Jaapani maffia õõnestab sumo jalgealust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ettevalmistustööd pühapäeval Nagoyas algava sumo suurturniiri eel.
Ettevalmistustööd pühapäeval Nagoyas algava sumo suurturniiri eel. Foto: AP/Scanpix

Enim raha omavad pesapall ja jalgpall on tõrjunud sumo Jaapanis populaarsuselt kolmandale kohale ning teinud ala kuritegevusele haavatavaks.



Hiljuti lahvatanud pesapalli kihlveoskandaali tõttu millesse olid segatud mitmed sumotorid, ei pälvi homme Nagoyas algava suurturniiri parim Jaapani rahvusmaadluse tähtsaimat trofeed – Imperaatori Karikat –, millega on võitjaid autasustatud 85 aastat.

Iidse ala maine huvides otsustasid sumojuhid loobuda ka muudest võiduga kaasnevatest auhindadest, et mitte heita varju spordiala toetajatele. Koos 1,4 miljoni kroonise preemiaga saab edukaim sekitori vaid võitjale kuuluva rändlipu.

Parim rikishi jääb aga ilma järgmistest traditsioonilistest auhindadest: Jaapani peaministri karikas, Mongoolia peaministri trofee, Tšehhis, Ungaris ja Prantsusmaal valatud sõpruse karikad, aastane Mehhiko õlle varu, aastane Araabia Ühendemiraatides toodetud mootorikütuse varu, 72-liitrine vaat saket Ozeki, 50 000 konserveeritud vutimuna, tonn juur- ja puuvilju, seeni, mune ja liha, rahalised kingitused Jaapani rahvusringhäälingult NHK, ajalehtedelt Mainici Daily News ja Tyunichi Shimbun.

Preemiate koguväärtuseks hinnatakse 850 000 krooni. Kõige krooniks loobus NHK telepildi näitamisest – seda on aga tehtud rohkem kui poole sajandi vältel. Selle tulemusel jääb sumo ilma 62 miljonist kroonist.

«Sumo on väga ohtlikus seisus,» nentis NHK sumokommentaator Doreen Simmons. «Oli šokeeriv teada, et yakuza (Jaapani maffia – toim) on nii sügavale sumosse tunginud. Kurjategijad panustavad haavatavatele noortele maadlejatele, püüdes neid söögi ja alkoholiga mõjutada. Teisejärgulised sumotorid teenivad vähe ja on seetõttu huvitatud hasartmängudega lisa hankimisest.»

Jaapani seaduste kohaselt tohib kihlveokontorites raha panustada ainult hobuste võiduajamisele ja teatud mootorispordivõistlustele.

«Yakuza on olnud alati sumo suurtoetaja,» märkis Jaapani kuritegevuse asjatundja Jake Adelstein. «Paljud sumotorid on yakuza «patroonid», andes neile laua alt raha, et toetada seeläbi vaesemaid maadlejaid või tasuda neile «kingitud» võitude eest. Pole mingi haruldus, kui tippsumost loobunud sportlane liitub yakuza’ga, hakates nende rahakogujaks, ihukaitsjaks või isegi juhiks.»

Suurturniirist jääb eemale üle kümne sumotori, neist kuus kuulusid Makuuchi divisjoni. Ozeki Baruto peab tiitli säilitamiseks võitma 15 matšist vähemalt kaheksa.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles