Video: kuula, millist häält teeb uus elektrivormel

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Scott Speed.
Scott Speed. Foto: Formula E

Vormel-E ehk uue elektrivormelite sarja avahooaja eelsed testid käivad täie hooga. MTV vahendusel on nüüd võimalik kuulata, millist häält elektrimootoriga autod teevad.

Mahindra võistkonna sõitja Bruno Senna märkis, et elektrivormeli häälega kaasnevad juhtide jaoks ootamatud probleemid. «Tavaliselt oleme harjunud ju mootori hääle järgi käiku vahetama, nüüd aga peame näidikuid jälgima,» sõnas ta. Senna meeskonnakaaslane Karun Chandhok tõi aga tabava võrdluse: «Nagu sõidaks simulaatoriga, millel on hääl maha keeratud!»

Sarja promootor Alejandro Agag võrdles seevastu elektrivormelite häält filmis «Star Wars: PHantom Menace» kasutatud sõidukitega. Vormel-E sarja esimene hooaeg algab 13. septembril Pekingis. Autod ehitab Dallara valmistatud põhimikule Renault, elektrimootorid toodab McLaren, akusüsteemi Williams ja viiekäigulise käigukasti Hewland, rehvid tarnib Michelin. Seni on FIA tellinud 42 autot, kusjuures ühe etapi jooksul peab iga sõitja kasutama kahte vormelit.

Sarjas osaleb 20 sõitjat, kellest on kinnitatud 16 nime. Nende seas on paljud tuntud ja vormel-1 sarjaski osalenud sõitjad nagu Senna, Chandhok, Nick Heidfeld, Jaime Alguersuari, Jarno Trulli, Sebastien Buemi ja Lucas di Grassi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles