Kerde uus väljakutse – Kalev/TTÜ

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vastloodud Tallinna Kalev/TTÜ on Üllar Kerdele karjääri jooksul juba kaheksas meistriliiga klubi, kus ta peatreeneritoolile istub.
Vastloodud Tallinna Kalev/TTÜ on Üllar Kerdele karjääri jooksul juba kaheksas meistriliiga klubi, kus ta peatreeneritoolile istub. Foto: Artur Sadovski

Eile loodi ametlikult uus korvpalli meistriliiga klubi Tallinna Kalev/TTÜ, peatreener Üllar Kerde juhendamisel loodetakse juba esimesel hooajal Eestis nelja sekka jõuda.


Tegemist polegi mitte niivõrd uue klubiga, kuna tegelikult liitusid mullune 4. koha meeskond TTÜ ja eelmise hooaja kuues Tallinna Kalev, kolmanda poolena ühines ka Tallinna Kalevi baasklubi Pirita Palliklubi.
«Lepingu sõlmisime kolmeks aastaks, aga loodame muidugi ka pärast seda jätkata,» sõnas uue klubi juhatuse liige ja edaspidi klubi mänedžerina tegutsema hakkav Kalle Klandorf.

Nagu juba eelnevalt oletati, saab uue klubi peatreeneriks Üllar Kerde ning abitreenerid on Margus Metstak ja Indrek Reinbok, tema vastutab ka noortetöö eest ja hakkab juhendama Kalev/TTÜ duubelmeeskonda, mis kokkuleppel Eesti Korvpalliliiduga samuti meistriliigasse mängima pääseb. Farmklubi nimi on esialgu lahtine. «Tugevamas võistkonnas peaks olema vähemalt 50 protsenti üliõpilasi ja teises tiimis vähemalt 75 protsenti kuni 22-aastaseid mängijaid,» selgitas Klandorf klubijuhtide nägemust. «Arvan, et sellest teisest meeskonnast võib täiesti vabalt aastaga sirguda samasugune fenomen, nagu oli Rakvere Tarvas Rain Veideman.»

Kahel klubil on ka ühine eelarve, mis prognooside kohaselt on kuni viis miljonit krooni, millest praegu juba neljandik kaetud. Eesmärgid jagati ära kolme aasta peale. «Esimesel hooajal loodame nii Eesti meistrivõistlustel kui ka Eesti karikavõistlustel jõuda nelja sekka,» tutvustas Klandorf soove. «Balti liigas on põhirõhk eliitdivisjoni püsima jäämisel. Eks muidugi iga aastaga lähme ahnemaks.»

Esialgu pole veel ühegi mängijaga lepingut sõlmitud, ent Kerde sõnul on suusõnalisele kokkuleppele jõutud 12–15 mängijaga. «Tegelikult pole ju minul ka veel lepingut, aga vanasõna «Mees annab sõna ja mees võtab sõna» minu kohta ei kehti. Kui midagi ütlen, siis nii on,» sõnas juba kaheksandat meistriliiga klubi juhendama asuv Kerde. «Arvan, et need mängijad, kes oma nõusoleku juba andnud, kuskile mujale minema ei hakka.»

Kerde loodab, et ka TTÜ põhimehed, kes praegu viibivad Eesti koondisega laagris, otsustavad uue klubiga liituda. «Meie rahakott võib-olla ei luba nii palju maksta kui mõni Eesti tippklubi, aga nad saaksid korralikult mänguaega Balti liiga eliitdivisjonis, kus on võimalik agentidele silma jääda ehk pääseda välisklubisse,» arutles Kerde.

«Täie austusega Eesti meistrivõistluste vastu pean ütlema, et ta ei ole maailma tugevaim liiga,» jätkas ta. «Olen ju meistriliigas olnud kaheksa klubi peatreener, tulnud isegi medalile, aga kordagi pole näinud Eesti liiga mängudel ühtegi arvestatavat agenti, samas kui Balti liiga kohtumistel käiakse kogu aeg kohal. Välismaale pääsemiseks pead mängima seal, kus sind vaatamas käiakse.»

Mängijate osas peaks pilt selginema järgmisel nädalal, kui koondise laager läbi saab. Lisaks omadele palgatakse ka mõni välismaalane. «Esmalt vaatame nende kahe meeskonna nimekirjad läbi ja siis hakkame ka mujalt vaatama,» tutvustas Kerde komplekteerimise põhimõtteid. «Välismängijate osas töö käib, pakkumisi on juba ka tulnud. Me ei osta neid, kes meile meeldivad, vaid neid, keda meil vaja on.»

Viimati tegutses Kerde TÜ/Rocki peatreenerina, ent 2008. aasta detsembris tuli tal sealt tüliga lahkuda. «Kahtlemata on sellise uue klubi juhendamine suurem väljakutse,» arvas Kerde. «Olen selline tüüp, kes vihkab kaotamist. Selles klubis pean rohkem töötama, et leida nippe, kuidas neid võidukesi võtta. Esimesel aastal me ilmselt Permi Ural Greati alistada ei suuda, aga loodetavasti mõned head võidud ikka napsame.»

Meistriliigas üheksa klubi

Eesti korvpalli meistriliiga tegevjuht Rauno Pehka ütles, et seni on Eesti Korvpalliliidule avalduse esitanud üheksa klubi, kes soovivad tuleval hooajal meistriliigas mängida.

«Eks ole näha, kas kõik suudavad raha kokku saada,» arutles Pehka. «Viimane tähtaeg tagatisraha ehk 10 000 krooni maksmiseks on 16. juuli.»

Pehka sõnul on avalduse esitanud ka Rapla ja Võru klubi. «Korvpalliliit rahuldas Rapla avalduse ning ka Võru tahab meistriliigasse pääseda,» rääkis ta. «Nüüd sõltub kõik sellest, kas nad maksavad raha ära.»

«Kuna meil pole meistriliigas ühtset voorupäeva, ei näe ma  selles probleemi, kui jääb paaritu arv klubisid,» arvas Pehka. (PM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles