, ei ole tema olulisust kogu Hollandi mängujoonises võimalik ületähtsustada. Rünnakute ehitamisel on Sneijder asendamatu ja vajadusel tõttab mees appi isegi kaitsesse. Sneijder on senisel turniiril mänginud 442 minutit ja suure tõenäosusega lisandub sinna kahe viimase kohtumise eest veel vähemalt 180.

Luis Suarezi väljajäämisega tähtsustub Uruguay kogenud ründaja Diego Forlani (paremal) roll veelgi. Forlan on paistnud silma kõva töötahte ja julgusega ning seda kõike on krooninud kolm väravat.  Madridi Atletico meest peetakse maailma üheks ohtlikumaks ründajaks ja kui aeg-ajalt (näiteks Brasiilia ainsa värava puhul) on Hollandi kaitseliin näidanud haavatavust, siis Forlan võib sellised eksimused väga kergesti ära kasutada.

Tee poolfinaali
Kahe meeskonna teekond Lõuna-Aafrika Vabariiki MM-finaalturniirile erines nagu siga ja kägu. Uruguay lõpetas Lõuna-Ameerika valikturniiri Brasiilia, Tšiili, Paraguay ja Argentina järel viiendana, mistõttu pidid uruguaylased play-off’is kohtuma Põhja- ja Kesk-Ameerika neljanda Costa Ricaga. Eeldatavalt tugevam võttis selles paaris siiski oma ja üldskooriga 2:1 (mängud 1:0 ja 1:1) läks Uruguay edasi.
Holland mängis Euroopa tsooni kvalifikatsiooniturniiri ainsas viieliikmelises grupis ja võitis selle ülekaalukalt – võideti kõik kaheksa mängu väravatevahega +15.

Võitmatut seeriat jätkasid hollandlased ka MMi alagruppides, kus Taani alistati 2:0, Jaapan 1:0 ja Kamerun 2:1. Uruguay tegi ehk tugevamaski grupis samuti pea veatu esituse. Avamängus tehti Prantsusmaaga väravateta viik, kuid seejärel võideti Lõuna-Aafrika Vabariik 3:0 ja Mehhiko 1:0. Play-off’ides oli jällegi tiimide käekäik erinev – Holland oli 2:1 parem Slovakkiast ja Brasiiliast, kusjuures mõlema vastu oli võit teenitud, Uruguay alistas Lõuna-Korea ja seejärel alles penaltiseeria järel Ghana 4:2. Uruguay väravavaht Fernando Muslera tõrjus kaks penaltit. Holland ja Uruguay on omavahel kohtunud ametlikes mängudes kaks korda, mõlemal on kirjas üks võit ja kaks väravat.

Treenerid
Hollandlaste peatreener Bert van Marwijk (vasakul), kes omal ajal sai ka mängijana kirja ühe maavõistluse, on varem juhendanud Hollandi madalamate liigade klubisid, aga ka näiteks Rotterdami Feyenoordi ning Saksamaa giganti Dortmundi Borussiat. 2008. aastal määrati ta pärast rahvuskoondise ebaõnnestunud EMi Marco van Basteni asemel riigi esindusmeeskonna etteotsa. Van Marwijk on öelnud, et soovis esimese asjana parandada kaitsemängu ja siiani tundub, et see on tal hästi õnnestunud.

Uruguay meeskonna loots Óscar Wáshington Tabárez Silva (paremal) mängijana küll kõige kõrgema tasemeni ei jõudnud, kuid treenerina on tema CV muljetavaldav. Muu hulgas on ta tüürinud selliseid klubisid nagu Boca juniors, Cagliari ja AC Milan.

Eemalejääjad
Pärast veerandfinaali Brasiilia vastu oli oht, et nelja tugevama hulgas ei saa hollandlastest kaasa teha õlale liiga teinud ründaja Robin van Persie, kuid viimaste uudiste kohaselt peaks Londoni Arsenali edurivimees platsis olema. Tagasi on ka kaitsja Joris Mathij­sen, kelle põlvehäda ei osutunud kuigi tõsiseks. Kahe kollase kaar­diga jäävad Hollandil eemale Nigel de Jong ja Gregory van der Wiel, kelle asemele oodatakse koosseisu vastavalt Demy de Zeeuwi ja Khalid Boulahrouzi.

Uruguayl ei saa kindlasti kaasa teha Nicolas Lodeiro, kes vigastas tugevalt paremat jalga ja kelle turniir on sellega läbi. Üsna kindlalt on väljas ka veerandfinaalis Ghana vastu põlvele liiga teinud Diego Lugano (pildil). Diego Godini saatus on veel lahtine. Ghana vastu käega väravajoonelt palli päästnud ründaja Luis Suarez jääb eemale punase kaardi tõttu, Jorge Fucile teenis kaks kollast kaarti ja peab samuti kohtumist Hollandiga tribüünilt jälgima.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles