Skandaal: kuulus viiuldaja Mae pääses olümpiale pettusega

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanessa Mae.
Vanessa Mae. Foto: SCANPIX

Sotši olümpiamängudel mäesuusatamises kaasa teinud kuulus viiuldaja Vanessa Mae pääses kardetavasti osalema pettusega, nagu on näidanud Sloveenia suusaliidu uurimine.

Singapuris sündinud Briti kodanik Mae, kes võistles Sotšis Tai lipu all ja kandis oma isa perekonnanime Vanakorn, kvalifitseerus mängudele vaid paar nädalat enne nende algust, kui suutis Sloveenias täita vajaliku punktinormi. Nüüd on aga neli Sloveenia suusaliidu ametnikku saanud karistada, kuna nad võltsisid võistluste tulemusi, vahendab The Telegraph.

Mäesuusatamise reeglite järgi näitab võistleja tugevust tema poolt võistlustel kogutud punktisumma – mida vähem punkte, seda parem suusataja. Kuna Tail polnud ühtegi maailma edetabeli 500 parema sekka kuuluvat mäesuusatajat olümpiale välja panna, lubati neil saata Sotši üks mees ja üks naine eeldusel, et mõlemad koguvad enne seda viiel võistlusel keskmiselt punktisumma alla 140. Mae võistles jaanuaris ühe nädalavahetuse jooksul Sloveenias neli korda ning sai neist esimesel 131,15, teisel 137,95, kolmandal 108,45 ja neljandal 115,79 punkti. Seejuures oli ühe võistluse näol tegemist riigi juunioride meistrivõistlusega, kus Mae oli vanuse poolest järgmisest konkurendist üle 14 aasta vanem.

Varem peetud võistlustel polnud ta kordagi saanud paremat punktisummat kui 157,30 ning sageli oli tema tulemus üle 200 punkti. Näiteks 2013. aasta novembris Rootsis peetud võistlusel sai Mae koguni 337,50 punkti.

Sloveenia suusaliit teatas nüüd, et nende andmetel rikuti vähemalt ühel võistlusel selgelt FISi määrusi. «Võistluse tulemused on seetõttu suure kahtluse all,» märkis alaliidu juht Jurij Žurej. Muuhulgas avastati näiteks kurioosne olukord, kus punktid pandi protokollis kirja ühele Sloveenia võistlejale, kes ei tulnud tegelikult isegi starti.

«Kontrollisime ükshaaval kõik andmed üle ning leidsime, et teise päeva lõpuprotokolli oli kantud tüdruk, kes ei viibinud võistluspaigas. Samuti leidsime ühe tüdruku, kes ütles meile, et ta kukkus ja sõitis seejärel rahulikult raja lõpuni, kuid sai protokolli kirja teise koha,» kirjeldas Žurej uurimise tulemusi. «Samuti räägiti meile juhtumist, kus ilmaolud muutsid võistluse korraldamise võimatuks, kuid see peeti ikkagi.»

Sloveenia suusaliit on soovitanud määrata ametnikele nelja-aastased võistluskeelud. Karistatavate seas on ka Sloveenia mäesuusaliidu juht Vlado Makuc. Alaliit on andnud materjalid edasi FISile ja ka Sloveenia politseile. Samas märkis Žurej, et uurimise tulemusel pole leitud ühtegi märki sellest, nagu oleks Mae või mõni teine sportlane pettusest teadlik olnud. Olümpial lõpetas eksviiuldaja suurslaalomis viimase 67. kohaga, saades võitjast Tina Mazest ligi minuti jagu kehvema aja.

FISi president Gian Franco Kasper oli toimunut kommenteerides sapine, märkides, et uurimise senised tulemused valmistavad talle suurt pettumust, kuid nende lõpliku selgumiseni ei saa FIS midagi ette võtta. «Ta polnud just parim suusataja. Ma arvan, et kõik nägid seda,» lausus ta AP teatel Mae kohta, lisades, et enne vettpidavate tõendite selgumist ei ole suusaliidul plaanis tegutseda. «Ütlesime Sloveenia alaliidule, et praegu on nende asi üksikasjad välja uurida, selgeks teha, mida nende inimesed valesti tegid, ja neile kodumaal karistused määrata,» lausus Kasper.

Mae hakkas viiulit mängima viieaastasena ning kaheksaselt sai temast Pekingi konservatooriumi noorim õpilane. Kiirelt «Teismelise Paganini» hüüdnime teeninud Mae oli 13. eluaastaks mänginud linti nii Beethoveni kui ka Tšaikovski soolokontserdid. Teismelisena asus Mae klassika asemel mängima popmuusikat ning andis välja mitu sooloalbumit, mida müüdi hinnanguliselt kümme miljonit ekesmplari.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles