Paadiga 200 km/h: iga ring on erinev

Oliver Lomp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Harku järves on hakanud vohama sinivetikad.
Harku järves on hakanud vohama sinivetikad. Foto: Mihkel Maripuu

F1 mootorpaadi maailmameister soomlane Sami Seliö pole alast väsinud. Kuigi mõnele tundub see ehk üksluine, on sõitja jaoks iga ring erinev.


«Iga päev, isegi iga ring on erinev,» tunnistas Seliö. «Palju oleneb tuulest. Näiteks võistluse ajal on viimane ring kõige raskem, kuna siis on paatide tekitatud laineid kõige rohkem.»

Kuigi Eestis Harku järvel esinedes oli soomlase kasutada näidispaat, oli sellegi kiirus kõrvaltvaatajale hingemattev. Seliö kinnitusel saavutavad F1 paadid võistluse ajal maksimumkiiruseks isegi üle 200 km/h. Ala raskust näitab ka see, et kurvides tekkiv survejõud on 8G-d, mis ületab isegi vormel-1 autodes tekkiva kahekordselt.  

Kuigi Seliö sõnul kasvab ala populaarsus iga aastaga, on vähesed asjaga kursis. Seliö sõnul oli tema ala valik pea möödapääsmatu.

«Olen alati naljaga pooleks öelnud, et mul polnud muud valikut,» naeris Seliö, kelle isa põhjanaabrite juures ala arendamisega tegeles. «Mul polnud kindlat plaani maailmameistriks saada, oli unistus. Olen valikuga rahul. Kohati on see küll päris raske, kuid ma armastan seda.»

Üks väike unistus on Seliöl veel. Kuigi ta tahab praegusel alal veel võita kõik, tegeleb ta kõrvalt ka pokkerimänguga.

«Paljud mõtlevad liigselt rahast. Mina hindan pokkeri juures sportlikku poolt ja tahaksin ehk kunagi ka seal maailmameister olla,» sõnas Seliö.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles