Niit rühib kung fu abil finaali

Kaarel Täll
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marek Niit.
Marek Niit. Foto: Mihkel Maripuu

Marek Niit jooksis eile 400 meetri eelringis Eesti rekordi ning tänases poolfinaalis üritab ta tippmarki veelgi parandada.

Marek Niidul oli  eile põhjust hõisata: «Lubasin enne, et Eesti spordis tuleb ajalooline päev. Nii ka läks.» EMi 400 meetri  eeljooksus sai ta kirja Eesti rekordit tähistava aja 45,74 ja kindlustas koha tänases poolfinaalis.

Niit teadis hästi, et EMil hea koha saavutamiseks peab rekordit parandama. «Ega see eelmine tippmark (45,91) polnudki teab mis kõva tulemus,» arutles 27-aastane Saaremaa mees. «Tegelikult jäi mulle veel varu sisse. Jooksu võti oli seekord hea algus, kuid lõpp vajus ära. Viimasest 50 meetrist ei tahagi rääkida.»

Niidu sõnul on ta teadlik, et finaalipääsuks peab oma aega veel parandama. Eeljooksudes sai ta kirja küll päeva seitsmenda aja, kuid selja taha jäid nii mõnedki väga tugevad mehed. «Esialgu oli plaan sarnane aeg poolfinaalis joosta, kuid nüüd tuleb ilmselt seal paar kümnendikku juurde panna.» Kas Niit on oma ilusamates mõtetes juba EMi finaalis? «Ei-ei. Võtan ühe jooksu ikka korraga. Täna vedas mul kõvasti rajaga, eks näis, kuidas sellega edaspidi läheb.»

Päev enne avastarti käis Eesti esisprinter välja mõtte, et kui eeljooksust õnnestub edasi saada, siis peaks poolfinaal juba lihtsam tulema. «Eks ta nii ole. Selja taha jäid päris kõvad mehed,» jätkas Niit, kellel oli eriti hea meel belglase Jonathan Borlee alistamise üle. Sama mees võitis kaks aastat tagasi 4 x 400 meetri distantsil Helsingi EMil kulla.

Konkurents on 400 meetris aga väga tihe, kuna alla 46 sekundi jooksis 14 meest. Päeva parima tulemuse sai kirja venelane Maksim Dõldin – 45,45.

Eile õhtul võttis Niit kasutusele kõik taastumisnipid, mida ta vähegi teab. «Äkki hüppan kohe jäävanni, äkki lähen koju ja panen jalga jääpüksid. Mingeid salanippe mul endal pole. Tuleb kasutusele võtta mingisugune Eesti kung fu ja kõike proovida,» rääkis rahulolev Niit.

EMile eelnenud ettevalmistusega Niit sajaprotsendiliselt rahule ei jäänud. «Päris täpselt tippvormi ajastada ei õnnestunud. Samas, vaimselt olen heas olukorras. Möödunud aastatel on tippvorm olnud ajastatud USAs toimuvaks hooajaks. Seetõttu on ka Euroopas joostud tulemused kesisemaks jäänud,» mõtiskles ta. «Loodusseadused on lihtsalt sellised, et ükski orkaan ei kesta kuus kuud järjest. Samamoodi ei saa ka sportlane olla tippvormis terve aasta vältel. Selliseid mehi ei ole lihtsalt olemas.»

Tiitlivõistluste meluga on Niit juba üsna kogenud mehena harjunud, kuid mõnus närv tuleb enne starti ikka sisse. «Võin enne võistlust olla enesekindel ja rahulik, kuid lõpuks haarab see melu mu ikka endasse,» selgitas sprinter. «Siin peab jooksu vältel väga targalt tegutsema. Tunnetus on suurvõistlusel olulisem kui kiirus. Eeljooksus näiteks kiirendasin natukene valel hetkel. Sellistes jooksudes peab väga õigeid otsuseid tegema.»

Niit on EMil aga üles antud nii 400 kui ka 200 meetri jooksus. Kui  400 meetri poolfinaal toimub täna õhtul, siis 200 meetri eeljooks ja poolfinaal on neljapäeval. Kui eestlane peaks end aga pikemal distantsil reedesesse finaali jooksma, siis peab ta veidi oma plaane muutma. «Sellisel juhul jooksen 200 meetrit lihtsalt soojenduse mõttes läbi,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles