Suure vastasseisu eel: kas finaali pääseb Saksamaa või Hispaania?

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Nike

Saksamaa koondise tugevused ja nõrkused

+ Tugev keskväli. 25-aastane Bastian Schweinsteiger ja 23-aastane Sami Khedira on teinud suurepärase turniiri. Schweinsteigerit peetakse koguni üheks turniiri parematest mängijatest. Lisaks on keskväljal esile tõusnud 21-aastane Mesut Özil. Vigastuse tõttu MMilt eemale jäänud endisest kaptenist Michael Ballackist ei tunta mingit puudust.

+ Tuhast tõusnud mehed. Klubihooajal kahvatult esinenud ründajad Lukas Podolski ja Miroslav Klose on finaalturniiril suurepärases hoos. Klose jagab MM-finaalturniiride resultatiivsuse edetabelis 14 väravaga 2. kohta.
 

+ Soov tõestada. Teatavasti kohtusid meeskonnad kaks aastat tagasi EMi finaalis ning siis jäi 1:0 peale Hispaania, seega on sakslastel küll, mille eest tasuda.

+ Enesekindlus. Saksamaa on turniiri senise käiguga tõestanud, et mänge paberil ei võideta. Kuigi Inglismaa ja Argentina olid neist kõvasti nimekama koosseisuga, mängiti tegelikult mõlemad vastased kindlalt üle ja mõlema võrku taoti koguni neli palli.

+ Kiire mõtlemine. Sakslaste rünnakud on olnud kiired ja täpsed ning seni kõige resultatiivsemad (viie mänguga on löödud 13 väravat).

– Thomas Mülleri puudumine. Kahe kollase kaardi tõttu peab kohtumist kõrvalt vaatama sel turniiril neli väravat löönud 20-aastane Müller.

Meeskonna noorus. Kuigi noored mehed soovivad kindlasti palju tõestada ja jaksavad palju joosta, võib kaalukamates mängudes mõnel mehel jalg värisema hakata.


Kaitseliin. Kiiremate vastaste kõrval (David Villa) võidakse aeglaseks jääda.

Närvid. Kui mäng ei lähe neile soodsalt, hakatakse rabistama. Näiteks alagrupimäng Serbia­ga, kus Klose teenis punase kaardi juba esimese poolaja keskel.

Võtmemängija: Bastian Schweinsteiger

Pärast vigastada saanud Michael Ballacki eemalejäämist finaalturniirist pandi Bastian Schweinsteigeri (pildil) õlule suuri lootusi ning seni on 25-aastane Müncheni Bayerni mängumees suutnud neid ootusi õigustada.
Schweinsteiger on üks Saksamaa küllaltki noore poolkaitseliini kogenumaid mehi ja ka selle kindel liider, kelle panusest sõltub palju nii vastaste mängu lõhkumisel kui ka sakslaste rünnakute ülesehitamisel.
Juba neli aastat tagasi kodusel finaalturniiril meeskonna põhitegijate sekka kuulunud mees on tänavusel turniiril teeninud palju kiidusõnu.

«Võttes arvesse kõiki seniseid mänge, on ta olnud turniiri parim,» sõnas Saksamaa jalgpallilegend Franz Beckenbauer Bildile. «Loomulikult on nüüd nende eesmärgiks maailmameistriks tulla.»

 

Peatreener: Joachim Löw

Mängijana vaid neljal korral Saksamaa U21 koondist esindanud Jaochim Löw on tänu ilusatele etteastetele  kodumaal juba kangelase seisusesse tõusnud. Pärast ülekaalukaid võite Inglismaa ja Argentina üle lausutakse kohalikus meedias mehe kohta vaid kiidusõnu. Samas on palju kõneainet tekitanud juba ka tuntumatest klubidest Stuttgardi Fenerbahcet juhendanud mehe tulevik.

Kuna Löwi leping Saksamaa jalgpalliliiduga lõppes hiljuti, siis ametlikult koondisel justkui peatreenerit ei olegi. Juba on aga legendaarsed Saksamaa jalgpallurid Franz Beckenbauer ja Karl-Heinz Rummenigge avaldanud lootust, et ründavat stiili viljelev Löw jõuab alaliiduga kokkuleppele ning sama võimsat Saksamaad saab näha ka tulevikus.
-------------------------------------------------------------

Hispaania koondise tugevused ja nõrkused

+ Maailma parim ründaja David Villa. Tulevast hooajast FC Barcelonas palliv Villa on tõusnud Hispaania läbi aegade resultatiivseimaks mängijaks MMil (kahe finaalturniiriga on ta löönud kaheksa väravat) ning tõestanud, et tegemist on suurturniiride mehega (kaks aastat tagasi EMil oli ta suurim väravakütt).   


+ Loov keskväli. Kõik mehed – Xavi, Xabi Alonso, Andres Iniesta ja Cesc Fabregas – on võimelised mängu ühe fantastilise söödu või löögiga Hispaania kasuks kallutama.


+ Vastaseid närvi ajav ja jooksutav söödumäng. Hispaania on meeskond, kes tahab palli kontrollida ja hoida ning seega mängutempot dikteerida.


+ Iker Casillas. Üks maailma paremaid väravavahte seisab kindlalt meeskonna viimase kaitselukuna.


+ Kõrgetasemelised vahetusmehed. Hispaania koondises jagub superstaare ka vahetusemeeste pingile, kus on võtta näiteks Londoni Arsenali kapten Cesc Fabregas. Kui väljakul olevad mehed ei suuda ennast piisavalt tõestada, on pingilt tasemel mehi võtta mitu.

– Kaitse haavatavus. Kaitsjad on näidanud, et võivad kiirrünnakute peatamisega hätta jääda.


Liigne kombineerimine. Erinevalt sakslastest tahetakse vahetevahel palliga väravasse joosta ning headelt kohtadelt jäetakse pealelöök tegemata ning antakse hoopis veel üks sööt.


Vähene resultatiivsus. Kuigi David Villa on turniiril löönud juba viis väravat, pole teised mehed suutnud teda väärikalt toetada. Koondise teine staarründaja Fernando Torres pole suutnud pärast vigastusest paranemist näidata talle omast mängu.

Ebakindlus. Hispaanlased on sel MMil teeninud kaks penaltit, kuid seni on jäänud mõlemad realiseerimata. Võimaliku penaltiseeria eel pole see kindlasti hea märk, eriti arvestades sakslaste tugevust 11 meetri karistuslöökide puhul.

Võtmemängija: David Villa

Tänavusel turniiril viie kohtumisega viis väravat löönud Villa (pildil) on olnud seni meeskonna võtmefiguuriks.

Siiamaani on meeskonnal olnud suuri probleeme palli väravasse toimetamisega ning Hispaaniale ebatüüpiliselt on viie kohtumisega löödud vaid kuus väravat ehk väga palju sõltutakse Villa väravavaistust.
Ründaja olulisust meeskonna edus on tunnistanud ka kaks aastat tagasi Euroopa meistrivõistluste parimaks mängijaks valitud Xavi.

«Villa on kaitseliinist läbi tungimises eriti osav. Tal on praegu karjääri parimad aastad ja ta väärib jalgpalli MMil kohta parimate väravaküttide nimekirjas,» seletas Xavi.

«Usun, et ta ongi meie elukindlustuspoliis, loodetavasti suudab ta Hispaania võidule viia.»

Peatreener: Vicente del Bosque

Kaks aastat tagasi pärast Euroopa meistritiitli võitu Hispaania koondise juhendamise enda õlule võtnud Vicente del Bosque seni suuremad saavutused jäävad klubijalgpalli. Hispaania koondis on üldse esimene rahvusmeeskond, keda teenekas 59-aastane mees on juhendanud, ning seni on ta seda teinud küllaltki edukalt (Hispaania jõudis alles teist korda MMide ajaloos nelja parema sekka).

18 korda ka mängijana Hispaania koondist esindanud del Bosque on varemalt klubijalgpallis tõestanud, et tegemist on mehega, kes suudab suured staarid mängima panna ja nad ka võidule viia.
Aastatel 1999–2003 Madridi Reali juhendanud del Bosque aitas superstaaridest kubiseval meeskonnal koguni kahel korral (2000. ja 2002. aastal) Meistrite liiga võitjaks tulla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles