Post-stipendiumi ajastu: tase langeb

Jaan Martinson
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Janar Talts (palliga)
Janar Talts (palliga) Foto: Margus Ansu

Eesti spordis algas stipendiumide-järgne ajastu, sportlased-treenerid hakkavad saama palka ja tasuma riigimakse. Pole teada, milline näeb välja kaugem tulevik, kuid esialgu langevad korvpallurite sissetulekud ja sellega ka klubide tase, sest korralike võõramaalaste soetamiseks raha napib.

Neli viimast aastat Eesti meistriks kroonitud BC Kalev/Cramo peab maksuametiga sotid klaarima ja tasuma ligi 300 000 eurot maksuvõlga. Klubi uksi lukku ei pane, vaid üritab jätkata. Kui kõva meeskond kokku saadakse, selgub ehk kuu-pooleteise pärast.



«Kindlad kokkulepped on kolme Eesti mängijaga, kaheksaga oleme läbirääkimisi pidanud, neist pooled näitasid meie vastu üles suurt huvi,» selgitas Kalevi mänedžer Kaarel Sibul korvpallurite nimesid nimetamata. «Võõramaalasi me palju palgata kindlasti ei saa.»



Aktiivset tegevust mängijate turul alustab Kalev pärast 20. juulit, kui on selge, kas Ühisliigas osaletakse või mitte. «Praeguse seisuga on osalemise tõenäosus 90 protsenti,» rääkis Sibul. «Nõrgema koosseisuga kui tänavu Ühisliigas mängida ei tahaks. Pole mõtet peksupoisiks minna. Soov on kõigile vastu hakata ja mõni võit ka koju tuua.»



Olukord korvpallis on pisut kummaline, sest mängijale makstav rahasumma suureneb, kuid nende sissetulek väheneb. Sibul loodab sportlaste mõistvale suhtumisele kompromisside leidmisel: «Tuleb aru saada, et klubidel pole endist maksuvõimet. Kes tugevam, pürib ilmselt piiri taha.»



Tartu Rock üritab samuti jätkata Eesti pallurite toel ja arvestavad vaid ühe, äärmisel juhul kahe võõrmängijaga.



Rocki mänedžeri Meelis Pastaku sõnul pole neil ja ilmselt ka Kalevil probleeme Eesti meistrivõistlusteks tugeva satsi kokkusaamisega, ent see tase ei rahulda klubi, mängijaid ega publikut: «Korvpall välja ei sure, aga mida me suudame rahvale pakkuda, on iseasi. Kõik ju tahaks, et Eesti klubid teeksid tegusid Balti liigas ja Euroopas, paraku kadus stipendiumidega võimalus olla vähegi konkurentsivõimeline. Kade on vaadata, kuidas Leedus palgatakse tänu toetustele võõrmängijaid ning kuidas doteeritakse Soomes sporti.»



Eesti spordiklubide mure ei huvita kedagi, sestap tuleb kuidagiviisi hakkama saada. Rock pole veel ühegi mängijaga lepingut sõlminud, küll aga peatreener Gert Kullamäega, kelle töötasu kahanes.



«Vestlused sportlastega käivad ning paari nädala pärast loodame mõnega ka käed lüüa,» tõdes Pastak. «Paremat palka neile pakkuda ei saa, kuid tahame võimalikult mulluste summade lähedale jõuda. Mehed teavad olukorda, nad ju mõistlikud inimesed. Seda, et kõik meie parimad väljamaale siirduvad, ei usu.»


Aga mida arvab asjast hinnatuim kodumaal mängiv Eesti korvpallur Janar Talts?



«Kui töötasud langevad, pole midagi teha. Aeg on selline, tuleb leppida. Ehk siiski pakutakse mängijatele palka, mida nad aktsepteerivad,» sõnas Talts, kuid lisas, et pole otsustanud, kus tuleval hooajal tööle hakkab. «Välismaalt konkreetseid pakkumisi veel pole, vaatan, ootan. Kui midagi head ei leia, jään Eestisse.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles