Sachenbacher-Stehle kaebab dopingukaristuse CASi

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Evi Sachenbacher-Stehle.
Evi Sachenbacher-Stehle. Foto: SCANPIX

Dopingutarvitamise eest kaheaastase võistluskeelu saanud laskesuusataja Evi Sachenbacher-Stehle teatas, et pöördub oma karistuse vähendamise eesmärgil Rahvusvahelisse Spordiarbitraaži (CAS).

«Pärast nende otsust vaatan, kas alustan comeback’i või mitte. Ehkki olen juba 33-aastane ja aeg räägib minu vastu, ei taha ma spordist lahkuda kui dopingupatune, kes peletati oma lemmikala juurest minema. Ma ei taha, et see jääks teiste silmis viimaseks kujutluspildiks minust,» kommenteeris Sachenbacher-Stehle ajakirjale «Stern».

Sakslanna sai oma kaheaastase võistluskeelu selle eest, et Sotši olümpiamängudel temalt võetud proovist avastati metüülheksanamiini tarvitamise jälgi. Keelatud stimulant pärines Schisandra nimelisest teepulbrist. Rahvusvaheline Laskesuusaliit (IBU) määrast sakslannale seepeale maksimaalse ehk kaheaastase võistluskeelu.  «Tahan ausat kohtlemist ja lähen koos oma advokaadi Marc Heinkeleiniga Spordiarbitraaži,» sõnas Sachenbacher-Stehle, kes taotleb karistuse märkimisväärset vähendamist.

Tänavu on sama aine tarvitamise eest võistluskeeldu vähendatud juba Jamaica sprinteritel Asafa Powellil ja Dominique Blake’il. Powelli pooleteiseaastase võistluskeelu vähendas CAS aastale, korduvalt dopinguga patustanud Blake’i karistust kärbiti aga kuuelt aastalt neljale ja poolele aastale.

IBU on pidanud Sotši mängude järel määrama mitu karistust – EPOt tarvitanud leedulane Karolis Zlatkauskas sai kaheaastase võistluskeelu, varem on karistatud ka kahte nimekat venelannat. Irina Starõhh sai samuti kaheaastase, mitmendat korda EPO kasutamisega vahele jäänud eksmaailmameister Jekaterina Jurjeva aga tervelt kaheksa aasta pikkuse võistluskeelu.

Sachenbacher-Stehle hinnangul üritab IBU tema näite varal teisi sportlasi hoiatada. «Väidetakse, et minu karistuse vähendamine saadaks laskesuusamaailmale vale signaali. Sellest võib järeldada, et ala juhtkond on teinud juba praegu oma selged järeldused ja sellel pole mingit pistmist minu juhtumi ausa ülevaatamisega,» lausus ta Sternile.

Sakslanna rõhutas, et pole tahtlikult dopingut tarvitanud. «Võtsin toidulisandeid, milles oli minu teadmata keelatud aine. See, et mind pannakse ühte patta kriminaalidega, kes EPOt veeni süstivad, on minu meelest jube. See on hullemgi kui kaheaastane karistus,» kurvastas Sachenbacher-Stehle. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles